The National Jazz Trio Of Scotland – Christmas Album


150_150_njtos[cd, Karaoke Kalk/Konkurrent]


Terwijl de meeste mensen nog druk bezig zijn alle benodigdheden voor Sinterklaas in huis te halen, beginnen de eerst Kerstalbums al binnen te druppelen. Valt nog best mee als je beseft dat elk jaar in september al het 5 december spul reeds te krijgen is. Sufjan Stevens brengt zijn tweede box met kerstmuziek uit, maar ook Bill Wells kan het nu eens niet laten. Al zal het geen gewone Kerst worden als het aan hem ligt.


Bill Wells is een Schotse pianist, gitarist en componist die het bekendst is geworden met zijn Bill Wells Octet (en Trio), maar ook onder meer met Aidan Moffat (ex-Arab Strap), Future Pilot A.K.A., Isobel Campbell, Jad Fair en Maher Shalal Hash Baz albums uit heeft gebracht. Hij kan heel goed sfeer scheppen, maar blinkt uit in het maken van experimentele jazz.


In 2010 vraagt Alasdair Campbell hem een Black Xmas optreden te verzorgen. Daar zijn de ideeën ontsproten voor een heuse Kerst cd. Wells haat de meeste Kerst cd’s, maar niet de liedjes. Als The National Jazz Trio Of Scotland heeft hij nu de cd Christmas Album gemaakt. Er is geen sprake van een trio, of het moet slaan op de piano, keyboards en sampler die Wells hier ter hand neemt. Nee het is een soloplaat, waar hij voor de vocale inbreng mag rekenen op Gerard Black (François & The Atlas Mountains, Dirty Jesus), Kate Sugden (Johnny And The Entries), Lorna Gilfedder (Golden Grrrls) en Aby Vulliamy (The One Ensemble, Nalle). Hij neemt hiervoor vrij gangbare Kerstliederen onder handen, van “Oh Xmas Tree” tot “Jingle Bells”. Wells creëert hierbij wonderlijke arrangementen, waarbij het tempo omlaag gaat en de sfeer uiterst melancholisch wordt. Het leunt het dichtst tegen de jazz aan, maar dan heel sfeervol en zonder moeilijke fratsen. Soms is het haast te lullig voor woorden, waardoor het ook weer leuk wordt, maar meestal weet Wells echt bijzondere versies van de originelen te maken. Hierbij is de ijzersterke vocale inbreng van groot belang. De meest droefgeestige Kerstplaat ooit? Geen idee, wel één die de donkere dagen zal van een smaakvolle soundtrack voorziet.
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.