sleepmakeswaves – “in today already walks tomorrow”

Sleepmakeswaves-intodayalreadywalkstomorrow[cd, Monotreme/Konkurrent]

De Australische postrockband sleepmakeswaves wordt in 2006 te Sydney opgericht. Ze banen zich een volslagen eigen weg door het platgetreden genre en weten daarmee diepe indruk te maken. In hun instrumentale tracks koppelen ze postrock namelijk aan aan shoegaze, drones, prog rock, metal en gitaarambient. Ze worden met hun debuut ”in today already walks tomorrow” uit 2008, dat overigens met 6 tracks gewoon ruim 37 minuten duurt, door een breed publiek omarmd. Toch is hun eerste exportproduct pas het vorig jaar hier verschenen “…and so we destroyed everything”, dat in eigen land al in 2011 het licht ziet en zelfs genomineerd is voor een prestigieuze prijs. De versie uit 2013 op Monotreme gaat vergezeld van het fraaie remixalbum ”…and then they remixed everything”. Het is muziek voor de fans van Ana Never, Sigur Rós, Explosions In The Sky, Russian Circles, The Seven Mile Journey, Mogwai, Blueneck en door de elektronische elementen ook 65daysofstatic. Het geweldige Monotreme heeft nu besloten ook de eerste cd ”in today already walks tomorrow” aan deze kant van de aarde uit te brengen.
De groep bestaat tegenwoordig uit de gitaristen Jonathan Khor en Otto Wicks-Green, bassist Alex Wilson en drummer Will Smith, waarbij ze met elektronica en gasten op strijkers hun geluid nog extra diepgang geven. In 2008 zijn het enkel nog Jonathan Khor, Alex Wilson (tevens piano, programmering) en Will Smith, aangevuld met gitarist Tom Binetter en violist Tim Charles. Qua mix aan stijlen en associaties verschilt het verder niet heel veel met de tweede worp.

“I Will Write Peace On Your Wings And You Will Fly Over The World
Exits To Nowhere
One Day You Will Teach Me To Let Go Of My Fears
So That The Childen Will Always Shout Her Name
It's Dark, It's Cold, It’s Winter
What We Cannot Speak Of, Must Be Passed Over In Silence”

Het lijkt een deel uit een dichtbundel, maar het zijn de titels van de nummers op deze eersteling. Ze delen ten tijde hiervan ook het podium met Boris, Karnivool, 65daysofstatic en Tortoise. Dit om maar even aan te geven hoe groot ze eigenlijk zijn. Het is een heerlijke mix van bezinnende, spannende, explosieve en bovenal originele postrock, die ijzersterk opgebouwd is en vol verrassende wendingen zit. Al is dit alles al zes jaar oud, het staat altijd nog als een huis. Het is daarom een geweldige zet van Monotreme om dit klasse album voor het grote publiek beschikbaar te stellen. Na al deze heruitgaven doet het inmiddels wel reikhalzend uitzien naar een nieuw album van de groep. Het doet verder niets af aan de hoge kwaliteit en pracht van dit intense debuut.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.