Bal der verstrooiing 01/2020 (week 2)

De feestdagen zijn weer voorbij, de nieuwjaars katers zijn over en het “normale” leven trekt weer op gang. Wat dat normale leven dan wel inhoud ? Voor “Bal der verstrooiing” betekent dit weer aandacht voor allerhande min of meer beat gerelateerde zaken…

ARTIST: London Modular
TITLE: We are the Mod
LABEL: Electrix
CATALOGUE NO: ELECTRIX014

Laten we het jaar goed inzetten en hoe kan dit beter dan met een streepje electro. De ze electro wordt ons geseveerd door Billy Nasty’s Electrix label, de arties van dienst is The London Modular Aliance, in dit geval onder de naam “London Modular”. London Modular is een 3 koppig collectief: Koova, Yes Effect en Pip Williams, vooral bekend als live act: 3 man, 0 computers en een heleboel patch kabels. Naast deze live act hebben ze ook een winkel in Londen waar ze modulaire synts verkopen en brengen ze regelmatig platen uit, ik heb ze leren kennen door hun bijdrage aan de De:10 (De:10.5) serie van het De:tuned label. Nu dus de “We are the Mod” ep.

Openings track “Concerning Irregular Figures” is een electro track met een episch karakte, een massieve relaxte bas-synth en een mooi ruimtelijk effect geluid. Electro voor een grote zaal met lasershow en vuurwerk in plaats van een underground club met stroboscopen en rook machines, en dat bedoel ik positief. In “Exit Strategy” nement ze ons weer mee naar de rookmachines en stroboscopen met een vette gruizige minimale track. De laatste “nieuwe” track op deze ep is “Glove Box” opnieuw een kale minimale track, deze keer lekker slepend en downtempo, tot de break waar na het tempo een tikkeltje omhoog gaat dankzij een ander baslijntje en wat meer percussie. Hekkesluiter op deze ep is een remix “Glove Box ‘Assembler Code Rewind Remix’ ” In deze remix gaat het tempo de hoogte in en wordt het een uptempo track. Een goed begin van 2020 lijkt mij toch.

 

ARTIST: Various
TITLE: Consortium vol 1
LABEL: Motech
CATALOGUE NO: MT131

Een nieuwe verzamelaar, eentje van Motech, dat schept toch verwachtingen. Motech draait al een tijdje mee en staat toch wel een bekend als een label dat weining slechte dingen uitbrengt, en dat al sinds 2002. Label eigenaar DJ3000 is voor mensen die vaker deze rubriek lezen geen onbekende, ik heb al menig review aan zijn werk besteed, en hij staat bij mij voor kwaliteits techno met een ziel. Deze verzamelaar staat dan ook vol met organische techno/techhouse met een zekere diepgang en warmte. Een fijne verzamelaar als je Motech wilt leren kennen. En zeker een aanrader voor in de auto of tijdens studeren enne ja ook op de dansvloer natuurlijk. Voor mij zijn er twee uitschieters bij: De housey klanken van “With You” van “Yasha” echt een lekker zomers groovy nummer en “Synthetic Soul” van “Nicholson” een diepe techno knaller waar bij de titel de lading dekt, synthetische soul.

 

 

ARTIST: Bunkr/Various
TITLE: The Initation Well remixed
LABEL: Vlsi Records
CATALOGUE NO: VLSI06

Net voor de jaarwisseling kreeg ik ook nog een remix album binnen van een van de platen uit mijn jaarlijst: The Initation Well van BUNKR. Dat album heeft mij echt kunnen raken met een warme emotionele sound die mij o.a. Deed denken aan Ulrich Schnauss en ook Boards of Canada. De lat ligt dus hoog, ben benieuwd wat de remixers van dienst toevoegen aan de originelen.

De Britse band Digitonal mag de plaat openen met hun epische ambient herwerking: “For the Birds (Digitonal OTNS Mix)” Ze laten de beats achterwege en voegen aan hun tot de essentie gestripte opbouw een licht post-klassieke toets toe. Dan is het de beurt aan Fujiya & Miyagi trekken in hun remix van “Solitary Drift” de track naar een meer Shoe-gaze/Dreampop kant, ik vind vooral ook de lichte distortie op de bas, erg fijn een prima remix die zeker iets toevoegt an het geheel, en ook de toegevoegde zang vind ik erg geslaagd, terwijl ik normaal meer voor instrumentale muziek ben. Het euforische “Solar Wings” kreeg van Welchman Octavcat een beat gerelateerde herwerking, de sfeer en euforie van het nummer blijven maar zijn in een electro-like jasje gestoken. Preston.Outatime voegt in zijn versie van “Left for Dust” een meer dansvloer gerichte versie van het origineel, niet heel veel anders, maar wel lekker. Dan mag Jonathan Krisp zijn ding doen met titel track “The Initiation Well” en hij gebruikt het origineel als een soort canvas waarover hij een in your face acid track legt, three o three :). VLSI label genoot Lextron maakt een stemmige Detroit-techno achtige versie van “East of Eden”. Het in de originele versie bijna naïef opgewekter “Docking Procedure” kreeg van Infinite Scale een vette Dub bewerking, waarin het origineel nog te herkennen is aan bepaalde elementen, maar het is toch echt een andere track geworden, dat vind ik voor remixen geen enkel probleem. VLSI label baas Echaskech maakt in zijn versie van de Idm-eske track “Left for Dust” een epische four to the floor techno remake met een zalige break waarin hij de strings lekker aandikt. Ik begon met hoge verwachtingen aan het beluisteren van deze remixen, en kan nu de conclusie trekken dat deze verwachtingen zeker zijn ingelost.

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.