Piano Magic – Heart Machinery (A Piano Magic Retrospective 2001 – 2008)

Pm-heartmachinery[2cd+cd, Second Language Music]


Door de jaren heen groeien enkele bands uit tot absolute favorieten. Iets dat je soms in het begin van hun carrière nog helemaal niet kunt bevroeden. Een band die een vaste waarde is geworden en tot heldenstatus is verheven is toch wel Piano Magic. In aanvang is het nog een experimentele elektronische band, maar uiteindelijk evolueren ze in verschillende stappen tot een hybride van poëtische new wave, postrock en experimentele muziek, die via labels als I, Darla, Rocket Girl, Staalplaat, Acuarela, Monopsone, Green Ufos, Important, Make Mine Music, Morr Music en zelfs 4ad hun weg naar buiten vinden. Veranderlijk, maar altijd meewuivend op mijn smaak dan wel gemoedstoestand. Het is een band waarin ik troost en schoonheid vind, waaraan ik me op kan trekken. De groep rond de Britse zanger, toetsenist en gitarist Glen Johnson, ook solo actief en in Textile Ranch en Future Conditional, wordt in 1996 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een gezelschap dat bestaat uit Franse en Britse muzikanten. De vaste kern bestaat de laatste paar jaren naast Glen uit Jerome Tcherneyan (drums, keyboards, programmering), Angele David Guillou (zang, gitaar, piano, keyboards, klokkenspel) van Klima, Franck Alba (gitaar, bas, zang) en Alasdair Steer (bas). Door de jaren heen mogen ze onder meer Brendan Perry, Katie English, Áine O’Dwyer, Josh Hight, Isan, Ronald Lippok, John Grant, Vashti Bunyan en Low tot hun indrukwekkende gasten rekenen. Maar alles draait natuurlijk om die verpletterende muziek zelf, die geïnspireerd is door This Mortal Coil maar al snel een eigen weg gaat. Het laatste wapenfeit is hun tiende cd Life Has Not Finished With Me Yet. Een broeierig meesterwerk waarop ze nog maar eens te meer hun toegevoegde waarde aantonen. Los hiervan hebben ze ook vele mini’s, singles en compilatiebijdragen op hun naam staan. Een eerste terugblik krijg je op de in 2001 verschenen verzamelaar Seasonally Affective: A Piano Magic Retrospective 1996 – 2000, waarop vooral de nummers van hun 7”-, 12”-es en compilaties zijn samengevat. Piano Magic heeft dan al een meer dan indrukwekkende discografie opgebouwd, waarbij elk album de moeite meer dan waard is.


Nu blikken ze voor de tweede maal terug op de dubbel cd Heart Machinery (A Piano Magic Retrospective 2001 – 2008), de tweede in de zogeheten “library series” op Second Language; de eerste is van
SL021xDirectorsound en de derde is van Colleen, maar die is eerder verschenen. Dat wil zeggen dat je een A5 hardcover hoes krijgt die ook zo in je boekenkast zou passen. In dit geval is dat wederom een prachtig vormgegeven werk geworden. De in totaal 27 nummers zijn afkomstig van diverse (cd) epees, een 7” en enkele compilatiebijdragen. Sommige daarvan zijn niet of nauwelijks meer verkrijgbaar of nooit eerder op cd verschenen. Daarom is dit zowel voor de fan als voor de nieuwbakken liefhebber een prachtig overzicht geworden, dat ondanks de diversiteit een fraai stemmig geheel vormt. Indien je dit geweldige overzicht bij het label zelf besteld krijg je er ook de cd Never It Will Be The Same Again bij, welke eerst op gelimiteerd vinyl is verschenen op het Bottrop-Boy sublabel En/Of. Hierop vind je twee langgerekte, caleidoscopische maar bovenal wonderschone atmosferische tracks die samen ruim 29 minuten duren. Kortom, een niet te missen retrospectief van deze unieke band!
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.