Martijns jaaroverzicht 2015

Er is veel over gezegd en ik ben zelf ook weer volop op dat hip hopding. Zelfs de concerten die ik bezocht waren geweldig (iets waar wel discussie over is, maar ik heb blijkbaar mazzel gehad). Maar goed, bomen, bos en shit, want het aantal releases (mixtapes en ‚echte’ albums) is best wel veel. Ik heb echt maar een fractie gehoord maar heb ook niet het idee dat het écht allemaal de moeite waard is. Maar het jaar van de hip hop (en R&B) was het en ik heb geloof ik zelden zo consistent naar één genre geluisterd, met uitstekende releases van A$AP Rocky, Freddie Gibbs, Young Thug, HO99O9, Murs, Rae Sremmurd, Veldentaal en ook prima werk van de oudere garde (Camp Lo, Paris en Sean Price, die laatste helaas postuum). Dan nog even speciale vermelding voor de dames. In de eerste instantie door mijn actieve poging de male gaze te doorbreken, maar uiteindelijk ook gewoon vanwege de keiharde kwaliteit. Een interessante voorhoede getuige optredens en albums/mixtapes van Tinashe, FKA Twigs, Jean Grae, Pink Oculus, Dawn Richard, Angel Haze, Lee Mazin, Georgia Anne Muldrow, Lord Narf en Sevdaliza.

Anders nog iets?
Enfin, dat dus. Verder is metalland wat minder opwindend met veel te veel inwisselbare post metal, orthodox black metal en doom, al zitten er heus nog wel krenten in de pap. Ook hier uitstekende albums van oudere bands, met name Arcturus en My Dying Bride. Verder veel Arabische pop gehoord (ik begin smaak te ontwikkelen, merk ik). Het experimentele segment is er wat bekaaid afgekomen, ik heb vooral ouder werk gedraaid.

Concerten
Ik heb veel, heel veel en heel goede concerten gezien dit jaar: D’Angelo, Tinashe, FKA Twigs, King Crimson, Şebnem Ferah, Gaye Su Akyol, Pink Oculus, Vektor, Joey Bada$$, Zapp, Portal, Jett Rebel, Tribulation en op Roadburn Anathema’s trip down memory lane.

De lijst!

25. Myriam Fares 200x200

ميريام فارس  آمان
De inmiddels hoogzwangere Myriam Fares draait al wat langer mee maar haar albums zijn consistent de moeite waard, zo ook dit vijfde album Aman. Eersteklas verleidelijke Arabische pop.

24. god 200x200

Oneohtrix Point Never Garden Of Delete
Bombastischer dan voorheen en soms waagt hij zich zelfs aan songs (en met succes), het blijft een fascinerende knakker, die Lopatin.

23. odious 200x200

Odious Skin Age
Alexandrië, Egypte, daar komt Odious vandaan. Hun muziek oriental metal, death metal met Arabische tintjes dus. Een beetje over de top maar vakkundig georkestreerd door Septicdeath’s Christos Antoniou.

22. deradoorian 200x200

Deradoorian The Expanding Flower Planet
Een veelkleurig en avontuurlijk pop-album met de nodige invloeden uit de avant garde van de vorige eeuw.

21. fantome 200x200

Fantome Micul Paris
Broeierige trip hop met lăutarii-samples, lekker chillen, Romanian style …

20. peste noire 200x200

Peste Noire A Chaise-Dyable
Famine ploegt door met zijn inmiddels bekende black metal sound. Het akeligste van hedendaags Europa als in rode wijn gedrenkte piepkrakmetal.

19. dre 200x200

Dr. Dre Compton
Vergeet Detox, niet goed genoeg. Zegt Dr. Dre zelf tenminste, dat nemen we dan maar van hem aan. Compton is in ieder geval wél heel erg goed zonder platgetreden paden te betreden.

18. myrkur_200x200

Myrkur M
Een enkele keer is het echt pure Ulver-worship (Onde børn), het hele album is een fijne mix van oud en nieuw.

17. alif 200x200

الألف أينما ارتمى
Alif (met Maurice Louca en Khyam Allami in de gelederen) maakt hedendaagse Arabische muziek met invloeden uit jazz en rock.

16. dhg 200x200

Dødheimsgard A Umbra Omega
Het duurt altijd even, maar dan heb je ook wat. Avant garde is het strikt genomen misschien niet meer maar daarom niet minder lekker.

15. manon_200x200

De Jeugd van Tegenwoordig Manon
Nog volwassener en nog beleefder, maar nog steeds onweerstaanbaar.

14. bilal 200x200

Bilal In Another Life
Naar aanleiding van deze door Adrian Younge geproduceerde joint (zijn inmiddels bekende organische sound verveeld nog niet) met terugwerkende kracht ook eerder werk eens gaan luisteren. Dat is óok niet mis!

13. dam-funk 200x200

Dam‑Funk Invite The Light
Supervette elektronische funk en boogie. Na een 5LP debuut nu ‚slechts’ drie platen. Met medewerking van Henning, die ik al als de Nederlandse Dam‑Funk beschouwde.

12. cat's eyes 200x200

Cat’s Eyes The Duke Of Burgundy OST
Een van de beste films dit jaar en dat komt mede door deze heerlijk woozy soundtrack.

11. hiatus 200x200

Hiatus Kaiyote Choose Your Weapon
Bootsy vertelde Malcolm McLaren ooit ter gelegenheid van het Waltz Darling-project dat je niet kan funken in drieën. Het spijt me Bootsy, je kan funken in elke maatsoort, zie deze heerlijke kronkelfunk uit Australië.

10. kenney 200x200

Jessika Kenney ATRIA
Perzische gedichten over Indonesische gamelanklanken, Kenney zegt u? Aangenaam!

9. sevdaliza_200x200

Sevdaliza Children Of Silk
De Nederlandse Sevda Alizadeh levert met haar bedwelmende en melancholische tweede EP een fundament voor een hopelijk net zo goed album.

8. B4DA$$ 200x200

Joey Bada$$ B4.DA.$$
Hoewel ik moderne hip hop echt wel ben gaan waarderen is deze boom bap shit toch nog steeds weergaloos.

7. staples_200x200

Vince Staples Summertime ’06
Geen trap maar een soort onderkoelde en duistere beats die lekker onder je huid gaan zitten en een prima backdrop vormen voor Staples’ verhalen uit de hood.

6. haddad 200x200

ديانا حداد يا بشر
Diana Haddad is ook de jongste niet meer maar haar album Ya Bashar is erg fijn met de vernuftige ritmes uit de Golf.

5. akkor 360x360

Kamuran Akkor s/t
Oudjes van mijn favoriete fantazi-zangeres uit Turkije. Funky, vaak Griekse deuntjes en Akkor zingt omfloerst met verlangen op de lippen. Zelden was een reissue meer welkom.

4. tribulation 360x360

Tribulation The Children Of The Night
Ik was al fan van Formulas of Death en de andere band Stench (inmiddels ter ziele), maar op Children Of The Night wordt de bellbottomed death metal-formule verder vervolmaakt.

3. to pimp a butterfly 360x360

Kendrick Lamar To Pimp A Butterfly
Vooruitstrevende hip hop, intelligente teksten, avontuurlijk en funky, Pretty fuckin’ epic dus. Believe the hype!

2. the congregation 360x360

Leprous The Congregation
Hedendaagse, technisch hoogstaande metal, uitstekende songs en een mooie, glimmende productie. Putting back the progressive into prog metal.

1. mannelogie

Donnie Mannelogie
Leipie van het Plein, zijn mixtape, haalde mijn jaarlijst van vorig jaar al en zijn door Bas Bron geproduceerde album (De Jeugd, Marcel Singor, Fatima Yamaha, die gast gaat hard dit jaar) is verslavend. Nummer 1 omdat ik het ouwerwets grijs heb gedraaid. Grappig, spontaan, verwend, energiek, onverantwoordelijk en kkvet.

De top 15 is te beluisteren in deze mix:

15 Love – Yearlist ’15 Edition by Martijn Busink on Mixcloud

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.