Hiphopsponzen

Oké, ik zit me op te winden om niks. En ik voel me half een ontevreden Wildersje. Maar toch. Misschien moet iemand me eens iets uitleggen.


Rbdjan_onderbaas_zonder_parentaladvisory-490x490
Week in, week uit brengt 3VOOR12 verhalen over nederhop-artiesten. Ik sla ze steevast over, hiphop is niet mijn genre vriend; op Opgezwolle en De Jeugd na heb ik zelden een album enthousiast kunnen uitzitten. Je kent het wel, af en toe probeer je nog eens wat afgaande op artikeltitels en hoezen, maar nee. Vandaag echter presteert 3VOOR12 het om de plaat van de voorman van THC, RB Djan, uit te roepen tot "een monumentaal album". Bijgaand volgt is het een 'persoonlijk' halfcrimineel huilie-interview à la Kempi.
Echt, ik hoor het niet. Sterker nog, ik vind het een baggerplaat met slechts wat 'aardig' gejatte samples en gimmicks ('wie hep de troon?'). En als ik op FileUnder.nl Borsato kan afkraken om diens hoogdravende teksten, wil ik de discussie over De Onderbaas ook wel aan: die zijn gemiddeld van VMBO-niveau. En dat geldt voor wel meer hiphop die op 3VOOR12 omhooggeschreven wordt. Maar dat hoor je er nóóit iemand zeggen. Het intellectuele contrast met de rest van de muziek die 3VOOR12 bespreekt is potsierlijk. Ik kan me in elk geval geen verhalen over het criminele verleden van Adele herinneren.

Dus daarom mijn vraag. Kan iemand me verlichten wat 3VOOR12 er in vredesnaam mee wint om structureel zulke (veel te positieve) aandacht aan nederhopalbums te schenken, of ligt het aan mij? Gaat het om credibility bij de Funx-luisteraars? Economisch motief: liever lokale crap stimuleren dan hetzelfde genre uit Amerika? Of is het gewoon socialisme: net zoals subsidies aan multiculturele projecten bij gemeenten of stadsdelen, een manier om vanuit de publieke omroepen de onderlaag van de samenleving meer te binden? En dan met alle geweld (haha) maar met twee maten meten, zodat alle platitudes en clichés met de mantel der liefde bedekt worden?

Hoogst irritant.

Zo ja, werkt al die aandacht dan eigenlijk wel? Een zender als Funx doet het prima qua luistercijfers in de Randstad, maar ik zie nooit iemand reageren op 3VOOR12's hiphopartikelen. Worden ze überhaupt wel gelezen door de doelgroep? Of is de segregatie ook in muziekjournalistiekland gaande? Ik zie zelden een Arabische naam als auteur staan – zet daar de artiestennamen eens naast…
Kijk, ik zie heus wel jochies op de achterbank in de bus meerappen op THC, en ik gun Top Notch ook van harte het succes. Maar dan mag 3VOOR12 ook wel de nieuwe Frans Duijts of Mooi Wark gaan bespreken. En dan even eerlijk graag.

Discussieer mee in de draad op het forum. (Daar ook de redactie van 3v12's Erik Zwennes)

(door Stonehead)

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.