NNM: Roel Meelkop – (K)7 (Robert & Leopold)

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Al jaren is het eigenlijk erg stil vanuit Roel Meelkop, weinig solo releases en alleen een handjevol werk als Wieman (met Frans de Waard) en een cassette met Sjak van Bussel (DJ DMDN) dat terwijl er juist periodes  zijn geweest waarin we juist heel veel van hem hoorden.
Roel Meelkop zijn eerste activiteiten beginnen al in de mid jaren 80 als onderdeel van Club Rialto en het haast legendarisch collecitef Thu20 (met Sjak van Bussel, Jos Smolders, Peter Duimelinks en Guido Doesburg (die later vervangen zal worden door Frans de Waard). In de jaren 90 komen daar nog GOEM en zijn bijdrage aan Kapotte Muziek bij, en dan ook eindelijk onder zijn eigen naam verschillende releases. Op gerenommeerde labels zoals Staalplaat, Non Visual Objects, Trente Oisauex, LINE en zo nog eens wat, komen albums van hem uit.
Met de muziek die hij uitbrengt, die vaak op het randje van geluidskunst en installatie werken hangt weet hij internationaal redelijk de aandacht te trekken, maar toch zal hij nooit zoals vele andere Nederlandse acts echt die roem krijgen die veel buitenlandse collega’s wel krijgen. Hoe dit precies komt is niet echt duidelijk, maar de kwaliteit ligt het in ieder geval niet aan.

Ook op (K)7 komt dat weer duidelijk naar voren. Meelkop is al jaren, net zoals ondergetekende, fervent gebruiker van de software AudioMulch. Met deze software en externe geluidsbronnen zoals het lijkt klankschalen, steentjes, radio, field-recordings etc. maakt hij de muziek op deze release. Des ondanks dat ik erg goed bekend ben met de software die Meelkop gebruikt is het luisteren naar zijn werk toch iedere keer een verrassing voor het oor. Hoe hij precies te werk gaat is me namelijk niet duidelijk, wat wellicht komt door de bronnen die hij gebruikt, of de manier dat hij zijn composities op heeft bouwt. En die opbouw is in dat opzicht behoorlijk spannend te noemen.

In de muziek krijgen we een heel divers klanklandschap te horen, waarin zeer veel ruimte voor stilte aanwezig is. Maar zelfs in die stilte zitten toch geluiden verborgen, Daar zitten minimale drones, zachte kraakjes van field-recordings in verstopt, die pas naar voren komen als je het volume omhoog draait en zelfs dan in tape ruis verdwijnen. Dit maakt het in een soort ontdekkingsreis die zeer aangenaam is.
Ook binnen de hardere stukken speelt Meelkop met het geluid op zo’n manier dat er veel te ontdekken valt. Een groot deel lijkt bewerkte field-recordings te zijn, maar toch is maar zelden te achterhalen wat de exacte bronnen zijn. Ook dit maakt het dus als ware een ontdekkingstocht.

Anders dan veel van Meelkop zijn andere latere werk is het geheel hier wat meer lo-fi, maar de muziek is dan ook specifiek voor cassette geschreven dus dat verklaard een hoop.
Maar toch een erg fijne release van deze geweldige geluidskunstenaar.

Laten we hopen dat we weer snel meer van hem te horen krijgen.

(K)7 is uitgekomen via Robert & Leopold als gelimiteerde cassette release.

https://robertandleopold.bigcartel.com/product/roel-meelkop-k-7-cassette

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.