Puin + Hoop – Er Zit Een Gat In De Soep

Nm065-puin-hoop-er-zit-een-gat-in-de-soep-500x500[cd, Narrominded]

Als je een bandnaam kiest als Puin + Hoop, dan ben ik al geboeid. En dan het geluid, werkelijk heerlijk lawaai waar zelden een touw of iets anders aan vast te knopen valt. Sublieme improvisaties die je op ongedwongen wijze weten te boeien! Pas op, er zitten gaten in de recensie…

In de zomer van 2006 kwamen Remco, Erik en Roald bij elkaar om te experimenteren met noise, in de loop der tijd is er in deze noise steeds meer Bruce Springsteen ontstaan.
En al doende leren wij

Hoezee!

Puin + Hoop

De bandleden Roald van Dillewijn, Remco Verhoef en Erik Uittenbogaard zitten geografisch ergens tussen Amsterdam en Utrecht en brengen sinds 2006 al 6 cd-r’s in zelf gefrutselde hoesje uit eer ze op het avontuurlijke Narrominded in zee gaan. Wie gaat er nu met Puin + Hoop samenwerken?

In den beginne deden mij maar wat

Tegen het einde, zijn wij dronken.
Korte bio

Los Ballos

Puin + Hoop

Er volgt een cd, die Door heet. De muziek produceren ze met van alles en nog wat. Gitaren, keyboards, ipods, piano, synthesizers, percussie-instrumenten, bellen, samples, veldopnames, draaitafels en ga zo maar door. Hiermee improviseren, kneden, knippen en plakken ze erop los totdat er imponerende soundscapes ontstaan. Ambachtelijk gemalen geluid, dat ergens tussen ambient, drones, glitch, filmische en elektro-akoestische muziek uitkomt. Dat komt met name door het associatieve gebruik van graansoorten als Human Greed, Merzbow, Machinefabriek, The Caretaker, Faust en Fennesz. IJzersterke puinzooi! Doorslaand succes en hit na hit!

Psychologisch gezien kun je voelen.
Puin + Hoop faciliteert hierin

We faxen!

Puin + Hoop

Hun muziek lijkt vooral een fysieke kwestie, maar is zeker niet luchtraak. Alhoewel. Nee ze komen hierna met een cd, blijft toch een schitterend medium, samen met Herman Wilken (Hydrus) en Coen Oscar Polack (Living Ornaments, Psychon Troopers, Psychon, Narrominded label). De Objectieve Lach kan er bij een Subjectivist doorgaans niet in, maar de muziek zorgt voor genoeg afleiding om me daarom te bekommeren. Het is een live opname met een nogal surrealistisch karakter. Meeslepend ongewoon.

Sinds de zomer van 2006 is het drietal Puin + Hoop actief in het maken van geluiden. Deze geluiden komen samen in de lucht en vormen zich muziek. Deze muziek doet zich voor als geluid.

En zo is het cirkeltje rond

Hopende hiermee u voldoende puin verschaft te hebben verblijven wij,
in een hotel.

Nochtans in vreugde

tabee

Puin + Hoop

Ze keren nu pardoes terug met de gelimiteerde cd Er Zit Een Gat In De Soep, iets dat me heerlijk lijkt om een keer te roepen in een driesterrenrestaurant. Maar schoenmaker blijf bij je (de) Leest. En het zou Puin + Hoop niet zijn als de opname hiervan voortkomt uit een mislukte live opname. Hun credo “puin geeft hoop” verheffen ze daarbij tot kunst. Meer focus schept orde in de chaos. Ze reanimeren in hun drie tracks “Er Zit”, “Een Gat” en “In De Soep” hun eerder mislukte experiment tot een geslaagd en vooral ook gelaagd geluid. De muziek zit, ondanks de experimenten en improvisaties strakker in elkaar dan hun eerdere muziek. Veel minder Bruce Springsteen, maar door de vele drones nog altijd heel Amerikaans. Het gaat minder alle kanten op en meer messcherp vooruit. In feite krijg je drie tracks vol drones, die laveren tussen krautrock, glitch, softnoise en ambient. Dat doen ze op tot de verbeelding sprekende en niet alledaagse wijze. Als het niet van dat gruizige geluid zou zijn, is het haast neoklassiek. Tussendoor mengen ze er ook allerhande subtiele geluiden door, waardoor het ook nog eens uiterst sfeervol wordt. Misschien wel de sfeer uit een David Lynch-film, maar ook dat is sfeer. Hoe vaker je er naar luistert, des te meer details je hoort en ervaart. Dat alles met gitaren, sythesizers en effecten tot stand gebracht. Ja en soep. Heel veel soep. Soep met vele subtiele groente, kruiden en dergelijke grof gemalen erin, die voor een unieke smaak en substantie zorgen. Gepureerde krautrock aangelengd met drones. Alsof Pink Floyd ten tijde van Ummagumma met een licht Rooie Waas voor de ogen Godspeed You! Black Emporer een kusje op de wang geeft, terwijl Flying Saucer Attack en Celer al op het soepbot zitten te knagen. Volg je het nog? Niet? Maar ik hoef toch zeker niet alles voor te kauwen? Neem deze geweldige maaltijdsoep gewoonweg lekker zelf in.


door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.