Teho Teardo & Blixa Bargeld – Still Smiling

TehoTeardo&BlixaBargeld-Stillsmiling[cd, Spècula]


Er zijn van die artiesten die al decennia lang zeer interessante muziek maken, maar toch vrij low profile zijn gebleven. Dat is denk ik ook het verhaal van de Italiaanse componist, radiomaker en muzikant Teho Teardo, want zijn bekendheid en dat van zijn andere projecten is niet groot, dat terwijl hij een discografie heeft om U tegen te zeggen; ook qua kwaliteit. Eind jaren 80 begint hij als M.T.T. (zijn volledige naam Mauro Teho Teardo afgekort) al met het maken van muziek, veelal in de industriële hoek. Dat levert 2 albums op en 2 splitalbums met Nurse With Wound en Ramleh. Daarna gaat hij verder met de band Meathead, die naast 4 albums vol industrial ook nog splitreleases met Cop Shoot Cop, Bewitched, Pain Teens, Zeni Geva en Babyland uitbrengen. In 1996 verkast hij naar Engeland om daar met Mick Harris (Scorn, Lull, Napalm Death) de band Matera op te richten. Ze brengen in datzelfde jaar hun enige album uit. Hierna duikt hij op in allerlei geweldige bands als Modern Institute (met Martina Bertoni), Here (met ex-Cop Shoot Cop en ex- Red Expendables JF Coleman alias Phylr), Operator (met Scott McCloud) en La Monte (met Mirco Muner en Steve Nardini). Maar ook solo weet hij sinds 2004 interessante releases uit te brengen, veelal soundtracks, waarvan de cd Music For Wilder Mann eerder dit jaar al een overtuigend bewijs is. Solo werkt hij tevens samen met Erik Friedlander, Mark Rothko en The Balanescu Quartet. Hij is door de jaren heen meer naar de modern klassieke kant opgeschoven, maar zet de elektronica en programmeringen nog altijd in. Een man, kortom, met een geweldige staat van dienst.


Iemand die veel duidelijker voor het voetlicht is gekomen is zanger/muzikant Blixa Bargeld. De als Christian Emmerich geboren zanger is het bekendst van zijn in 1980 opgerichte band Einstürzende Neubauten en tevens snel erna in 1983 als lid van Nick Cave & The Bad Seeds. Die laatste band heeft hij inmiddels verlaten. Hij heeft zich in het verleden tevens net als Teardo op het soundtrack-pad begeven (zowel films alsa hoorspelen), onder andere met Nick Cave en Mick Harvey. Daarnaast laat hij van zich horen in de band Alert! in 1992 en brengt hij samen met Alva Noto het bezwerende elektronische album Mimicry als ANBB in 2010 uit. Maar zijn toegevoegde waarde in de muziek is inmiddels evident.


Nu komen deze twee titanen samen op het album Still Smiling. Teho Teardo brengt gitaren, Rhodes piano, piano, synthesizers, bas, percussie, elektronica en programmeringen. Bargeld is naast spoken word en zang in het Italiaans, Engels en Duits ook te horen op Hammond orgel, klavechord, gitaar, waterpercussie, arrangementen en klokkenspel. Ze worden ondersteund door celliste Martina Bertoni (Modern Institute), The Balanescu Quartet, violiste Elena De Stabile en zangeres Elisabetta Pacini. Het resultaat is verbluffend mooi. Ze brengen een pakkende en bovenal spannende mix van modern klassiek, avant-garde, elektronische en filmmuziek. De woorden van Bargeld hakken erin en de muzikale omlijsting is van een ongerepte schoonheid. Dit is meer dan je van tevoren kunt verwachten en stijgt daar ook gewoon boven uit. Het is in feite een rustieke en melancholische optelsom van hetgeen beide hiervoor gedaan hebben; Neubauten meets Modern Institute, Julia Kent en The Balanescu Quartet. Veteranen die op frisse wijze een verpletterende indruk weten te maken. Er valt gewoonweg geen zwak moment te ontdekken op deze intrigerende ontmoeting. Het is zalvende muziek, die nergens glad wordt. Een grote kandidaat voor de eindejaarslijstjes!


door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.