The Art of Touring

Art_of_touring_2 


Amerikaanse artiesten verdwaald in Europa. Gewapend met pen, papier of een fototoestel doen ze allerlei indrukken op die ter plekke of naderhand verwerkt worden in een tourdagboek. Het mooi vormgegeven boek ‘The Art of Touring’ is een verzameling van dergelijke tourimpressies van vrienden van samenstellers  Mia Clarke (Electrelane) en Sarah Jaffe (Erase Errata).

De bijdragen komen allemaal van rond de eeuwwisseling, waarbij niet zelden gerefereerd wordt aan 9-11 en vooral de gevolgen ervan. Je krijgt al lezende een beeld van hoe een gemiddelde artiest in de indie-cultuur een tour beleeft . Ze zijn zonder uitzondering jong, kunstzinnig en nieuwsgierig. Het optreden voor publiek is slechts een klein onderdeel van het tourleven. Vaak terugkerende issues in de bijdragen zijn slaapgebrek, ontmoetingen met teveel nieuwe fans, en het scoren van een gratis slaapplek zodat er meer cash verdiend kan worden met een optreden. Cliché's over sex en drugs zijn hier ver te zoeken.

De bijdragen bestaan uit foto’s, beeldende kunst en geschreven bijdragen in de vorm van dagboekfragmenten. Feit en fictie lopen dikwijls door elkaar. Waar de één volop geniet van het tourleven, ondervindt de ander problemen, bijvoorbeeld bij het oversteken van de landsgrens. Wat opvalt is dat er weinig tijd is voor privacy of reflectie. Hoe kwam het optreden over? Waar zijn we vredesnaam? Hoe goed ken je een stad als je alleen maar het concertpodium gezien hebt? 
 
Tourbookemma Wat ook opvalt is dat muzikanten naar elkaar bijzonder terughoudend zijn. Er zijn geen verbroederingen met andere bands, of sprake van ‘de scene’. Dat is blijkbaar het domein van journalisten en publiek. Muzikanten ontmoeten elkaar alleen nog op festivals, maar een tour wordt beleefd op persoonlijk niveau. Aangezien het om low budget-tournees gaat, wordt er vaak gereisd met slechts één bus en dat betekent weinig privacy. Een dagboek bijhouden is een middel om je omgeving te filteren: het boek bevat geen therapeutische verhalen over irritaties in de bus. Wel proberen artiesten zich te onttrekken aan de routine van het reizen door kostbare vrije tijd te besteden door op zwerftocht te gaan door een stad, of gewoon zonder band of vaste eindbestemming.

Het niveau van de bijdragen is zonder meer hoog en het boek oogt prachtig op glanzend papier. Het wekt geen verbazing dat de samenstellers niet zelden veel gepubliceerd en geëxposeerd hebben, of universitair zijn opgeleid in de literatuur. Enige kritiekpunt is dat een paar bijdragen beter niet opgenomen hadden kunnen worden wegens te prestigieus. Deze gaan alleen over de auteurs zelf, terwijl dat nou juist niet het geval zou moeten zijn, het zijn de indrukken van de omgeving die interessant zijn.

Als extra bij het boek is een dvd bijgevoegd, met muziek en tourvideo’s. Hierop vind je bijvoorbeeld ‘Half The Battle’ van Jem Cohen, een mooie zwart-wit film over een tournee met The Ex (ook te vinden als extra op de dvd ‘The Convoy Tour’ van The Ex). Het boek is te bestellen bij Yeti Publishing: http://yetipublishing.com/

EvR

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.