Mirrorring – Foreign Body

Krank162[cd, Kranky/Konkurrent]

Liz Harris is met haar project Grouper lekker aan de weg aan het timmeren. Niet dat ze nou bepaald toegankelijke muziek maakt, maar men loopt ermee weg. Gewoonlijk verdrinkt Liz haar ijle stemgeluid in een imponerende zee van gruizige gitaareffecten, drones en pianoklanken. Dat levert veelal wonderschone, spookachtige en bovenal gitzwarte tracks op. Momenteel treedt ze op in Nederland.
De uit Seattle afkomstige Jesy Fortino maakt met haar Tiny Vipers iets toegankelijker muziek. Ze lijkt haar melancholische muziek vanuit een zelf gecreƫerd te maken. Een niets waar ineens toch alles is. Haar sterke wapen is haar bezwerende, soms bijna spookachtige stem, die je in de houdgreep kan nemen. Ze begeleidt zichzelf met vooral ingetogen akoestisch gitaarspel. Her en der wordt dat aangevuld met biologerende experimenten met subtiele elektronica of door een piano. Ze haalt haar inspiratie uit duistere muziek, maar komt zelf in de buurt van Cat Power, Nancy Elizabeth, Marissa Nadler, Sybille Baier en ook Grouper. Meer folky.
Beide dames hebben elkaar in 2010 getroffen in Portland (Oregon), de thuisbasis van Liz Harris, waar ze maar eens aan het zingen en schrijven zijn geslagen. Het resultaat van die sessie is nu terug vinden op Foreign Body van hun nieuwbakken project Mirrorring (met 2 maal een dubbele r!). Natuurlijk zit de muziek in de hoek van hun beider projecten, maar je kunt tegelijkertijd ook horen dat ze echt een eigenzinnige invulling hebben willen geven aan hun joint venture. Beide zetten ze hun spookachtige vocalen in, veelal los van elkaar. Daarover zetten ze dromerige muziek uit onder meer keyboards, gitaren, bas, piano en elektronica. Je krijgt een fijne mix van drones, experimentele muziek, droompop, ambient, folk, wave, shoegaze en psychedelica. Deze lijkt weliswaar het meest geschikt voor de nacht, maar is minder duister dan wat de dames normaal gesproken maken. Naast hun eigen projecten doen ze nog wel eens denken aan 4ad-bands als Cocteau Twins en Swallow, labelgenoten Jessica Bailiff, Flies Inside The Sun, Low en Labradford en daarbuiten eveneens Julia Holter en Susanna. Het is licht bevreemdende feeƫrieke pracht. Een gedroomde samenwerking.

Luister Online bij Soundcloud:
Fell Sound
Silent From Above

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.