Various Artists: Music & Migration III/ The Home Current – Mizieb EP

M&MIII-cover[cd + cdep, Second Language Music]


Glen Jonhson (Piano Magic, Textile Ranch, Future Conditional) en David John Sheppard (Ellis Island Sound, Phelan Sheppard, Smile Down Upon Us, Snow Palms, State River Widening, Balloon) zijn in 2010 vanuit Londen het label Second Language Music begonnen, samen met hun collega Martin Holm (Iris To Hypnos) uit Kopenhagen. David heeft het label overigens inmiddels verlaten. Het idee achter hun label is dat je een abonnement neemt en dat je vervolgens 5x keer laat verrassen, hetgeen meerdere malen per jaar verlengd kan worden afhankelijk van de hoeveelheid releases die er verschijnen. Het leuke is dat de abonnees er eigenlijk altijd wel een bonus disc bij krijgen. Inmiddels is het label uitgegroeid tot een toonaangevend, prestigieus label waarop veel bijzondere artiesten verschijnen en waarbij de hoesontwerpen prachtig zijn. Muziek van en voor liefhebbers! Ook zijn er al diverse compilaties verschenen en is de zogeheten Music & Migration, waarvan al 2 delen verschenen zijn, een heuse serie geworden. De opbrengsten hiervan gaan naar de wereldwijde organisatie BirdLife International, die zich inzet voor het behoud van vogels, hun habitat en de biologische diversiteit. Ze werken samen met mensen die streven naar duurzaamheid en gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen. Fraaie bijkomstigheid hier is dat de twee compilaties bomvol prachtige, gevleugelde en bovenal exclusieve muziek staat van onder meer artiesten als Hauschka, The Declining Winter, Xela, Danny Norbury, Vashti Bunyan, Peter Broderick, Library Tapes, Leyland Kirby, David John Sheppard, Dollboy, Ellis Island Sound, Piano Magic, Marissa Nadler, July Skies, F.S. Blumm, James Brewster, Sophie Hutchings, Chronomad en The Home Current.


Nu komt het label met de allerlaatste editie Music & Migration III. Hiermee willen ze niet aangeven dat de steun aan de gevederde vrienden niet langer nodig is (zie daarvoor ook de BirdLife website), maar het idee is altijd geweest om er een drieluik aan te wijden. Het is een zeer nobel initiatief geweest, waarbij elke cent niet alleen goed besteed wordt, maar waarvoor je van de diervriendelijke artiesten ook nog eens prachtige muziek terug krijgt. Een win-winsituatie dus. Net als op de vorige edities zijn het naast labelgenoten, bevriende artiesten die veelal over gevleugelde onderwerpen zingen en spelen. Ook nu hebben samenstellers Glen Johnson en Martin Holms weer een fraaie selectie aan artiesten bereid gevonden een bijdrage te leveren. Ditmaal geven namelijk ISAN, Colleen, Frances Castle (The Hardy Tree, Transistor Six), Oliver Cherer (Dollboy, Cooler), Directorsound, Mark Fry Memory Drawings, Glen Johnson, Pascal Pinon, Sharron Kraus, Gareth Dickson, Lisa Knapp en Touch label artiest Chris Watson (Cabaret Voltaire, The Hafler Trio) acte de présence. In een vogelvlucht zijn de meeste songs ingetogen, pastoraal, folkachtig en van een emotionele pracht. En ondanks de verschillen weten ze hier een schitterend coherent geheel te vormen. Dat alles is ook nog eens gestoken in een prachtig 6 panel concertina-achtige hoes. Een ijzersterke compilatie op het geniale Second Language Music, waarmee je tevens het goede doel steunt. Wat kan een mens nog meer wensen?


Mizieb-EPZoals altijd is er voor de abonnees en snelle bestellers op de labelsite zelf een extra schijf weggelegd. Ditmaal is dat de ruim 36 minuten tellende cd Mizieb EP van The Home Current. De cd bevat remixes van het nummer “Theme From Mizieb”, waarvan het origineel op Music & Migration II te vinden is. De eerste 5 tracks bestaan uit remixen van Blood On The Snare, Opiate, The Boats, Chronomad en El Bùho. Allen laten ze hun eigen, elektronische licht schijnen over het origineel. Dat pakt de ene keer uitbundig en op andere momenten heel subtiel uit, maar zonder uitzondering zijn het duistere, melancholische tracks geworden. Tot slot krijg je nog de twee nummers “Fiddien Torchlight Procession” en “A Case Of Domestic Violins”, waar respectievelijk toetseniste Anna Rose Carter (Moon Ate The Dark) en violiste Sarah Kemp (Anna Kashfi, Lanterns On The Lake, Last Harbour, Memory Drawings) te gast zijn. Een overdonderde bonus kan je gerust stellen, met name door die laatste twee hemelse tracks.


Second Language Music weet alweer met een essentieel en groots werk voor de dag te komen!
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.