Machinefabriek – Rusland+Huiswerk+Stukjes / Machinefabriek & Anne Bakker & Leo Fabriek

Machinefabriek-ruslandMachinefabriek – Rusland
Machinefabiek – Huiswerk
Machinefabriek – Stukjes
Machinefabriek & Anne Bakker & Leo Fabriek – Fabriek Bakker Fabriek

[4x 3” mcd, Machinefabriek]

Nederlands trots en elektronicaspecialist Rutger Zuydervelt staat bekend om zijn ongelooflijk hoge productie. Zijn vele releases zijn zeer gevarieerd en telkens ook van hoog niveau, een gegeven dat hem uniek maakt. Het meeste van zijn werk brengt hij overigens in eigen beheer onder zijn alias Machinefabriek uit op 3” cd’s, meestal voorzien van zeer fraai artwork. Het zijn echt hebbedingetjes. Daarnaast komen er ook reguliere albums en compilatiewerken uit op labels als Lampse, Dekoder, Staalplaat, Type, Kning Disk en 12K. Hij heeft onder meer gewerkt met Greg Haines, Stephen Vitiello, Aaron Martin, Freiband, Leo Fabriek, Anne Bakker en Steinbrüchel. Zo is Rutger ook één van de weinige artiesten waarvan je gewoon 4 promo’s tegelijk op de mat krijgt.
Laat ik een met Rusland beginnen. Machinefabriek heeft in het kader van het Dutch Punch festival in Rusland opgetreden. Daarvoor heeft hij een aantal stukken muziek opgenomen. De cd bevat nu een soort collage van die optredens plus een hoop thuis opgenomen extra’s, waarbij de gitaar en effecten een belangrijke rol spelen. Dit levert 1 track op van 19 minuten, waarbij je op filmische wijze door een duister klanklandschap geleid wordt. Deze is opgebouwd uit langzaam voortkabbelende ambient, gitaarklanken, drones, kraakjes, samples, veldopnames en lichte orkestraties. Heel geleidelijk transformeert de duister beginnende cd naar een helder klinkende, meer georkestreerde maar angstaanjagende ambient. Richting het einde hoor je wat mensen praten (live?) en de cd besluit uiteindelijk met een Russische dame, die een liedjes uit haar land zingt. Een overdonderend en uiterst melancholisch kleinood!
Machinefabriek-huiswerkDe volgende is Huiswerk, iets dat Rutger me nu trouwens ook bezorgt. De cd bevat 2 nummers van een minuut of 4. Met gitaar, sampler en laptop heeft hij de twee nummers zorgvuldig opgebouwd. Het levert nachtelijke soundscapes vol heerlijke droefgeestigheid op, die je keihard bij de keel grijpen. Alsof Fennesz tot het bot is afgekloven door Mark Hollis, waarbij een sausje zit dat bestaat uit Jasper TX en Pimmon. Gruiziger dan minimal music en helderder dan glitch. De mini mag dan maar 8,5 minuut duren, je bent ook echt al die tijd aan het wegdromen. Even helemaal onttrokken uit de realiteit. Erg mooi! Voor de vinylliefhebbers is deze ook in diverse kleuren als 7” uitgebracht op het Ketchup Cavernlabel.
Machinefabriek-stukjesAkoestische en elektrische gitaar, effecten, loop pedalen, reverb box, e-bow, staalwol, metalen plaat, microfoon, spons, paperclip, povtronic (analoge synthesizer), mini gitaarversterker, sampler, laptop, buddha machine en ga zo maar door, het zijn toch allemaal donkere geluiden die ik hoor. Dit heeft Rutger allemaal gebruikt om Stukjes te fabriceren. Dit is een 16 nummers tellende cd van net iets meer dan 21 minuten. Hierop staat ook weer muziek die totaal niet te vergelijken is met de vorige twee, tenzij je op knappe wijze experimenteren en construeren en een duistere atmosfeer voldoende aanknopingspunten vindt. Zoals de albumtitel al doet vermoeden zijn het 16 fragmentarische stukken ehm stukjes. Hierin laat hij digitale muziek stoeien met abstracte veldopnames. Hij heeft zich hiervoor laten inspireren door het album Rabbit Run van Keith Rowe, Thomas Lehn en Marcus Schmickler. Het resultaat mag er wezen en je kunt de genoemde heren ook als referentiekader gebruiken. Toch geeft Rutger er zoals altijd zijn compleet eigen sound aan. De miniaturen die hij hier presenteert zijn flarden drones, glitch, ambient, kraakjes, sissen, gitaarklanken, samples en geluiden uit de Buddha machine. Deze lijmt hij vakkundig aaneen, waardoor er als het ware een soundtrack ontstaat voor een nog te maken bloedstollende thriller. En wederom heerlijk melancholisch. Stukje luisterplezier zeg ik.
Fabriekbakkerfabriek-153Tot slot slaan Machinefabriek, Anne Baars en Leo Fabriek (drummer van Julie Mittens) de handen ineen. Rutger heeft eerder met Anne (en Greg Haines) de mini Koploop gemaakt en met Leo de cd Fabriek+Fabriek. Nu bundelen ze hun krachten op Fabriek Bakker Fabriek. Deze mini bevat improvisaties die zijn opgenomen in het Kruisherenklooster in Leiden. Deze zijn daarna nog bewerkt en opnieuw geconstrueerd. Hieruit volgt deze bijna 20 minuten durende compositie, waarbij Rutger gitaar, effecten en bewerkingen, Anne viool en Leo piano voor hun rekening nemen. Dit album begint alsof deze gecomponeerd is op adembenemende wijze zeer droefgeestig. Na een minuut of zeven beginnen de improvisaties dan van de grond te komen en komen de drie krachten pas echt samen. Dat gebeurt dan ook op onaardse wijze, want het product dat ontstaat valt eigenlijk niet te beschrijven. Er zitten delen in die meteen doen denken aan de muziek van Library Tapes of Peter Broderick, maar een groot deel treedt buiten de referentiekaders. Ongrijpbare strijk- en pianopartijen omhuld door architectonisch elektronische hoogstandjes en drones van Machinefabriek. Het wordt haast saai om te zeggen, maar
ook dit is weer een geweldige release uit (onder meer) de koker van Zuydervelt!

Luister Online:
Rusland / Huiswerk / Stukjes / Fabriek Bakker Fabriek(selecteer het juiste album en klik op de tracks)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.