Rose Windows – The Sun Dogs

Rosewindows-thesundogs[cd, Sub Pop/Konkurrent]


Producer en muzikant Randall Dunn werkt onder meer met Sunn O))), Earth Akron family , Black Mountian, The Cave Singers, Sun City Girls, Erkin Koray, Secret Chiefs 3, Boris, Kayo Dot, Grails en Kinski. Hij is een bandlid van de Master Musicians Of Bukkake en een graag geziene gast bij uiteenlopende groepen. Deze Dunn is nu ook de producer van het debuut The Sun Dogs van Rose Windows. Misschien wat ongewoon om met de producer te beginnen, maar het is de eerste bekende naam die ik tegenkom en het belooft hierdoor op voorhand al wat.


De groep wordt in 2010 te Seattle opgericht door gitarist/componist Chris Cheveyo, die zich beperkt voelt in zijn muzikale bewegingsvrijheid in zijn harde postrockband waar hij tot dan actief mee is. Hij versterkt zich met zangeres Rabia Shabeen Qazi, Richie Rekow (bas, zang), Nils Petersen (gitaar, zang), Pat Schowe (drums), David Davila (piano, orgel) en Veronica Dye (fluit). Hij wil meer muziek gaan maken die als tegenwicht dient op de hectische maatschappij en met een open vizier naar de wereld. Dunn is met zijn muzikaal antropologische instelling voor Cheveyo de ideale man om dat alles tot een goed einde te brengen.


Des te verrassender is het dan dat de cd een opeenstapeling van bekende elementen is, zij het dat ze deze wel op eigenzinnige en vooral psychedelische wijze aan elkaar knopen. Ze omschrijven zichzelf ook wel als “hard hitting hippies”. Diverse gasten op viool, altviool, cello, harp, pedal steel, sopraanzang en contrabas ondersteunen het toch al uitgebreide gezelschap. Hier kom je onder meer de bekendere namen van Eyvind Kang (Ishraqiyun, Secret Chiefs 3, Blonde Redhead, Laura Viers, Laurie Anderson, Mr. Bungle), Janel Lepin (Evangelista) en Bill Herzog (Ensemble Pearl, Jesse Sykes & The Sweet Hereafter, Joel R. L. Phelps & The Downer Trio) tegen. Niets lijkt gewoon aan deze groep, behalve de ingrediënten. Maar net zoals sterkoks werken met bekende ingrediënten, draait alles om de bereiding, de combinatie en presentatie ervan. Dat is ook meteen de grote kracht van deze groep, waardoor ze het tot een smakelijk geheel weten te maken. In de opener “The Sun Dogs I: Spirit Modules” krijg je nog rustieke op folk gebaseerde muziek, met fraaie strijkarrangementen. In het daarop volgende “Native Dreams” gaat een psychedelische fluitpartij ineens over in stevige stoner, die wel duidelijk leunt op de blues. Maar hierna komen ook altcountry, poppy folk, freakfolk, psychedelische rock, Americana en Oosterse elementen voorbij. Het stralende middelpunt in dat alles is Qazi met haar heerlijk dromerige zang, al dan niet aangevuld door de harmonieuze zang van de mannen. Ze koppelen elementen van bands van weleer aan die van hedendaagse. Denk daarbij aan een afwisselende, melancholische en vooral bevreemdende potpourri van Black Sabbath, The Doors, Focus, Tea Party, Faun Fables, Espers, Unknown Mortal Orchestra en Bodies Of Water. Het is geweldig bezinnende muziek, die diagonaal door de tijd een weg naar het hier en nu klieft. Een veelbelovend, geestverruimend en vooral fantastisch debuut!door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.