Spinifex 2005-2015

Tien jaar lang timmert Spinifex in verschillende incarnaties prikkelend en hard aan de weg. Als ze die weg terugkijken is het een mooie, zij het vol hobbels en hindernissen. Maar daar draait het nu bij Spinifex ook om: de uitdagingen niet uit de weg gaan, risico’s nemen en het allemaal zelf zien te rooien. Net zoals de stekelige Australische en Nieuw-Zeelandse grassoort zijn ze veelzijdig, maar zullen ze het door de scherpe uiteinden nooit gemakkelijk maken. De plant, behorende tot de spermatopsida (inderdaad zaadplanten), is ook net zo vruchtbaar als hun muziek. Het is daarom ook vooral een weg geworden om trots op te zijn.
De van meet af aan internationale groep wordt in 2005 geboren uit leden van bands als Bhedam, Messing With PVC en Man Bites Dog eats Amsterdam Klezmer Band. Het zijn Tobias Klein, Ned McGowan en Gijs Levelt die aan de voet staan van hetgeen een mooi decennium belooft te worden. Laat ik eens grasduinen door hun hoogtepunten.

2008:

spinifex-triodiaSpinifex Orchestra – Triodia (cd, Karnatic Lab Records)
Tobias Klein (altsax, klarinet, basklarinet), Ned McGowan (fluit), Gijs Levelt (trompet), Jasper Blom (sopraan en tenorsax, klarinet), Joost Buis (trombone), Theo van Tol (accordeon), Raphael Vanoli (gitaar), Sean Franciani (contrabas), Uli Genenger (drums, percussie)

Dit is een kolkende hybride van improvisaties, freejazz, klezmer, metal en rock. Het gaat van Amsterdam Klezmer Band, Charles Mingus en Farmers Market tot Zappa en John Zorn. Het is ongetwijfeld hun meest rock georiënteerde album.

2009 & 2010:

Spinifex Tuba Band
Tobias Klein (altsax, klarinet, basklarinet), Ned McGowan (fluit), Gijs Levelt (trompet), Joost Buis (trombone), Axel Schappert (tuba), Pascal Roussea (tuba), Gerri Jäger (drums)

In deze jaren treden ze met enige regelmaat op met een groot blaasensemble. Spinifex, zo is inmiddels wel duidelijk denk ik, pint zich nergens op vast. Hiermee brengen ze een combinatie van hun experimentele noise en jazz mix met muziek uit de Balkan en de rest van Oost-Europa. Pure krachtpatserij.

2011:

Spinifex meets Gevende

Het Spinifex Kwintet lanceert een samenwerkingsverband met de Turkse psychedelische folkband Gevende.

2012:

Spinifex Indian Spin [FX]
Tobias Klein (altsax, klarinet, basklarinet), Ned McGowan (fluit), Gijs Levelt (trompet), Joost Buis (trombone), Dion Nijland (bas), Uli Genenger (drums), Dr. Mysore Manjunath (viool), Dr. Suma Sudhindra (vina), B.C. Manjunath (percussie), Pramath Kiran (percussie)

De befaamde vina speler Dr. Suma Sudhindra nodigt Spinifex uit voor een tournee met hem en de zijnen door India. De diverse bandleden hebben dan al nauwe banden met diverse muzikanten uit het zuiden van India.

Spinifex Orchestra v.2
Tobias Klein (altsax, klarinet, basklarinet), Ned McGowan (fluit), Gijs Levelt (trompet), Jasper Blom (sopraan en tenorsax, klarinet), Joost Buis (trombone), Theo van Tol (accordeon), Raphael Vanoli (gitaar), Sean Franciani (contrabas), Uli Genenger (drums, percussie)

Ze reanimeren de oorspronkelijke samenstelling ten tijde van hun debuut andermaal, waarmee ze ook optreden.

2013:

spinifex-hipstersSpinifex Hipsters Gone Ballistic (cd, TryTone)
Tobias Klein (altsax), Gijs Levelt (trompet), Jasper Stadhouders (elektrische gitaar), Gonçalo Almeida (bas), Philipp Moser (drums)

Daar is dan eindelijk de tweede cd! Deels citerend uit eigen werk: Spinifex zoekt zoals altijd de stilistische grenzen op, om deze het liefst te overschrijden. Dat zijn niet alleen de genres, maar ook cross-overs tussen Westerse en niet-westerse muziek. Zo ontstaat er altijd wel iets nieuws. Ze hebben dan ook al Turkse en Indiase uitstapjes gemaakt en dat gekoppeld aan hun vrije jazzrock. Hier zoeken ze het spanningsveld op tussen vrije improvisaties, jazz en strakke rock dan wel noise en math-metal. De ene keer levert dat verpletterende, indrukwekkende stukken op, dan weer serene intermezzo’s en op andere momenten zit je gebiologeerd op de punt van je stoel te luisteren naar prettige kakofonie. De extremen die ze hier laten horen versmelten dan uiteindelijk tot één intrigerende en telkens verrassende sound. Zo hoor je de avant-garde rock van Uz Jsme Doma en Palinckx, de avant-garde jazz/metal/noise van Shining, de experimenten van Supersilent, de free jazz van John Zorn en Ornette Coleman, de abstracte jazz-rock van Marc Ribot, de avant-metal van Primus, de complexe rock van Frank Zappa en ga zo maar door. Er valt geen peil op te trekken en dat maakt het ook zo aantrekkelijk. De energie is haast tastbaar, net als het speelplezier dat er vanaf spat. Bijna een uur lang nemen ze je in de houdgreep. Hipsters of niet, dit is gewoonweg sensationeel!

2014:

Spinifex BOLLYCORE
Tobias Klein (altsax), Gijs Levelt (trompet), Jasper Stadhouders (elektrische gitaar), Gonçalo Almeida (bas), Philipp Moser (drums), Priya Purushothaman (zang), Maya Sapera (dans)

Met dit project combineren ze hun typische vrije sound met de prachtig Oosterse zang van Priya Purushothaman, die later ook nog een rol zal spelen.

2015:

spinifex-veiledSpinifex – Veiled (cd, TryTone)
Tobias Klein (altsax), Gijs Levelt (trompet), Jasper Stadhouders (elektrische gitaar), Gonçalo Almeida (bas), Philipp Moser (drums) en te gast: Priya Purushothaman (zang)

De derde cd Veiled heb ik amper een maand geleden nog besproken. Samenvattend: intrigerende improvisaties, eloquente experimenten en knetterende kakofonie tot retestrakke rock en fabuleuze freejazz, die ik niet anders kon bestempelen als “zinderend tot de allerlaatste seconde”. Heel fraai is ook de gastrol voor Priya Purushothaman.

 

spinifex2005-2015

Spinifex – 2005-2015 (5cd, TryTone)
De groep viert tevens hun 10-jarige bestaan. Dat vieren ze niet alleen door als spinifeX maXimus, een 12 in plaats van 5 koppig ensemble, op tournee te gaan, maar ook door het overzichtswerk Spinifex 2005-2015 uit te brengen. Je krijgt maar liefst 5 cd’s in een fraaie digipack. Daarin vind je de genoemde albums Triodia, Hipsters Gone Ballistic en Veiled.
spinifex-maximusNummer 4 in deze box is het compleet nieuwe album Maximus, waarop het kwintet (Piotr Damasiewicz op trompet in plaats van Gijs Levelt) met 7 internationale gastmuzikanten is uitgebreid, te weten de trompettist Bart Maris, drummer Onno Govaert, de saxofonisten Edoardo Marraffa en Josh Sinton, de trombonisten Mattias Muche en Jeb Bishop plus tubaspeler Pascal Rousseau. Hiermee maken ze bepaald geen brass waar je een opgeblazen gevoel van krijgt, ja tenzij freebrass met soms kakofonische uithalen een bestaande term is. Maar weer tarten ze op uitdagende, voortreffelijke en bovenal intrigerende wijze vele genregrenzen. Strak maar vrij geluid. Het blaast je totaal van je sokken. Dat belooft wat voor de live optredens van spinifeX maXimus! Deze cd is ook los verkrijgbaar.
De vijfde schijf bevat live opnames die ze met hun incarnaties Spinifex Bollycore, Spinifex Indian Spin [FX] en Spinifex Tuba Band (& The Bliss) hebben gemaakt. Voor The Bliss schuiven naast de andere Tuba Band leden ook Anne LaBerge (fluit), John-Dennis Renken (trompet), Katrin Scherer (altsax), Sven Decker (tenorsax), Andreas Wahl (gitaar), Theo van Tol (accordeon), Sebastian Räther (contrabas) en Christian Thomé (drums) aan. Het geboden materiaal is minstens zo spannend als hun andere werk, zij het Oosters gekruid en wat kalmer. Ook zangeres Priya Purushothaman is in twee stukken te horen. Alle facetten van deze verrassende formatie komen aan bod. Er staat werkelijk geen maat op deze band. Wat een overdonderend verjaardagscadeau. Chapeau en van harte!
Hieronder een impressie van wat je kunt verwachten als ze binnenkort live optreden. Ga ze zien!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.