Hauschka – Salon Des Amateurs Remix EP 1 / – Remix EP 2

12fat085_remix1[2x 12”, Fat Cat/Konkurrent]

De klassiek geschoolde Duitse pianist Volker Bertelmann maakt sinds 2004 furore met zijn project Hauschka. Meestal brengt hij iets dat het midden houdt tussen pianomuziek, ambient, filmmuziek en neoklassiek, waarbij de inzet van de prefab piano in de composities zijn handelsmerk is geworden. Er zijn onder meer al een paar prachtige cd’s uitgebracht op het neoklassieke sublabel 130701 van Fat Cat. Zijn droefgeestige muziek past doorgaans eigenlijk het best bij de herfst en de winter, wat ook de seizoenen zijn waar hij dikwijls zijn releases uitbrengt. Op zijn vorige, achtste cd Salon Des Amateurs (waar hij natuurlijk niets te zoeken heeft) uit 2011, uitgebracht in de lente, werkt hij met een 12-koppig orkest, Calexico leden Joey Burns (cello) en John Convertino (drums), drummer Samuli Kosminen (múm, Kimmo Pohjonen) en violiste Hilary Hahn (waarvan net een cd samen met Hauschka is verschenen). Hij maakt hier een soort ontwapende, biologerende dansbaar modern klassiek. Zijn muziek leent zich ook uitstekend voor remixen en interpretaties, hetgeen nu vorm gegeven wordt door zijn Salon Des Amateurs remixproject.
Als eerste is er de 12” Remix EP 1, waarop de nummers “Cube” en “Radar” onder handen genomen worden. De eerste track valt ten prooi aan Ricardo Villalobos & Max Loderbauer. Ricardo Villalobos is een Chileens-Duitse DJ en elektronisch producer die normaal gesproken opereert in de minimal techno- en microhouse-scene. Samen met de Duitse elektronicaspecialist Max Loderbauer heeft hij eerder ook al het werk van diverse ECM artiesten onder handen genomen. Nu voorzien ze de muziek van Hauschka van een fijn minimal elektronisch laagje, waardoor het origineel getransformeerd wordt tot een experimenteel, speels dansnummer. De tweede track wordt gemixt door Keulse remixer, producer en DJ Michael Mayer, die eigenlijk in hetzelfde veld werkzaam is als de vorige twee. Ook dit nummer wordt op stijlvolle wijze omgetoverd tot een subtiel dansbaar geheel. Het is een fantastische aanvulling op de originelen.
12fat085_coverREMIX2De tweede 12”, Remix EP 2, bevat mixen van de nummers “Tanzbein” en “Ping”. De eerste gaat door de vingers van Steve Bicknell, die verantwoordelijk is voor diverse techno feesten in Engeland. Tevens runt hij met anderen het Cosmic label. Hij voorziet het origineel van diepe technobeats, wat ook past als een handschoen. De tweede wordt door Vainqueur, het alias van René Löwe, gespekt met zijn typische mix van dub, idm, glitch, minimal en ambient sounds. Het is de meest tot de verbeelding sprekende en laidback mix van het geheel. Alle mixen klokken overigens tussen de 6 en 9 minuten en weten zich, met het origineel in acht te nemen, op eigenzinnige wijze te manifesteren. Het voegt daadwerkelijk iets toe aan de oorspronkelijke nummers zonder de sfeer te veranderen. Dat is zoals een goede remix moet zijn. Een prachtig addendum op een evenzo album.

Luister Online:
Cube / Radar (snippers) Tanzbein / Ping (snippers)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.