NNM: Various Artists – Matter Affect + Senzor AM 590

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Various Artists – Matter Affect (3cd+cd/ flexdisc/ dowloads/ prints/ postcards/ art, Esc.rec)
Het Esc.rec label is een klein maar fijn label, dat in 2004 door kunstenaar Harco Rutgers te Deventer is opgericht. Daarbij verschijnt in allerlei formats en genres muziek, van verschillende innovatieve bands en artiesten, die veelal experimenteel en avontuurlijk is. Er hangt altijd een kunstzinnige zweem om het label heen, dat zich ook wel eens op andere manieren uit dan muziek alleen. Zo is er vanuit de studio van Harco ook de zogeheten “De Perifeer”, hetgeen een platform is voor muziek, kunst, performance en experimenten. Deze ruimte in het Havenkwartier in Deventer biedt plek aan zo’n 20 tot max 30 bezoekers. Overigens organiseert De Perifeer ook buiten deze locatie nog wel eens evenementen op grotere podia dan wel festivals. Door de jaren heen heb ik, mits het op cd(r) uitgebracht was, zoveel gevarieerd moois en nieuws via dit label mogen ontdekken.

Nu is dan de 100ste release Matter Affect een heugelijk feit, hetgeen een grootse prestatie is voor een klein onafhankelijk label. En dat is reden voor een feestje, maar ook voor een bijzondere uitgave. Dat bleek wel toen de A4-formaat doos door de brievenbus kletterde. Over deze release zegt het label zelf:

 

Matter Affect is een stevige compilatie met werk van alle kunstenaars, artiesten en samenwerkingspartners die de afgelopen jaren in het programma van De Perifeer te maken kregen met corona-beperkingen; shows die zijn afgelast, (meerdere keren) verplaatst, in aangepaste vorm plaatsvonden of niet eens meer geboekt konden worden.
De Perifeer vroeg alle betrokkenen op eigen wijze te reflecteren op deze vreemde periode. Dat mocht op elke denkbare manier; in audio, tekst, beeld of combinaties hiervan. De lijst met deelnemers is verrassend lang. Maar de relatief beheersbare schaal van De Perifeer maakt het nog nét mogelijk om een uitgave als deze te maken, waarin de impact goed voelbaar wordt en er ruimte is om te laten zien wat er achter de cijfers schuilgaat.”

 

 

 

 

 

Eenmaal opengemaakt bleef ik dan ook maar uitpakken. Als eerste zijn er de 3 compilatie cd’s met samen 35 tracks en een lengte van ruim 161 minuten, waarop diverse voor mij bekende artiesten, als Hydra Ensemble, FEAN, Plan Kruutntoone, Lukas Simonis & Pierre Bastien en Jorg & Apzolut, maar ook onbekende artiesten (of waar ik wel eens van gehoord heb) hun visie op dit alles laten horen. Dat levert een uiterst afwisselend geheel op, waar naast de boodschap van de deelnemers ook de ziel van het label mooi vertolkt wordt. Het gaat van klanklandschappen tot meer elektronische experimenten en korte, gekscherende stukken; het past als een jas bij dit geweldige label.

 

 

 

 

 

Dan zit er ook nog eens een vierde cd bij, te weten Valse Rust, van het Ensemble Extra Ordinair. Dit is de joint venture tussen vocalist Han Buhrs en multi-instrumentaliste/toetseniste Nora Mulder, met Nederlandstalige avant-popsongs. Deze telt 5 tracks en duurt ook nog eens een goede 17 minuten, waardoor je al op zo’n drie uur muziek komt. Met de extra flexidisc van Peet En De Teefjes kan ik dan niks, maar die zit er ook nog bij met een eigen A4-formaat boekwerk. Er is veel van alles voor iedereen met materiaal uit diverse kunstdisciplines van nationale en internationale componisten, kunstenaars, muzikanten en organisaties. Dat alles nog eens los van alle fraaie artwork, prints en ansichtkaarten. Het is een ontzaglijk totaalkunstwerk geworden, die de 100ste op het label luister bijzet. Gefeliciteerd en chapeau, chapeau, chapeau!

 

 

 

 

 

Ik heb een speciale Senzor AM editie gemaakt met een selectie van al dit werk….maar alles luisteren op Bandcamp kan ook. En kopen natuurlijk!!!

SENZOR AM 590 – Matter Affect (Esc.rec 100)

PLAYLIST:
ARTIST – CD TITLE – SONG NUMBER+TITLE – STARTTIME

Hydra Ensemble – Matter Affect 1 – 1. Ice – 0:00
FEAN – Matter Affect 1 – 3. Oare Tiden – 17:44
Atoomclub – Matter Affect 1 – 4. Grasduinen – 28:16

Able Noise – Matter Affect 2 – 1. Street Sweeper – 31:36
Jon Doe One – Matter Affect 2 – 2. Social Distancing – 42:07
Kabas – Matter Affect 2 – 5. Avondstad – 46:12
Karen Willems – Matter Affect 2 – 6. Music For Slobozia Texas – 48:11
Epic Rick – Matter Affect 2 – 9. Gas Bunnies – 52:11
Invisible Ralf – Matter Affect 2 – 10. Dreamstate – 1:00:24

Slo-Fi – Matter Affect 3 – 1. Slofi’s End – 1:03:24
Snackbar The Ambassador – Matter Affect 3 – 2. Taucerwiese – 1:11:06
Secluded Bronte – Matter Affect 3 – 4. I Saw – 1:16:34
Lukas Simonis & Pierre Bastien – Matter Affect 3 – 6. The Train In Spain – 1:18:23
Uglydub – Matter Affect 3 – 9. Testrun – 1:23:24
Toxic Chicken – Matter Affect 3 – 17. Perifeer – 1:28:38
Homosampliens – Matter Affect 3 – 18. Little Things I Like – 1:32:16

Dario Calderone / Roland Dahinden / Gareth Davis – Matter Affect Download Only – 6. Vivarium – 1:34:44
Simon Weiss ft. Anan Striker – Matter Affect Download Only – 38. Dance With The Devil (Gate 6) – 1:43:56

Ensemble Extra Ordinair – Valse Rust – 2. Waar Is Dat Dier? – 1:48:58
Ensemble Extra Ordinair – Valse Rust – 3. Gebergte – 1:52:16
Ensemble Extra Ordinair – Valse Rust – 5. Parade Van Passerende Personen – 1:55:44

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.