Miasmah Label Night

Nog 4 weken te gaan en dan pakken donkere wolken zich samen. Maar het zullen intens mooie wolken zijn…

Eerst boven Leuven op 9 oktober en een dag later in de [F]luister hoofdstad Dordrecht. Over die laatste wil ik het hier hebben. [F]luister is al jaren een “initiatief voor intense luistermuziek”, die op diverse locaties in Dordrecht voor geweldige concerten heeft gezorgd. Organisator Wilbertjan leidt deze altijd fraai in en zorgt telkens weer voor verrassende nieuwe acts. Kijk vooral op de site om te zien wat er zoal de revue heeft gepasseerd!

Op 10 oktober organiseert hij in samenwerking met Bibelot, een middelgroot podium gevestigd in het Energiehuis met een brede programmering, de Miasmah Label Night. Deze avond zullen Kreng Trio, Svarte Greiner, Simon Scott en James Welburn acte de présence geven. Aanvang 20:30 op de Noordendijk 148.

miasmah-labelnight

Miasmah
Miasmah is het label van de Noorse, tegenwoordig in Berlijn woonachtige muzikant Erik K. Skodvin, bekend van Svarte Greiner, Deaf Center en B/B/S/. Hij start het in 1999 als een gratis mp3-label. Vanaf 2006 gaat hij over op fysieke releases op cd en lp. Het heeft zich ontwikkeld tot misschien wel één van de meest vooruitstrevende labels op het gebied van de duistere ambient, neoklassiek en experimentele muziek. Namen als Encre, Greg Haines, Kreng, Kaboom Karavan, B/B/S/, Simon Scott, Gultskra Artikler, Gareth Davis & Frances-Marie Uitti, Juv, Marcus Fjellström, Rafael Anton Irisarri, Gabriel Saloman, Shivers en Elegi spreken voor zich inmiddels. Dit alles past ook als een jas bij de “intense luistermuziek” van [F]luister.

 

Kreng Trio
Kreng is het project van de Belg Pepijn Caudron. Hij presenteert doorgaans een biologerende mix van neoklassiek, samples, abstracte elementen, drones, ambient en jazz. Kreng heeft inmiddels de overdonderende werken L’Autopsie Phénoménale De Dieu (2009), Grimoire,de monsterproductie Work For Abattoir Fermé 2007 – 2011 (2012) en The Summoner (2015) op zijn naam geschreven. Op die laatste brengt hij een nieuwe sound, mede ingegeven door het overlijden van een stel vrienden. Het is meer intiem en een duistere mix van dark ambient, drones, industrial en neoklassiek geworden. Op tot de verbeelding sprekende wijze brengt hij zijn woede, ontkenning, depressie en dergelijke ten gehore in zes stukken. Je bent al vanaf de eerste second aan de grond genageld, maar in de ruim 15 minuten durende vijfde track “The Summoning” komt het tot een overrompelende uitbarsting. Live zal hij het podium betreden met lsaxofonist Gareth Davis  (onder meer van A-Sun Amissa, Birdt, Mere, Oiseaux-Tempête, Shivers) en percussionist Eric Thielemans (ook in i-H8 Camera en Distance, Light & Sky), die ook op Miasmah muziek hebben uitgebracht. Dat belooft alvast een spannende opener te worden.

 

Svarte Greiner
Svarte Greiner is het soloproject van labelbaas Erik K Skodvin, die zoals gezegd ook te vinden is in Deaf Center en B/B/S/, waarmee hij duistere muziek maakt die ergens landt tussen dark ambient, neoklassiek, industrial en experimentele muziek. Hij heeft daarmee al diverse albums uitgebracht op Type, Digitalis Industries en Miasmah. In Leuven gaat hij een DJ-set neerzetten en geen live set. Maar gezien de smaak van deze klasbak zal dat bepaald geen straf zijn. Sterker nog, het doet reikhalzend uitzien naar zijn muzikale voorkeuren. In Dordrecht echter zal hij live zijn kunsten vertonen.

 

Simon Scott
Zijn nieuwe cd op Touch is aanstaande, maar ook Simon Scott zal van de partij zijn. Deze voorheen vooral drummer toert momenteel ook met zijn gereanimeerde band Slowdive. Solo is het andere koek, zo wijzen zijn 2 albums Navigare (2009) en Bunny (2011) op Miasmah wel uit. Daarmee maakt hij namelijk een tot de verbeelding sprekende mengelmoes van duistere drones, ambient, droompop en neoklassiek die als een zwarte donderwolk over je heen drijft. Scott blijkt een ware geluidsarchitect die zijn creaties op fraaie wijze weet vorm te geven, met als resultaat abstracte geluidssculpturen die emotioneel, onaards en bij vlagen adembenemend mooi zijn. De avond kan nu al niet meer stuk denk ik zo!

 

James Welburn
Last but not James Last komt James Welburn nog optreden met vermoedelijk een oorverdovende en bovenal overrompelende show. Deze Britse artiest brengt eerder dit jaar zijn debuut Hold op Miasmah uitbrengt. Hierop werkt hij samen met de Nieuw-Zeelandse drummer Tony Bucks (The Necks, Peril, Aus, Kletka Red). De twee opereren tegenwoordig vanuit Berlijn en Lillehammer en delen al de groep Project Transmit, maar gaan hier samen aan de slag. Welburn heeft zes tracks gecomponeerd met bas, gitaar en elektronica en creëert daarmee op heftige wijze muren van noise, dark ambient, post-rock, shoegaze, black metal en drones. Het is zondermeer de meest luide release op Miasmah, maar misschien ook wel de meest aangrijpende. Hoe dat live zal klinken is nu nog een vraag, maar in elk geval voor mij straks een weet.

 

Dit is misschien wel de meest intense en gewaagde programmering van [F]luister (en Bibelot) tot nu toe en weet me op voorhand al enthousiast en hevig nieuwsgierig te maken. Mijn ticket is besteld!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.