NNM: Various Artists – This Is Release MFR100

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Various Artists – This Is Release MFR100 (2cd, Moving Furniture Records)
Hoewel ik zonder enige twijfel met afstand de meeste NNM recensies heb geschreven, is de geestelijk vader ervan toch echt Sietse van Erve. Hij vond het in oktober 2017 een goed idee om Nederlandse artiesten en bands wat meer in de schijnwerpers te zetten. En zo geschiede! Maar zelf is hij natuurlijk ook muzikant, met zijn geweldige tot de verbeelding sprekende drone project Orphax. Daarnaast kom je hem tegen als Zonderland en de buffel. Verder werkt hij met uiteenlopende artiesten samen als Martin Comes en Machinefabriek. Hij is naamgever van één van de mooiste albumtitels ooit: De Tragedie Van Een Liedjesschrijver Zonder Woorden (2013). Maar dat is nog niet alles, want hij runt tevens sinds 2008 het experimentele, innovatieve label Moving Furniture Records, waarop veel muziek uit eigen land maar ook buitenland wordt uitgebracht. Daaruit zijn later de sublabels Contemporary Series en Eliane Tapes geboren. Hoewel ik niet per se alles goed vind, is het wel telkens op z’n minst intrigerend wat er op het label verschijnt. En na 14 jaar is de 100ste release erop een heugelijk feit, wat voor zo’n onafhankelijk en eigengereid label echt een prestatie op zich is.

Geheel toepasselijk heet deze dubbel cd This Is MFR100, waarvan de fraaie artwork, met een soort bingokaart, van de hand van niemand minder dan Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) is. Op deze dubbelaar vind je 25 tracks (schijf één 13 en schijf twee 12 nummer) van elk 4 minuten lang -de 100 komt ook muzikaal terug- van steeds twee koppels van artiesten die op het label ooit iets hebben uitgebracht. Wel opmerkelijk gezien de lengte van de nummers die de artiesten normaal gesproken uitbrengen, maar het is dan ook een speciaal album geworden, die het unieke van dit label eens te meer onderstreept. Er zijn niet zoveel labels, die zoveel biologerende en kwalitatief hoogwaardige muziek van de buitencategorie naar buiten brengen en die het avontuur terugbrengen in de muziek. Het levert hier buitengemeen bijzondere combinaties op, die je via de link hieronder allemaal terug kunt vinden. Het is weliswaar niet allemaal even toegankelijk als je misschien normaal gesproken gewend bent, maar dompel jezelf eens onder in deze experimentele pracht. Het is een ontdekkingsreis door de wereld van het geluid, die z’n weerga niet kent. Dit is een feest voor de kenners en een mooi moment om in te stappen als je deze muziek nog niet kent of echt eens iets anders wil horen. Chapeau x 100 voor Moving Furniture Records met het behalen van dit aantal en natuurlijk met dit geweldige album!

P.S.: de opbrengsten van dit album gaan naar “113 Zelfmoord Preventie”….zo zijn er wel 100 redenen waarom je dit prachtwerk moet kopen!

Comments

comments

One thought on “NNM: Various Artists – This Is Release MFR100

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.