Nog een keer: Daft Punk…Alive 2007

Daftpunkalive2007

In de avond van 4 Juli vond het muzikale hoogtepunt van 2007 plaats. In Amsterdam…Daft Punk live. Na anderhalfuur kon ik de bierhal smalend verlaten met een "ik zei het toch!" glimlach op mijn robothelm. Ware het niet dat ik zelf toch ook was verrast door wat die twee nou weer hadden bedacht. De logische gedachte na de orgie van licht was: "DVD tegen kerst." En toch flikken ze het weer om het onverwachte te doen en niet die DVD uit te brengen maar een normaal livealbum. Een weelderig uitgave, bijna meer toursouvenir met al die foto’s dan ordinaire cd, die tegelijkertijd als best-of-megamix fungeert en de totale ervaring bewaart voor de herinnering. Laat ik zelf ook eens terughoudend zijn en het kort houden, want ja, Daft Punk zijn het postmoderne subliem bij uitstek (om het nog eens te onderstrepen is de bonus van Alive 2007 puur subjectivisme-gemedieerd-door-technologie: een deel van het optreden opgebouwd uit beelden gefilmd door mobieltjes) maar waarom het allemaal nog een keer uitspellen?

Natuurlijk is het vermakelijk om voormalige hatorz te zien toegeven dat de Human After All tracks toch wel naadloos in de rest van het oeuvre opgaan (al kwam ik er voor het concert achter dat er ook zoiets bestaat als fans die Discovery dé gruwel vinden.) Gij zijt allen vergeven. De vraag die bij mij blijft knagen is juist: hebben ze die tracks zo minimaal gemaakt met het oog op de megamix tour? Want de AC/DC waardige riff van ‘Television Rules The Nation’ is gemaakt om in deze context te klinken, zowel in de mash-up met ‘Around the World’ en ‘Crescendolls’ als vormer van een zee-van-vuisten-in-de-lucht. Het is de inlossing van het beruchte KLF visioen van Stadion House. Niet als de persoonsverheerlijking die de nazi trance van Tiësto en Van Buuren voorstaat maar als eerlijk groot gebaar, Bangalter sprak in een interview expliciet over het recreëren van zoiets als het ouderwetse idee van het housefeest waar de DJ ondergeschikt is aan de muziek/licht/publiek.

Genoeg al. Want woorden kunnen toch niet dat wonderbaarlijke moment vangen, de schok van plezier in de toegift wanneer de baslijn van ‘Music Sounds Better With You’ opeens opkomt en, oh zo perfect getimed, even "One More Time" klinkt.

door OMC

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.