NNM: Xtort – Nothing Is Real

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Xtort – Nothing Is Real (cd, DA Records)
Begin jaren 90 hebben de EBM en Industrial plus aanpalende genres (met onder meer metalinvloeden) mij behoorlijk gegrepen. Natuurlijk zijn deze al eind jaren 70 en met name in de jaren 80 geboren, maar in de negentiger jaren is dit met name in hybride stijlen gereïncarneerd. Bands als KFMDM, Nitzer Ebb, Ministry, Skinny Puppy, Frontline Assembly, Laibach, Godflesh, Das Ich, Front 242 en dergelijke zorgen voor een fijne revival dan wel continuering van dit alles. Ook in Nederland zijn er hiervan genoeg sterke bands te vinden. Eén ervan is HOER, die ik ooit ergens laat op de avond, ik denk op een Tegentonen festival, in Paradiso heb gezien. Geweldige act met een eigenzinnige aanpak.

Ik ben hier echter niet om herinneringen op te halen, maar uit HOER wordt later Xtort geboren; al klinkt dit wellicht ietwat merkwaardig. De titel is vermoedelijk gebaseerd op een albumtitel van de geweldige Duitse industrialformatie KMFDM. Kernlid Piet Snijders aka DJ Kaos gaat vanaf 2011 sterk door met deze nieuwe band. Daar waar HOER nog dikwijls de metalkant heeft opgezocht, kiezen hij en de wisselende leden met Xtort voor een meer elektronisch georiënteerde industrial koers, waarin ook electro, EBM, gothic, wave en post-punk geadopteerd worden. Dat levert na een mini al het fraaie debuutalbum Isolation (2016) op.

Nu is dan eindelijk het volgende wapenfeit Nothing Is Real een feit. Hierop krijg je in een goede drie kwartier 11 tracks, die thema’s als eenzaamheid, propaganda, social media, fake news en het slechte in de mens aansnijden. Dat verklaart ook meteen de albumtitel, al zou je deze ook toepassen op het gevoel dat erbij krijgt. Enerzijds roept het namelijk pure nostalgie op, maar aan de andere kant is deze muziek toch echt van hier en nu. Niets is echt, maar alles ook niet onecht. Xtort roert vuistdik in het verleden, zelfs de sample “I’m the God of Hellfire” komt op fraaie wijze weer eens langs, maar weet dit alles in een eigengereid en modern kader te plaatsen. Muziek in dit genre wordt helaas niet zo vaak meer gemaakt, zeker niet zo goed, hetgeen alleen al zorgt voor een toegevoegde waarde. Los hiervan weet Xtort ook voor een sterk, afwisselend en pakkend geheel te zorgen, waar zowel de fans van Skinny Puppy, KMFDM, Krafwerk en Die Krupps als die van VNV Nation, Wumpscut en Replicant hun hart aan kunnen ophalen. Misschien is niets echt, maar dit is echt een fantastisch nieuw album!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.