Isbells + support Eyemèr 17-01-2020 CCHA Hasselt

Isbells + support Eyemèr 17-01-2020 CCHA Hasselt

Op 17 januari gingen mijn echtgenote en ik naar ons eerste concert in 2020, op het programma staan Eyemèr en Isbells. Eyemèr ken ik nog niet, de Isbells wel en die staan hoog in mijn lijstje van live bands. Jan Willem heeft in het begin van 2019 hun 4e album besproken in zijn schaduwkabinet, en ik mag toch zeggen dat hij fijn vond wat hij hoorde. Dit was JW’s conclusie in febuari 2019:

Het is een album om je aan op te trekken en intens van te genieten”

Nu terug naar het concert:

 

Eyemèr

Eyemèr of de Gentse singer-songwriter Sarah Devreese komt het podium op met enkel een gitaar. Bij de eerste noten uit deze gitaar moet ik even wennen, de stem in ook atypisch te noemen.  De nummers  weten me wel te pakken te krijgen met hun ongepolijste stijl. De onderwerpen waar ze over zingt: transgenderrechten in de USA, de eigen non-binaire indentiteit (ze identificeert zich niet als man of vrouw), en het wel of niet hebben van vrienden. De muziek komt recht uit het hart en komt binnen…

 

Isbells

Na een redelijk lange pauze was het de beurt aan de Isbells: zang, gitaar & electronica Gaëtan Vandewoude / basgitaar, drums & percussie Christophe Vandewoude / zang, gitaar, piano drums, vibrafoon & zang Chantal Acda / bas, gitaar, percussie & bugel Gerd Van Mulders; Voor deze gelegenheid aangevuld met Niels van Heertum op Bugel en Tuba. Ze beginnen gelijk goed en de sfeer zit er dadelijk ook goed in. Prachtige breekbare muziek dat aan de ene kant bijna naïef eenvoudig te noemen is, maar aan de andere kant ook juist heel vol en sferisch. De aanvulling met van Heertum is een gouden greep, de improvisatie- en jazzmuzikant voelde sfeer en de feeling van de bans heel goed aan en vult aan en kleurt in met zijn tuba en bugel aangevuld met een aantal effect pedalen. Het is heel mooi te zien hoe de muzikanten zich smijten en hoe ze laten zien dat muziek maken iets is dat ze met alles wat in hen zit willen doen. Verstilde momenten en bijna bombastische momenten wisselen elkaar op volledig natuurlijke wijze af en het concert vliegt dan ook voorbij. Als bis spelen ze nog on-verstrekt een akoestische nummer en zanger en frontman Gaëtan Vandewoude sluit helemaal allen met enkel zijn gitaar af met breekbaar liedje. Een avond om nog maar eens bevestigd te worden dat we in België het land niet uit moeten voor prachtige muziek.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.