bvdub & loscil – erebus

Bvdubloscil-erebus[cd, Glacial Movements]


Het Italiaanse Glacial Movements label heeft een glasheldere filosofie en daardoor identiteit, want het richt zich zonder uitzondering op de ijzige en isolationistische ambient, die altijd op experimentele wijze aan de man gebracht wordt. En of het nu artiesten als Rapoon, Aidan Baker, Oophoi, Lull, Francisco López, Bvdub, Loscil, Pjusk, Retina.it of Celer betreft, allen weten ze hier het ijzige verschil te maken. Dit label is het geesteskind van de muzikant Alessandro Tedeschi, zelf actief in Netherworld en Liquid Ghosts. Als er dan ineens twee grootheden samen opduiken, is het vooral de vraag hoe ze gezien hun eerdere werken samen het ijs op gaan.


bvdub is al sinds 2007 het alterego van de Amerikaanse muzikant Brock Van Wey, die ook van zich laat horen als East Of Oceans en Earth House Hold. Hij heeft een grote en kwalitatief hoge productiedrift en brengt releases vol bijzondere en sfeervolle techno, ambient en andersoortige elektronische muziek. Hij werkt onder meer samen met klasbak Ian Hawgood en heeft al zo’n 20 releases op zijn naam staan.


De Canadese muzikant Scott Morgan is al zo’n 12 jaar actief als loscil. Hij laat zijn releases meestal het licht zien op het prestigieuze Kranky label en maakt in 2011 al even een uitstapje naar Glacial Movements. Hij brengt meestal een dromerig desolate mix van klassieke instrumenten en elektronica, waardoor hij een organisch en warm geluid weet te creëren. Hij bewandelt zowel neoklassieke, met orkestraties geplaveide als ambientachtige en elektronische paden, waarbij de laatste jaren de elektronica wel een grotere rol zijn gaan spelen.


De twee artiesten hanteren allebei de kleine letters en die moet je zoals bekend goed lezen. Nu behoeft hun gezamenlijke werk erebus bepaald geen ondertiteling, want de muziek is veelzeggend. Het is bepaald geen optelsom der delen geworden, maar een avontuurlijke en emotievolle expeditie naar de koudere en desolate delen van de wereld. Ze brengen een spannende mix van neoklassiek, ambient en soundscapes, die tot de verbeelding spreekt. Denk daarbij aan een hybride van Stars Of The Lid, Celer, Richard Skelton, The Sight Below, Marsen Jules, Helios, Olan Mill, Slowdive en Christoph Berg. Het is van een serene schoonheid die ’n weerga niet kent.door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.