Kemper Norton – Loor / Salvaged

Kempernorton-loor[2cd, Front & Follow]

Het blijft een tikkeltje onduidelijk of het Britse Kemper Norton nu een persoon of een combo betreft. Dat wordt in diverse interviews ook vaak niet duidelijk. De ene keer spreekt men over een “collectief” en soms refereren ze ernaar als “hij”. Bij mijn weten is het een collectief uit Sussex en daar laat ik gewoon maar even bij. Ze zijn in elk geval kind aan huis bij het innovatieve label front & Follow en participeren in 2012 in hun toonaangevende serie Collision/Detection, waar allemaal artiesten geluiden in de “pot” doen en eenieder hiermee weer eigen creaties maakt. Tevens geven ze op hetzelfde label acte de présence op de compilatie The Outer Church (2013). Eerder dit jaar presenteren ze hierop ook hun digitale epee To Mahina. Hun recept is ondoorgrondelijk, maar bestaat uit een soort gitzwarte en bovenal filmische mix van drones, experimentele ambient, psychedelische soundscapes en ronduit angstaanjagende klanken. Zelf noemen ze dit graag “slurtronic folk”, waarbij het folkelement me wel helder is maar de rest iets moet betekenen als een “onduidelijke of bevlekte vorm van elektronica”. Vorig jaar brengen ze hun debuut Carn uit op het Exotic Pylon label en op het More Than Human label tevens hun 12” Lowermoor. Ook op deze twee releases laten ze een bevreemdende psychedelische mix aan stijlen horen.

Hun tweede album Loor komt nu wel weer uit op Front & Follow. Hierop serveren ze 13 tracks die bij elkaar ruim drie kwartier duren. Wederom brengen ze een caleidoscopische mix aan stijlen, van drones, elektronica en noise tot folk, avant-garde en soundscapes. De één niet per se los van de andere, maar per nummer leggen ze de accenten steeds weer anders, al dan niet aangevuld met sjamaanachtige of etherische zang. Daardoor zijn sommige stukken sereen, filmisch of pastoraal en andere juist behoorlijk duister, angstaanjagend, psychedelisch of noisy. Ze hebben zich laten inspireren door echte en ingebeelde steden uit de kindertijd, badend in traditionele folk, gevonden geluiden en gezangen, feesten en invocaties van religieuze groepen. Het levert een totaal bevreemdende maar uiterst biologerende en bovenal betoverende luisterervaring op. Muziek van de buitencategorie, die veelal redelijk doorwaadbaar is maar op momenten ook in nevelen gehuld is. Denk daarbij aan een steeds wisselende hybride van Piano Magic, Fovea Hex, Silver Servants, United Bible Studies, Ivor Cutler, Syd Barrett, Current 93, The Caretaker, Coil en Human Greed om enigszins een idee te krijgen. Een overdonderend en meeslepend werk!
De eerste editie van dit album bevat nog een twee schijf getiteld Salvaged. Hierop vind je nog eens 12 nummers die ruim over een uur finishen. Het is in feite een collectie van oudere muziek. Ten eerste de 4 nummers van de eerder genoemde To Mahina epee. Daarnaast staan er 4 tracks op van de in eigen beheer uitgegeven First Season epee, die al in 2009 het licht ziet. De overige 4 nummers is een selectie afkomstig van verschillende mini’s, waarbij je nog lang niet alles compleet hebt. Maar het is een toffe bonus, want ook hier weten ze dat surrealistische geluid weer op verfijnde en gevarieerde wijze aan de man te brengen. Een fenomenaal luisteravontuur dat niet snel z’n gelijke zal ontmoeten.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.