NNM: Auke Hulst & Corrie van Binsbergen – Een Groter Gebeuren

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Auke Hulst & Corrie van Binsbergen – Een Groter Gebeuren (cd+boek, Stichting Brokken)
Op mijn vorige adres in Apeldoorn vind ik een enveloppe van Stichting Brokken met daarin een cd en boekje van schrijver/muzikant Auke Hulst en gitariste/componiste Corrie van Binsbergen. Zeer attent en gelukkig ook niet meer dan een maand later in mijn bezit. Samen hebben ze in opdracht van het Groningse literaire festival “Het Grote Gebeuren” een project afgerond, dat uit tekst en muziek bestaat geïnspireerd door het gelijknamige verhaal van Belcampo, zij het in een meer eigentijdse uitvoering, die ze ook in diverse theaters hebben laten zien. Het resultaat is te horen en lezen op Een Groter Gebeuren, waarbij zowel de cd als het boekje met de teksten (plus download) los verkrijgbaar zijn. En laat Groningen nu net de plek zijn waar ik nu neergestreken ben. “Ik snelde naar boven, naar mijn dakkamertje om te kijken, ja kijken wilde ik naar wat er ging gebeuren, misschien was dat toch ook wel de voortzetting van mijn levenslijn, kijken naar alles wat er op aarde is.”

Auke Hulst is een schrijver uit (de provincie) Groningen, die al menig romans, non-fictie boeken en verhalen op zijn naam heeft staan. Daarnaast laat hij ook muzikaal van zich horen onder zijn eigen naam en als Sponsored By Prozac. Ik ken zijn naam, maar heb eerlijk gezegd nog nooit iets van hem gehoord of gelezen, hetgeen na dit nieuwe werk maar eens moet veranderen.

Corrie van Binsbergen is een legendarische Nederlandse gitariste en componiste van jazz-, pop-, film- en improvisatorische muziek. Ze is artistiek en zakelijk leidster van Stichting Brokken, waaraan onder andere een festival en label verbonden zijn. Maar ze is vooral vermaard om haar meesterlijke, avontuurlijke en bovenal brede aanpak van de muziek. Deze brengt ze solo en met diverse groepen en ensembles naar buiten. In 1999 wint ze de prestigieuze Boy Edgar Prijs. Ze werkt ook diverse malen samen met auteurs als Renate Dorrestein, Josse de Pauw, Remco Campert, Toon Tellegen, Ramsey Nasr en Dimitri Verhulst, waarbij ze keer op keer aantoont wat de kracht en schoonheid is van het huwelijk tussen compositie en tekst.

Op Een Groter Gebeuren komen die beide werelden ook weer samen. Net als Belcampo gaat het over de Apocalyps, het einde der tijden. In feite houden ze ons een morele spiegel voor, waar moderne media, klimaatverandering en (andere) politieke vraagstukken de revue passeren. Toch lijkt, als al het as en stof is neergedwarreld, het eindresultaat hoopgevend: de liefde. Ze brengen dit als een psychedelische roadtrip vanuit een complex persoon gezien. Auke Hulst draagt voor, zingt en speelt akoestische gitaar. Corrie van Binsbergen tekent met haar gitaar het toneel, de decorstukken en de atmosfeer er omheen. Daarbij worden ze geruggensteund door Hermine Deurloo (mondharmonica, sopraansax), Joost van Es (viool, mandoline), Joost Buis (trombone, lapsteel), Albert van Veenendaal ((prepared) piano), Hein Offermans (bas), Yonga Sun (drums, elektronica). In een krappe twee uur weten ze je volledig in de houdgreep te nemen, waarbij ze fraai variëren met filmische schetsen, verstilde klanklandschappen, intrigerende improvisaties, folk, jazz, spacerock en spoken word. Je moet daarbij op wisselende wijze denken aan de landerige soundtracks van Nick Cave & Warren Ellis, de minimale van Gustavo Santaolalla en de desolate (inclusief tuimelgras) van Ennio Morricone, maar dan met het bevreemdende van David Lynch en Belcampo. Taal en muziek vormen hier een hechte eenheid, maar ze zijn ook in de instrumentale stukken veelzeggend. Als zij spreken en musiceren, dan ben je even van de wereld. “Neen, de wereld was niet meer van ons.” Een diepgravend werk om innig te koesteren, net als de liefde!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.