Scanner + David Rothenberg – You Can’t Get There From Here

Mono038_cover [cd, MonotypeRec]

Het Poolse kwaliteitslabel Monotype is bezig aan een sterke trits releases, waarop veelvuldig wordt samengewerkt. Na Trophies en Eugene S. Robinson & Philippe Petit wil ik nu de aandacht vestigen op de samenwerking tussen Scanner en David Rothenberg.
Robin Rimbaud ofwel Scanner noem ik gekscherend wel eens de Moby van de alternatieve muziek. Niet alleen door de uiterlijke overeenkomsten, maar ook hem kan je niet zo maar vastpinnen op één bepaald genre. Dit zorgt ervoor dat hij telkens weet te verrassen. Scanner start zijn muziekcarrière door zelf met politiescanners en mobiele telefoons afgeluisterde en opgenomen scans te verwerken tot experimentele werken. Daarna gaat hij zich ook meer en meer richting op ambient muziek, waarvan de haast romantische cd The Radiance Of A Thousand Suns Burst Forth At Once uit 2005, vol zwoele en diepgaande ambient, één van zijn mooiste werken ooit is. Hij werkt ook veelvuldig samen met artiesten als David Shea, Main, Kim Cascone, Michael Nyman, Banabila en nog veel meer. Op een gegeven moment duikt hij ook op naast Colin Newman (Wire) en Malka Spigel (Minimal Compact) in de rockband Githead. Kortom, een veelzijdige en verrassende artiest.
David Rothenberg is hoogleraar Filosofie, schrijver en een begenadigd jazzcomponist en klarinettist. Hij heeft een grote liefde voor alles wat met de natuur en de mensheid te maken heeft en laat die onderwerpen regelmatig terugkeren in zijn werk. Laatst is zijn cd Whale Music nog geremixt door muzikanten als Scanner, DJ Spooky, Ben Neill, Mira Calix en Robert Rich. Hij heeft een indrukwekkende catalogus opgebouwd met zowel solowerk als vele samenwerkingsverbanden, waaronder die met Jan Bang, Scanner, Glen Velez, Karl Berger, Lewis Porter, Marilyn Crispell en Peter Gabriel.
Deze twee grootheden komen nu samen op de cd You Can’t Get There From Here. Scanner gooit zijn laptop en elektronica in de strijd en David zijn klarinet, basklarinet en laptop. De basis wordt gelegd door diepgravende doch zomerzwoele ambient met heerlijk lome beats. De cd opent meteen al heel stemmig waardoor je er direct in meegezogen wordt. De bitterzoete ambient doet je op prettige wijze denken aan vervlogen tijden. De klarinet zorgt dat je nooit helemaal wegdroomt en gefascineerd blijft luisteren. David zorgt namelijk voor de scherpe randjes met de licht kakofonische, tegendraadse en jazzy stukken. De overige elektronica, samples en veldopnames zorgen voor extra verfraaiing van het toch al wonderschone geheel. Het is een enorm cliché om te zeggen, maar beide heren brengen echt meer dan de som der delen. Deze joint venture is dan ook meer dan succesvol te noemen. Zo hoort mooie avontuurlijke muziek te klinken.

Luister Online:
You Can’t Get There From Here

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.