The Funky Judge (5) Bull & the Matadors

Het is een raadsel waarom er nooit een Alle Dertien Uitzinnig! is uitgebracht met de Judge als overkoepelend thema, want ook deze vijfde track is een klapper. De verder volledig onbekend gebleven Bull & the Matadors uit St. Louis leveren hier pure kwaliteitsfunk. Het nummer blijkt dan ook geschreven te zijn door Andre “The Godfather of Soul” Williams en Leo Hutton, waarbij vooral die eerste naam alle feestalarmbellen doet rinkelen.

Williams was meer een vuige rocker dan een gladde soulman en werd tot zijn eigen schrik in de jaren negentig na samenwerking met de Jon Spencer Blues Explosion plots populair. Sindsdien maakte hij tot aan zijn dood in 2019 om het jaar een slecht verkopend soloalbum waarop hij zich als beroepsviezerik profileerde.  In 2001 was er zelfs geld voor een tour met Groninger orgelrockers Green Hornet met als glorieus resultaat het livealbum Holland Shuffle! (met daarop ook een uitvoering van het door Andre Williams zelf geschreven Shake a Tail Feather).

Geen wonder dus, dat de ultieme versie van Funky Judge uitgevoerd wordt door een doorgewinterde kroegrock band. De versie van de J. Geils Band uit 1974 wordt geopend door het type no-nonsense rechter waar Pete Rodriguez bang voor werd gemaakt en volgt hetzelfde stramien als het origineel uit 1968 alleen dan een stuk uitzinniger. Dat laatste is vooral te danken aan zanger Peter Wolf die de meest fantastische kreten van verontwaardiging uit weet te stoten. En terecht. Door strafrechterlijke hyperinflatie luidt het vonnis hier veertien jaar! Terwijl de rechter er niet eens bij vertelt welke dans hij moet oefenen.

Op de B-kant van Bull & the Matadors vinden we volgens het bekende jaren zestig-recept de instrumentale versie van het nummer, voorzien van een topping van orgelklanken met tegen het eind ook nog wat strooisel met gitaar. Heel smakelijk, hoewel ook hier meer had ingezeten. Het voert wat ver om hier ook nog de cover van pianist Larry Willis uit 1970 bij te halen, dus dat doen we niet. Maar als je A New Kind of Soul nog eens voor weinig ziet liggen: kopen.

Ach, vooruit. Als we dan toch nog wat coverversies meenemen: Ook uit 1970 is de versie van Alice  and the Soul Sensations, waar Alice Thomas er door het toevoegen van een andere zanglijn een heel ander liedje van maakt en als je het nummer nog eens live wilt horen moet je er hard om roepen als Sven Hammond op het podium zit.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.