Samantha Crain & The Midnight Shivers – Songs In The Night / Samantha Crain – You (Understood)

Samanthacrain-songsinthenight[2x cd, Full Time Hobby/Konkurrent]

In januari van dit jaar schrijf ik een recensie over de cd Kid Face van de begenadigde Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Samantha Crain. Het is haar derde album, dat mede door het Full Time Hobby label de aandacht krijgt die het verdient. Ze komt op bijzondere wijze uit tussen Chloe Charles, Laura Marling, Paula Frazer, Essie Jain, Gillian Welch, Shannon Wright, Alela Diane en Nancy Elizabeth. Echter heeft deze bijna 28 jarige hiervoor al meer sterke releases uitgebracht. Ze debuteert al op 21-jarige leeftijd met haar epee The Confiscation (2007), waar ze haar eerste sterke visitekaartje afgeeft. Een belofte die ze inlost op haar geweldige debuut Songs In The Night (2009) met haar begeleidingsband The Midnight Shivers. Een jaar later is het wederom raak op het schitterende You (Understood). Beide cd’s zijn uitgegeven op het relatief kleine Ramseur label en komen ten onrechte niet bovendrijven. Het zal u niet verwonderen dat ik ze gewoon al in de kast heb staan, maar ik ben desalniettemin verheugd dat ze nu door Full Time Hobby opnieuw uitgeven worden en ze hopelijk het publiek bereikt dat Crain meer dan verdient.
Voor Songs In The Night heeft ze zich behoorlijk laten inspireren door de platenkast van haar vader, alwaar zich muziek van helden als Bob Dylan, Neil Young, Woody Guthrie, Songs:Ohia en Sufjan Stevens bevindt. Ze brengt in feite een stemmige maar bovenal eigenzinnige ode aan al deze artiesten en haar muziek houdt het midden tussen altcountry, Americana, folk en singer-songwritermuziek. Ik moet hierbij meermaals denken aan Cat Power en Shannon Wright met een lekkere country twist. Met enige regelmaat weet ze naast de meer bezinnende ook lekker opzwepende stukken te brengen, waarbij er ook meerdere tijdloze klassiekers te vinden zijn. 13 songs met een totale lengte van 45 minuten vol emotievolle pracht. Een dijk van een debuut, dat liefhebbers van haar huidige werk en fans van de genoemde artiesten zeker zal bekoren.
Samanthacrain-you-understoodOp hetzelfde Ramseur brengt ze een jaar later het vervolg You (Understood) uit. Wederom 13 songs, die nu na 52 minuten finishen. Ze gaat hierop zelfverzekerder verder waar ze met haar debuut geëindigd is. De zangeres getooid met een kindergezicht weet zich op uiterst volwassen wijze te presenteren. Met meer prominent drum- en gitaarwerk laat ze dat gezicht nog meer een eigen smoel krijgen. Haar muziek verraadt hier ook duidelijk dat ze over een oude ziel beschikt, wat zich vertaalt naar pakkende, tijdloze liedjes. Zonder al teveel franje weet ze er toch een sierlijk geheel van te maken, waarbij het totaal toch prettig melancholisch blijft. De diverse gasten kleuren het geheel weer verder fraai in. De cd wordt in de VS zo goed ontvangen, wat vele optredens tot gevolg heeft. Dat is ook de reden dat haar derde album zo lang op zich heeft laten wachten. Maar dit tweede wapenfeit heeft net als haar eerste een meerwaarde in de hedendaagse muziek. Mis het niet (weer) zou ik zeggen. Samantha Crain is een groots artiest!door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.