Het schaduwkabinet: week 2 – 2012

Wilders’ kapsel vinden we een minachting voor iedereen die geen of futloos haar heeft. Hier onze gekleurde lijstjes uit het:
Schaduwkabinet

We luisterden naar: Fovea Hex, Trent Reznor & Atticus Ross, The Weeknd, Ramones, Hoven Droven, Triakel, Bergtatt, Jesse Boykins III en Jah6.


JANWILLEMBROEK
 

HailhopeFovea Hex – I:I:XII Hail Hope (cds, Janet Records)
Twee bloedmooie nieuwe nummers van de band rond zangeres Clodagh Simonds. Fovea Hex is een band die het ook op de mini’s altijd goed doet en de twee “kerst”-nummers hier bevestigen dat alleen maar. Mystieke, duistere folk en neoklassiek die je aan de grond weet te nagelen.
Luister Online Bandcamp:
Carol / Lullaby

Tr-ar-tgwtdtTrent Reznor & Atticus Ross – The Girl With The Dragon Tattoo (3cd, Null Corporation/Columbia)
Onlangs is de spannende trilogie van Stieg Larsson nog uitgebreid in verfilmde Zweedse versie op televisie geweest. Daar moet natuurlijk ook een Amerikaanse versie overheen, waarvan deel één nu een feit is. Op een volwaardig debuut van How To Destroy Angels is het nog even wachten, maar de heren Reznor (ex-Nine Inch Nails) en Ross uit die band komen na The Social Network wel met hun tweede soundtrack. Maar liefst 3 cd’s die bij elkaar meer dan 3 uur duren. En nee, niet alles is even sterk. Maar het is allemaal spannend met enkele fraaie uitschieters. Onder meer de Led Zeppelin cover van “Immigrant Song” met Karen O (Yeah Yeah Yeahs) is heel fijn. Op de website kan je na invullen van je e-mailadres 6 songs downloaden. Het meeste is behoorlijk filmisch, duister en instrumentaal, op een enkele track na. Ik hoop van harte dat Trent Reznor zich niet enkel op soundtracks gaat richten, hoewel deze er mag wezen. De cd’s sluiten af met een dromerig nummer (zie onder) van How To Destroy Angels.
Luister Online YouTube:
Immigrant Song
Is Your Love Strong Enough?

Theweeknd3The Weeknd – Echoes Of Silence (free download, The Weeknd)
Ik ben geen downloadfan en heb de 2 vorige albums gehoord, ervan genoten, maar niet meegerekend in de jaarlijst. Nu is deel 3 van de trilogie er en mogen we wachten op een mogelijke 3cd uitgave. Ik zal er als de kippen bij zijn, want The Weeknd is de bom. Een heerlijke mix van soul, r&b, idm, rap, dubstep, met een hang naar mystiek en een voorliefde voor bands als The Cocteau Twins. Je reinste Rivella gevoel. Ook deze nieuweling is buitengemeen lekker, alleen al om de Michael Jackson cover/remix van “Dirty Diana”.
Download:
Echoes Of Silence


LUDO
 

1,2,3,4 van/met The Ramones
awww helemaal alleen
Nooit gehoord. Vraag me niet hoe dat kan. Die postume solo-plaat van Joey heb ik dan weer wél… Het was geen goed voornemen, toch maar eens geluisterd, dankzij het bovenstaande bewerkte hoesje van weblog Live! (I See Dead People). Plaatje 1: WTF is dit!? Hilarisch. Duidelijk geen koptelefoonmuziek (duh!), super iele productie, een bizarre mix, en wat een bekakt accent heeft Joey eigenlijk. Heel, heel raar. Ik denk dat je hier trouwens hele goeie Timbaland-snares uit kunt samplen, zeker als er ook nog een handclapje onder zit. Staan wel komisch leuke liedjes op hoor, Blitzkrieg Bop en Havana Affair, met name. Plaatje 2: Ah het geluid is in elk geval al een heel stuk 'beter'. Plaatje 3: De grootste hits? Zelfs ik herkende wel wat dingetjes, maar… Plaatje 4: Dit is mijn absolute favoriet, gevarieerder, akoestischer, aandoenlijker, etc. Don't Come Close is mijn Ramones-anthem. en dat is wel een beetje atypisch slackerende rock hè. Punk, ach… Nu me alleen nog wagen aan het experiment met Spector…


MARTIJNB
 

Hoven Droven Rost
Triakel Ulrikas Minne – Visor Från Frostviken
Bergtatt Røtter
Ik was al een tijdje niet meer bij de Utrechtse wereldmuziekwinkel Xango geweest. Eigenlijk ging ik voor Don't Trust Your Neighbors, een LP met Albanese muziek uit de jaren 20 en 30. De twee exemplaren waren echter de dag ervoor allebei verkocht! De volgende dag kwam hij weer binnen, maar nu ik er toch was kon ik toch evengoed wat Zweedse folklore meepikken, zoals vroeger vaak gebeurde. Hoven Droven doen op hun vijfde album niets nieuws maar het rockt weer lekker weg, nét ietsje lekkerder dan op voorganger Turbo. Het mooist is echter de breekbare afsluiter Sista Valsen. Ook bij Triakel (met Emma Hardelin van Garmarna en Hoven Droven-leden Janne Strömstedt en Kjell-Erik Eriksson) niets nieuws. Orgel, viool en zang, klein en knus. Dit album is een eerbetoon aan zangeres Ulrika Lindholm, die in de jaren vijftig een oeuvre van zo'n 350 liederen bij elkaar zong. Dit weekend ontdekte ik overigens nog een aardig Noors bandje wat folklore en rock lekker ongepolijst mixt. En het nummer Bläck kan je dan weer kennen van Garmarna.

Jesse Boykins III Way Of A Wayfarer
Boykins wordt experimenteler. Ouder werk was nog lome slaapkamer-r'n'b maar op deze ep verkent hij – zonder alle slickness overboord te gooien – nieuwe richtingen. Het doet hier en daar wat aan Toro Y Moi denken, maar funkier, om niet te zeggen pittiger. Light To Dark schurkt zelfs tegen drone aan. Interessante ontwikkelingen!

Jah6
Als je levensliederen haat zal die skank ze niet redden, maar hou je van reggae en meezingers dan is Jah6 gewoon je ding. Gimmicky, who cares, gewoon lekker lol maken. Zelfs nummers waar ik vooraf mijn twijfels over had, zoals Mooi Was Die Tijd met Corry Konings en vreemde eend in de bijt Laat Me van Ramses Shaffy, zijn toch heel leuk geworden. Die laatste track is met de samples van Shaffy die zijn Nederlanderschap juichend ontvangt is de duidelijkste boodschap. Het hele album ademt echter, als bijvoorbeeld Missy Elliott en Ciske De Rat elkaar ontmoeten, multicultureel succes. Dus kan je genieten, het motto van vandaag de dag. Nu hopen dat ze er in Rotterdam ook nog een beetje van kunnen genieten.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.