My Brightest Diamond – This Is My hand

Mybrightestdiamond-thisismyhand[cd, Asthmatic Kitty/Konkurrent]

De Amerikaanse zangeres/muzikante Shara Worden heeft een klassieke achtergrond is al sinds eind jaren negentig actief, zij het meer pop/rock gericht. Eerst nog onder haar eigen naam, later als AwRY en als gast bij Sufjan Stevens, Clogs, Prefuse 73, Sarah Kirkland Snider, The Decemberists, DM Stith, David Lang, Colin Stetson, David Byrne & Fatboy Slim, Son Lux, S/S/S en ga zo maar door. De meeste bekendheid verwerft ze ongetwijfeld met haar project My Brightest Diamond, waarmee ze sinds 2006 van zich laat horen. Ze brengt veelal een bijzondere mix van indiepop, avant-garde en Barokke elementen, waarbij haar prachtige zang een groot aandeel heeft in dat alles. Inmiddels heeft ze 3 studioplaten en een remixalbum op haar naam staan, plus een handvol singles en epees. Haar laatste cd All Things Will Unwind stamt alweer uit 2011.
Ze is nu terug met haar nieuwe full-length This Is My Hand. Hierbij heeft ze zich laten inspireren door een verhaal over de vroege mensheid, waarbij er geen woorden maar enkel geluiden zijn om mee te communiceren. Dit gegeven heeft ze als basis gebruikt om haar nieuwe composities te maken. Niet dat die woordloos zijn, maar ze heeft zich wel laten doordringen van haar woorden en die op een weegschaal gelegd. De luisteraar wil ze gevoelens en ideeën meegeven. De cd opent op uitdagende en uitnodigende wijze met “Pressure”, waar ze dankbaar maakt van de Detroit Party Marching Band. Tribale drums, blazers, elektronische beats, synthesizers en xylofoons nemen je mee op een wervelend nieuw luisteravontuur. In de tweede song “Before The Words” maakt ze al zingend en omlijst met die muziek ook haar statement:

“Before the words there was the voice / before the verse there was the sound / before the form there was the music / before the pen and paper there was the / hoo hoo hoo hoo hoo.”

Dat laatste gaat uit van ons leven in de buik van onze moeders, waar de ritmes van hun bloed de omgeving bepalen plus de geluiden van onze vaders, kennissen en dergelijke die woordeloos doordringen in ons beginnende leven. Muzikaal gezien vertaalt dit zich vooral in de vele ritmische stukken. Daarbij bezingt ze van alles wat ons direct raakt en typeert als mens. Het leven bezien als muzikale bron, zoals ook in “This Is My Hand” veelvuldig naar voren komt:

”This is my hand / this is my wrist / this is my arm / this is my fist….
[….]
”This is my voice / this is my heart / this is my choice”

De keuze om al deze zaken zo te beschrijven maakt het allemaal heel persoonlijk. Het creëert ook een soort bewustzijn waarbij ze letterlijk haar hand uitsteekt en de afstand tussen luisteraar en muzikant behoorlijk verkleint. Hierdoor komt de muziek nog meer binnen dan ooit. Kamermuziek verpakt in indiepop, elektronica en tribale sounds, het is van een heerlijke eigenzinnigheid. De muziek is soms haast te frivool voor de gedragen thema’s, maar dat maakt het allemaal goed behapbaar. Want ondanks dat het soms klinkt als een marsband, is de onderlaag en onderliggende gedachte behoorlijk zwaar. My Brightest Diamond klinkt totaal anders dan hiervoor, maar dan op frisse en diepgravende wijze. Er valt overigens vooral veel te genieten bij deze pakkende, biologerende muziek, die ook dikwijls behoorlijk ingetogen is. Shara Worden presenteert haar beste werk tot nu toe en dat zegt wat na al haar topplaten. Een unicum om diep te koesteren.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.