Pinback – Information Retrieved


Trr179-233x233[cd, Temporary Residence Ltd./Konkurrent]


In de jaren 90 zijn er twee bijzondere bands waarvan ik nooit van tevoren kan vermoeden dat ik ze in een deelcombinatie later weer tegenkom als Pinback.


Als eerste is dat de geweldig gitaargroep Three Mile Pilot waar Armistead Burwell Smith IV ofwel Zach Smith voor het fijne, kenmerkende baswerk zorgt. The Black Heart Procession van zanger Pall Jenkins is hierna een ander vervolg op deze groep als Zach Smith inmiddels naar Pinback is verhuisd en tevens van zich laat horen als Systems Officer. Later komt Three Mile Pilot weer tot leven en maakt ook Zach Smith daar weer deel van uit. Dit is wellicht ook de reden dat het even heeft geduurd voor er weer een nieuw Pinback album verschijnt.


Daarnaast ben ik grote fan van de groep Heavy Vegetable, rond de veelzijdige frontman Rob Crow. Hij laat na die band ook solo en als Thingy van zich horen en duikt op in de groepen Alpha Males, The Ladies, Holy Smokes, Optiganally Yours, Physics en Goblin Cock. Als Pinback even in de koelkast staat komt Crow nog wel met solowerk op de proppen.


Vijf jaar na hun laatste cd Autumn Of The Seraphs komt Pinback dan eindelijk met hun vijfde cd Information Retrieved op de proppen. Hierbij klinkt het zware, zeer ritmische en wave-achtige basspel van Zach Smith en de pakkende, stekelige zang van Rob Crow samen met zijn catchy gitaarpartijen weer vertrouwd in de oren. Nu houdt hun toonaangevende muziek altijd al het midden tussen wave, postrock en popmuziek, maar hier weten ze dat tot in de puntjes te perfectioneren. Hierdoor brengen ze weliswaar hun meest toegankelijke werk tot nu toe, maar bepaald niet het minste. Ze brengen in feite een dwarsdoorsnede van hun eigen werk in combinatie met hun vorige moederbands. De muziek wordt verder al dan niet met gasten ingevuld met percussie, piano, keyboards, cello en viool. Alle songs zijn heerlijk melancholisch en weten je eenvoudig te grijpen. Je krijgt 10 perfecte herfstige rocksongs die zonder grote verrassingen tot het beste werk van deze geweldige groep gerekend moge worden.door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.