Preserved Sound Label: Various Artists – It’s Not Boring, It’s Ambient / See-Saw – Chapter One / Visonary Hours – The Road To Basho / Vitaly Beskrovny – Opus / Endless Melancholy – Music For Quiet Mornings

Itsnotboringitsmbient[2cd + 4x cd, Preserved Sound]

Ik doe eigenlijk zelden labeloverzichten als recensies, maar krijg nu van het Poolse Preserved Sound label wel een heel interessant overzicht. Het is een label opgericht door 4 muzikanten van 4 verschillende projecten uit 4 verschillende landen met de thuisbasis Kraków. Het merendeel van de muzikanten heeft een Poolse dan wel Oekraïense achtergrond; mooi aansluitend zo op het afgelopen EK Voetbal.
Eén van de eerste releases is de verzamelaar met de schitterende titel It’s Not Boring, It’s Ambient. Deze dubbel cd geeft op de eerste schijf een overzicht van Oekraïense en op de andere van Poolse artiesten. Ambient muziek dus, alhoewel het label zich daar niet helemaal blind op staart. Er zitten ook genoeg singer-songwriters tussen, maar nu even niet. Het leuke van deze overzichten is dat je allemaal nieuwe bands leert kennen, hetgeen in dit geval ook echt een aangename kennismaking is. Veel muziek waar je anders nooit van gehoord zou hebben. Het is dan ook of je een nieuwe, rijke oliebron hebt aangeboord. Aan Oekraïense zijde zijn Heinali en Endless Melancholy de bekendste namen en aan Poolse zijde zijn dat Emiter, Pleq en Visionary Hours. Maar het zou zo maar kunnen dat enkel Heinali en Pleq belletjes doen rinkelen, of die niet eens. Maakt helemaal niets uit, want het geboden materiaal hier is van hoge kwaliteit. In een prachtig vormgegeven hoes, waarin ook allemaal fraaie prenten van Oekraïense artiesten zitten, krijg je bijna 105 minuten lang bloedmooie tracks voorgeschoteld, waarvan het merendeel heerlijk melancholisch is en bepaald niet onder doet voor de grote namen op aarde. De rode draad bestaat uit ambient, maar de diverse artiesten geven er een eigen draai aan met idm, glitch, neoklassieke, jazz of akoestische elementen. Ga dus vooral via onderstaande links eens lekker rondstruinen in deze fantastische, diverse muziekstal. Enige nadeel is dat alles op het label in oplages van ongeveer 100 stuks verschijnt en dus snel, wellicht al wanneer ik dit typ, niet meer verkrijgbaar is. Een prachtig, monumentaal overzicht!

Luister Online bij Bandcamp:
Various Artists – It’s Not Boring, It’s Ambient, cd1: Ukraine (album)
Various Artists – It’s Not Boring, It’s Ambient, cd2: Poland (album)

See-saw-chapteroneEén van de meer singer-songwritergeoriënteerde acts op het label is het duo See-Saw, niet te verwarren met de twee See Saws zonder streepje die al bestaan. De groep wordt gevormd door de Pool Eryk Czarniecki en de Ier (ja verzin het maar) Philip Soanes. Ze brengen vooral songs waar zang en de akoestische gitaar de dienst uitmaken. Door het lichte accent is het duidelijk dat hoofdzakelijk Eryk zingt, een enkele keer aangevuld door Philip. Ze maken goudeerlijke akoestische songs die het beste van Smog, Tim Hardin, Nick Drake, Power Of Dreams, Bob Dylan en Tom Petty naar boven halen. Je krijgt een nostalgisch plaatje voorgeschoteld dat het heden aan het verleden koppelt. Aangezien dit slechts het eerste hoofdstuk is, belooft dit veel meer moois voor de toekomst op te gaan leveren. Tijdloze schoonheid.

Luister Online bij Bandcamp:
See-Saw – Chapter One (album)

Vh-roadtobashoWel op de eerder genoemde compilatie is de Britse, in Polen woonachtige artiest Hayden Berry die zich in zijn ambientgedaante ook wel Visionary Hours noemt. Onder zijn eigen naam brengt hij overigens meer singer-songwritermuziek. Met Visionary Hours maakt hij een fraaie mix van drones, ambient en neoklassiek. Zoals de titel The Road To Basho, verwijzend naar de haikumeester Basho en Zen, al doet vermoeden bestaat de muziek uit repeterende klanken. Deze loops laat hij langzaam van karakter veranderen, waardoor hij je geleidelijk aan mee de diepte in neemt. Hayden speelt gitaar, bas, klarinet, rhodes, percussie-instrumenten en gebruikt tevens zijn stem. Hij wordt vergezeld door zangeres Teresa Lipinski, cellist Andy Bailey, Franse hoornspeelster Sonia Maclean en violiste Dorota Blaszczyńska. Ook de zang vormt meer een meditatief instrument dan dat er echt gezongen wordt. Door de combinatie en afwisseling van diverse genres en elementen, krijgt de muziek een uniek geluid mee. De zes breed uitgesponnen tracks eindigen tussen de 9 en 12 minuten en krijgen hierdoor ook alle tijd om de goede opbouw ten volle uit de verf te laten komen en langzaam te evolueren. Stuk voor stuk zijn het meeslepende en imponerende composities. Het leeuwendeel is zeer droefgeestig maar tegelijkertijd van een bijzondere schoonheid, zeker wanneer de strijkers ingezet worden. Je moet denken aan de muziek van Gavin Bryars, Dakota Suite, The Caretaker, Heinali, Richard Skelton, William Basinski en Yellow6. Diepgravende pracht!

Luister Online bij Bandcamp:
Visionary Hours – The Road To Basho (album)

Vb-opusTevens op bovenstaande compilatie staat de Oekraïense multi-instrumentalist Vitaly Beskrovny, die bij voorkeur zijn composities op en vanachter de piano creëert. Dat heeft hij al op diver
se digitale releases laten horen en nu eindelijk op zijn nieuwe album Opus. Hij laat intense, melancholische pianostukken horen die hij verder aankleedt met klokkenspel, hobo, fluit, klarinet, harp en een strijkkwartet. Hiermee weet hij werkelijk zinnenprikkelende neoklassiek te maken, waarbij het kippenvel dikwijls op de huid verschijnt. Hij bouwt de schijf, die helaas maar 30 minuten duurt, op mooie en gevarieerde wijze op. Er komen telkens weer andere instrumenten naar boven drijven en ook combinaties ervan verschillen telkens. Sommige stukken zijn daarbij heel ingetogen en andere juist meer dramatisch en episch, zonder dat het ooit echt heel groot wordt. Nee het zijn adembenemende, caleidoscopische pareltjes die dikwijls weten te ontroeren. Fans van Dustin O’Halloran, Max Richter, Peter Broderick, Heinali, Jóhann Jóhannsson en Library Tapes kunnen hier hun hart ophalen. Een klein meesterwerk dat groots uitpakt.

Luister Online bij Bandcamp:
Vitaly Beskrovny – Opus (album)

Endless-melancholyTot slot is er nog de nieuwe cd Music For Quiet Mornings van Endless Melancholy, die eveneens acte de présence geeft op de eerder genoemde verzamelaar. Het is het project van de Oekraïense pianist Oleksiy Sakevych die na een paar digitale releases nu ook op cd debuteert. Hij schept een soort mix van ambient, minimal music en neoklassiek, waarbij de piano overheerst. Hij voegt daar op uiterst subtiele wijze elektronica, glitches en effecten aan toe, zodat het er een zacht aaneen geregen geheel ontstaat ondanks de pauzes tussen de pianoklanken. De droefgeestige stukken kabbelen langzaam voort en hebben daardoor een filmisch karakter. Het is muziek ter overpeinzing, muziek om bij te dagdromen, muziek om intens van te genieten, muziek als fraai achtergronddecor en muziek om aangenaam bij wakker te worden. Muziek die herinneringen oproept aan de meer pianogerichte werken van artiesten als Dustin O’Halloran, Library Tapes, Dakota Suite, Peter Broderick, Nils Frahm, Erik Satie, Sylvain Chauveau, Ólafur Arnalds en Greg Haines. Met weinig middelen weet hij een immense sfeer te creëren en dat is buitengewoon knap. En nog veel belangrijker, ook verbluffend mooi! Dit alles onderstreept nog maar eens de grote kwaliteit van die jonge en meer dan veelbelovende label.

Luister Online bij Bandcamp:
Endless Melancholy – Music For Quiet Mornings (album)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.