Kilema – Mena

SR-66010_200 [cd, Snail Records/Coast To Coast]

Zoals eerder betoogd is het Amsterdamse toplabel Snail van alle markten thuis, met een nadruk op die uit de Balkan. Nu komt het label met Kilema uit Madagaskar. Het is de band van multi-instrumentalist en zanger Clement Randrianantoandro, die om begrijpelijke redenen zich beperkt tot zijn voornaam in het Malagassisch (Kilema). Ze hebben op dat Oost-Afrikaanse eiland nog een soort Indonesische taal vermengd met duidelijk Afrikaanse elementen. Hij heeft al twee albums (in 1999 en 2004) gemaakt en speelt daarvoor al in de groep Cadence Bleue. Hij heeft eveneens een tijd deel uitgemaakt van het Justin Vali Trio, die op Peter Gabriel’s Real World label muziek hebben uitgebracht. Hij speelt met deze groep over de hele wereld. Nu is hij terug met zijn pas derde album Mena, dat “rood” betekent. Hij woont inmiddels in Spanje en wordt hier dan ook begeleid door Spaanse muzikanten. Volop muzikanten uit de zonnige streken van onze aarde. De muziek is dan ook opgetogen en ontspannen. De cd is wel de meest traditionele van Kilema, omdat hij op zoek is gegaan naar zijn roots en tradities. Dat moet je verder niet te zwaar opvatten, want het is een zongerijpte en niet te versmaden mix van Zuid-Afrikaanse, Indonesische en Spaanse muziek. Naast de meer gangbare instrumenten worden allerlei traditionele instrumenten gebruikt, waaronder de kabosy, katsà (een soort ratel), mbira (duimpiano) en in het bijzonder de marovany. Die laatst genoemde is een luitachtig instrument waaraan magische krachten worden toegedicht. Eén ding is zeker, het heeft wel een magische uitwerking op de muziek. De arrangementen zijn sterk, de mooie zang is pakkend en de sprankelende, harmonieuze muziek brengt de zomer al vroeg in huis. Warm aanbevolen!

Luister Online bij Myspace:
Mena / Ay Nene

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.