Giovanni Di Domenico / Arve Henriksen / Tatsuhisa Yamamoto – Clinamen

Clinamen [cd, Off Label/Stilll/PIAS]

Het gaat natuurlijk niet altijd op dat als je een paar grootse artiesten bij elkaar zet, dat er ook iets groots uit voortkomt. Dat is bij voetbal of wat dan ook niet anders. Maar als je het drietal Giovanni Di Domenico, Arve Henriksen en Tatsuhisa Yamamoto opstelt dan is succes verzekerd, zo zal blijken.
Giovanni is een in Brussel wonende Italiaanse pianist/componist, die tevens de elektronica en Fender Rhodes ter hand neemt. Hij heeft met ontzettend veel uiteenlopende muzikanten gewerkt, uit even zoveel landen. Hij heeft ook doelbewust dit trio geformeerd om de grote kwaliteiten van de muzikanten. Hij streeft extreme kwaliteit na, iets dat bewonderenswaardig is in tijden van kwantiteit.
De Noorse trompettist Arve Henriksen, die hier ook de zang voor zijn rekening neemt, heeft een ijzersterk spel in de vingers. Dat heeft hij op ontelbare albums zowel solo als met legio artiesten en groepen al laten horen. Food, David Sylvian, Motorpsycho, Veslefrekk en niet in de laatste plaats Supersilent hebben allemaal op zijn bijdragen mogen rekenen.
De Japanse percussionist/drummer Tatsuhia Yamamoto is de jongste van het stel, maar heeft met zijn geweldige spel al veelvuldig gecollaboreerd met artiesten als Otomo Yoshihide, Keiji Haino, Jim O’Rourke, Sachiko M en Makoto Kawabata. Met O’Rourke toert hij momenteel.
Nu komen ze in de eredivisie van de muziek samen, alwaar ze hun cd Clinamen presenteren. Ze maken een soort experimentele jazz, die neigt naar minimal music en soms zelfs ambient. Het mooie van het album is dat de afzonderlijke kwaliteiten van de artiesten belicht worden en dat de diverse composities toch één geheel vormen. In de muziek werken ze dan ook heel veel met ruimtes of noem het stiltes. Dat kunnen slechts fracties van seconden zijn, maar het geeft tot de verbeelding sprekende en zelf in te kleuren stukken in de muziek. Dat ruimtelijke effect maakt de muziek ook spannend, diepgravend en bovenal intrigerend. Het is de kunst van het weglaten en dat dan muzikaal omlijst door één van de beste teams ter wereld. Het prachtig ijle trompetspel van Arve, die ook op hoge en breekbare wijze zingt dan wel neuriet, de geweldige, onnavolgbare percussieklanken van Tatsuhisa en het virtuoze toetsenspel van Giovanni leveren hier samen een werkelijk hemelstrelend huzarenstukje op. Het is geen eredivisie meer, het is gewoon de champions league. Ze brengen een eigenzinnige mix van This Heat, Wim Mertens, Talk Talk, Jon Hassell, Nils Petter Molvær, Tortoise en Supersilent ten gehore. Meesterlijk album!

Luister Online bij Soundcloud:
Clinamen (album) (in de player)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.