Igorrr: het nieuwe evangelie! Halleluja(h)!


Igorrr-hallelujahsmallDeze tijd van crisis vraagt eigenlijk niet om introverte, bespiegelende, correcte en ontroerende muziek. Nee, het schreeuwt om een nieuwe insteek. Correctie, het brult om verandering en zeker op muziekgebied. Iets dat alles met elkaar verbindt en verbroedert, zij het onder dwang. Misschien wel een nieuwe religie? Dearly Beloved, brothers and sisters, please be seated. We are gathered together here to witness the new religion Igorrr. Hallelujah! If any person can show just cause why we can’t listen to this – let them speak now or forever hold their peace. Ik zou het laatste adviseren. Broeders en zusters verenigt u!

Ik weet dat ik normaal vooral schrijf over de dingen die ik mooi vind en de rest negeer, ja behalve Metallica (breek me de bek niet open), maar ik ben al heel lang niet meer maniakaal enthousiast geweest. Alles is veranderd toen tot klasbak Weerthof me fijntjes op een video van Igorrr wijst. Er was niet veel voor nodig om mij volledig te bekeren.


Igorrr
Igorrr is het project van de Fransman Gautier Serre, maar wat doet een naam er eigenlijk toe? Bij de diverse religies is de naam ook steeds anders en de boodschap vrijwel hetzelfde. De 28 jarige Fransman start al 8 jaar geleden met Igorrr, waarvan in 2006 het eerste album Poisson Soluble verschijnt. En hij gaf de mensen oplosbare vis. Hierop wordt al snel duidelijk dat er iets speciaal in de maak is. Het is namelijk een combinatie van razende breakbeats, verpletterende metal, Barokmuziek, idm, ambient, folk en experimentele muziek. Ook duiken er samen met Indian Sonic twee Indiaas gezongen nummers op met weer die jagende breakbeats erachter. Ongelooflijk knap en origineel gedaan allemaal. Luisteren is geloven en geloven is meteen alsof er een poort in je kop wordt opengezet.


Twee jaar later is het wederom raak met Moisissure. En hij gaf de mensen schimmel, ehm. Enfin, voorwaarts mars. De cd is net als bovengenoemde nog redelijk braaf, maar wel van een prettig gestoord braaf dan. Ook hier slaat hij als een dolleman bruggen tussen de genres en laat ook gerust Barokke zang overgaan in doodsgebrul om een nummer later weer op idiootste wijze klassieke koorzang te samplen. Het album is klassieker dan het voorgaande en de klap in het gezicht blijft weg. Geen nood, het is een heuse en bovenal unieke prachtplaat.Inmiddels ben ik in 2010. Als ik aan een inhaalrace begin ben ik wel van plan die te winnen, al moet ik mezelf vol epo pompen. Soit zeg ik. Laat Oprah maar aan mijn doodskist peuteren, ik heb haast. Mijn hoofd loopt ommer dan ooit. Zijn nieuwste album Nostril is een feit. En hij gaf de mensen neushaar. De muziek is meteen harder dan ooit met vlijmscherpe deathmetal, industriële breakbeats en ook weer meer doorspekt met wereldklanken. Toch draait veel nog steeds om de Barok. De muziek is meer verknipt dan voorheen en dan ook nog eens op verknipte wijze. De doodsvocalen lachen je tegemoet om zo maar te zeggen. Je merkt hier voor het eerst dat hij alle aspecten van de heftige emoties wil beroeren. De lach, de traan, het orgasme, de irritatie en de adrenaline. Voor het eerst werkt hij met meerdere gasten, zoals Laurent Lunoir (Öxxö Xööx), Nicolas Sénac (Pryapisme) en nog een stel gasten die vooral zang dan wel grommen brengen en daarnaast banjo en strijkers. Igorrr’s geluid is veranderd, maar hij is hier zoekende. Het is waarschijnlijk daarom allemaal ongecontroleerd, maar een Spaanse inquisiteur die er om maalt. Fantastische chaos!Whourkr
Om andersgezinde alvast voor te zijn heeft hij ook meteen de andere kerk Whourkr gesticht. Whourkr start een jaar later dan Igorrr samen met i snor. Hiermee combineren ze op overrompelende manier deathmetal, electronica met breakcore. In het begin worden ze nog geholpen door nog zo’n topper Öxxö Xööx. Er verschijnen 3 geweldige albums Naät (2007), Concrete (2009) en 4247 Snare Drums (2012). Ze klinken vaak alsof Napalm Death de Venetian Snares heeft doorgeslikt. Ga die muziek ook maar eens beluisteren, net als die van Öxxö Xööx en het gelieerde Pryapisme (met gitarist Nicolas Sénac), want ook deze zullen de bekeerling bekoren; alleen doe het even in je eigen tijd. Ik ga snel weer verder!


(van Naät)


Igorrr-hallelujah
We kunnen natuurlijk gaan muggenziften over releasedata, maar als een album zonder verzending op 21-12-2012 (niet handig van het label, maar wederom enfin) uitkomt, dan neem ik deze mee naar dit jaar. Aanbeland in het hier en nu dus. Igorrr komt met z’n magnum opus Hallelujah, laat ik dat vast verklappen. Alle geweldige dingen van voorheen komen nog geweldiger bij elkaar, uit elkaar en voor elkaar. En hij gaf de mensen halleluja! Het evangelie van de juichstemming is klaar om de wereld te veroveren. Hij werkt met uiteenlopende gasten, zoals zangeres Laure Le Prunenec (Öxxö Xööx), strijker Benjamin Violet (Tryo), gitarist Nicolas Sénac (Pryapisme), zanger Simon Fleury (City Weezle), gitarist Teloch (Mayhem, Nidingr), zanger Laurent Lunoir (Öxxö Xööx), toetsenist Benjamin Bardiaux (Pryapisme, Babyaga), saxofonist Vincent Goubeau (Mulk), accordeonist Adam Stacey (John Zorn, Secret Chiefs 3, Estradasphere, LotusFear, Fishtank Ensemble), gitarist Cyro Torres (Vladimir Bozar ‘n’ Ze Sheraf Orkestär), zangeres Jasmina Barra (Vladimir Bozar ‘n’ Ze Sheraf Orkestär), bassist Frédéric Garcia (Niveau Zero) zanger Pedrou Lacasa (Vladimir Bozar ‘n’ Ze Sheraf Orkestär), zangeres Irina “Triz” Matkovskaia, zanger Thibault Majorel en een kip. Vooral die kip, man die kan hier echt haar ei kwijt. Maar dat hij met zoveel gasten werkt, geeft ook aan dat hij het geluid van zijn vorige album heeft willen vervolmaken. Dat is nogal gelukt. De kruisbestuivingen al dan niet met samples schieten in het rond, maar zijn tot in perfectie uitgewerkt en missen de spontaniteit niet. Terwijl je nog orgastisch aan het nagenieten bent van een mooi klassiek of Barokstuk, komt er alweer een adrenalinepompend deathmetalstuk met doodsgekrijs langs of een Hongaarse goulash, een flamenco, andere folk of toch weer die ratelende breakbeats. Ja, of zelfs alles tegelijk.


Het is hard, keihard.


Het is gek, knettergek.


Het is mooi, kapotmakend mooi.


Het is goed, knalgoed.


Knap en sensationeel in alle opzichten. Denk aan een wildwaterbaan waar je tegen namen als Merzbow, Venetian Snares, Ministry, Muzsikas, The Third Eye Foundation, Naked City, Fantômas, Secret Chiefs 3, Besh O Drom, Johann Sebastian Bach, Jean-Baptiste Lully, François Couperin, Von Magnet, Napalm Death, Slayer, Opeth, Széki Kurva, People Like Us en Vladimir Bozar ‘n’ Ze Sheraf Orkestär aanknalt. Dit is waar deze tijd om vraagt! Juichen, halleluja brullen. Waarom niet? We moeten vooruit, we schreeuwen de crisis wel weg! Daarom, bekeert u nu broeders en zusters en u zult genadig ontvangen worden. Draag spijkerbroeken en buig diep voor Igorrr! Ketters zullen worden vervolgd. Halleluja en amen!door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.