NNM: StringStrang – Waasland

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken. 

Jan Kees Helms, die zich ook op andere meer beeldende manier met kunst bezighoudt, maakt als StringStrang drones die vaak gebonden zijn aan onderwerpen die hem veel bezighouden, zoals al eerder bij het album en boekwerk Deportatie over vluchtelingen en de inhumane manier waar daar door overheden mee om wordt gegaan.
Op zijn laatste werk Waasland komt wordt hem bezighoud wel heel erg persoonlijk: De verwerking van verlies van een dierbare.
De muziek is opgenomen voor het en na het overlijden van zijn ex-partner, tevens de moeder van zijn kinderen.

Dat dit impact heeft gehad is duidelijk terug te horen in de drie werken die terug te horen zijn op het album Waasland.
In het eerste nummer, de titeltrack, lijkt dit te gaan over de acceptatie van het slechte nieuws van de terminale ziekte. Het lijkt een zoektocht hoe dit plaats te geven, echter zonder de moed te verliezen. Mooie warme gitaar drones worden gecombineerd met dissonante geluiden waardoor het lijkt dat de liefde vermengt met het wrange gevoel over wat komen gaat.

In de tweede track Dead Flowers Alive horen we duidelijke het rouw proces terug. Het stuk is heel wat donkerder en rauwer qua geluid. Het warme heeft plaats gemaakt voor melancholie en kilte; de stilte na het overlijden en de verwoede pogingen het te vroeg heen gaan een plek te geven. Dit is een indringend nummer wat zeker weet te raken. Je voelt als het ware de leegte die is ontstaan terug, het schurende geluid helpt hier alleen maar aan mee.

In het laatste nummer Reflections On Echos lijkt het rouw proces voor een groot deel voorbij, echter blijft er wel die leegte, dat gat, wat hoorbaar is. Maar het is minder grauw, en daardoor wel weer lichter in het gehoor. Het lijkt een periode van afsluiting te zijn. Een waardige afsluiting van het album waar Helms duidelijk veel persoonlijkheid en gevoel in heeft gestoken.

Waasland is een intrigerend album waar duidelijk zeer veel emotie in is gestoken, doch ondanks het onderwerp is het niet een heel zwaar album geworden. Eerder een album wat een mooi eerbetoon aan een dierbare is geworden, wat je graag met iedereen wil delen. Een album, die ook zonder de achterliggende historie een mooie beluistering is.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.