NNM: The Bullfight & Guests – Some Divine Gift

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

 

The Bullfight & Guests – Some Divine Gift (cd+kunstboek, Brandy Alexander)
The Bullfight behoort tot één van de betere en eigenzinnige bands van eigen bodem. Ze hebben een geluid in huis dat met gemak de landgrens kan oversteken om fans van onder meer Nick Cave & The Bad Seeds, The Doomed Bird Of Providence, Tindersticks, The Triffids, The Dresden Dolls, 16 Horsepower en Tom Waits te bedienen. Dat het grote publiek ze nog niet omarmd heeft, komt wellicht door hun bescheiden aanpak en zeker niet door de hoogwaardige kwaliteit van de muziek. Ze maken doorgaans folk rock met een donker randje en toch ook een dikke knipoog. The Bullfight is geformeerd rondom tekstschrijver Nick Verhoeven (zang) en muziekschrijver Thomas van der Vliet (gitaar, samples, mellotron, philicorda, piano, omnichord, orgel), tevens labeleigenaar van Brandy Alexander Recordings. De groep bestaat verder uit André van den Hoek (drums, percussie), Eddie Kuijpers (bas, contrabas), Tim Moerkerken (Fender Rhodes, piano) en Esther Vroegindeweij (viool). Het is een beetje afhankelijk wat je allemaal meerekent, maar ze hebben volgens mij nu 7 albums op hun naam staan. Hun laatste album Eggs & Marrowbone (2019), hun “murder ballads” album, schopt het zelfs tot mijn jaarlijst en ik noem het (volkomen terecht natuurlijk) een monumentaal kunstwerk met internationale allure! Er hebben bijna 100 artiesten aan meegewerkt, zoals Henk Schiffmacher, Meindert Talma, Mick Harvey, Klaas Knooihuizen, Theo Sieben, Bart Chabot en Erwin Zijleman. Niet alleen muzikaal maar ook aan het 120 tellende kunstboek dat erbij zit, waarin je thematisch gerelateerde tekeningen, gedichten, foto’s, schilderijen, etsen en collages vindt. Hier kan je nooit meer in de buurt komen zou je denken.

Nu is hun volgende album Some Divine Gift een heugelijk feit, dat ze als The Bullfight & Guests hebben uitgebracht. “Guests” dat dan met alle respect dan niet over de fraaie gastbijdrage van Dick Ronteltap op de saxofoon gaat, maar over de vocale gastbijdragen. Het nieuwe project heeft de focus gelegd op het fenomeen spoken word. De band heeft daarvoor de afgelopen twee jaar uiteenlopende zangers en zangeressen uitgenodigd een kale spoken word bijdrage aan te leveren; één zonder muziek dus. Dat heeft een lijst opgeleverd om U tegen te zeggen, want de het zijn Barry Hay (ex-The Golden Earring), Spinvis, Mark Ritsema (Spamodique, Raskolnikov, Cobraz), David Boulter (Tindersticks) en diens vrouw Veronika Boulterova, de legendarische Henry Rollins (Rollins Band, Black Flag), Daisy Cools en Alex Roeka die de vrije hand kregen qua interpretatie en invulling. The Bullfight heeft dat vervolgens muzikaal ingelijst met hun typische folk en pop noir, zij het soms ook met een jazzy en filmische inslag en waarbij bovenstaande referenties blijven staan. Het heeft 9 tracks opgeleverd, waarbij in de resterende twee tracks de vocale partijen door de fraaie donkere zang van Nick ingekleurd worden. Hij heeft wat dat betreft een stapje terug moeten doen hier, maar dat zou ik ook met liefde doen voor deze gasten. Dat alles is ook zeer gevarieerd, twee Nederlandse stukken van Spinvis en Alex Roeka, een Portugese van Daisy en de rest in het Engels, waarbij Nick als enige ter afwisseling zingt. Ze maken allemaal een diepe indruk, ook als je eventueel van hun oorspronkelijke projecten geen fan bent. Rollins wist vroeger te imponeren met harde, felle teksten maar heeft hier op meer rustieke wijze hier zo’n enorme impact. Of wat te denken van de meer rauwe voordrachten van Barry Hay, Mark Ritsema en David Boulter, die zo uit een rokerige Tarentino- of David Lynch-film lijken te komen, de poëtische inbreng van Spinvis en Alex Roeka, het mysterieuze van Daisy Cools en ga zo maar door. Zelfs als je voorheen niet van spoken word hield, dan wordt je er hier spontaan verliefd op, met bergen kippenvel bovendien. Dat heeft tevens te maken met de prachtige decors die The Bullfight hier heeft omheen heeft gebouwd, die alle stemmen zo schitterend uit de verf laten komen. Het gaat van het ene naar het andere hoogtepunt. Maar er is een tweede reden voor het “& Guests”, want 9 verschillende kunstenaars, te weten Jaco Putker, Bianca van der Werf, Wytse Sterk, James Johnston, Gary Alford, Henk Schiffmacher, Hélène Bautista, Bastiaan Mol en Sabine Vissers, hebben een uniek kunstwerk gecreëerd bij elke track. Dat is met name op de lp versie (plus cd) groots, maar de cd versie heeft ze ook in fraaie miniaturen. In de slottrack eindigt Roeka met de woorden: “Het grootse geluid van de stilte”. Bij dit meesterwerk geldt tevens dat je stil wordt door de grootsheid ervan. Een waar totaalkunstwerk. Goddelijk!

P.S.: Hieronder vind je een trailer van het album dat 11 november zal verschijnen. Bestellen kan via de website van The Bullfight.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.