Hatti Vatti – Algebra / Hatti Vatti – Worship Nothing

Hattivatti-1[cd, Nowe Nagrania]
[cd/lp/digitaal, New Moon Recordings]

Dat dubstep bepaald nog geen platgetreden genre is bewijst onder meer het label Hyperdub, waar ze toch meerdere paradepaarden in huis hebben. Ook elders zie je steeds meer originele varianten opduiken. Eén van die artiesten die eigengereidheid hoog in het vaandel heeft, is de Poolse muzikant Piotr Kaliński. Met zijn alias Hatti Vatti heeft hij sinds 2009 al vijf eigenzinnige (split) 12”-es uitgebracht. De basis van zijn muziek bestaat uit dubstep, maar hij incorporeert ook dub, techno, drum’n’bass en house in zijn bezwerende sound. Er gaat altijd, net als bij Burial, iets mysterieus vanuit. Hiernaast maakt hij deel uit van de Poolse punkband Gówno. Het wachten is dan op het eerste volledige debuut van Hatti Vatti.
Welnu, dit debuut Algebra is vorig jaar al verschenen in Polen, maar te goed om nu niet mee te nemen. In feite is het half uur durende album een minidebuut, maar dat mag de pret niet drukken. De zeven stukken heten “Algebra 1-7” en is een geluidsdocumentaire die Piotr heeft gemaakt tijdens het reizen door Arabische landen. Hij verzamelt allerlei geluiden en verwerkt deze digitaal. Daar overheen plaatst hij zijn minimale dub en techno arrangementen. De output is verbluffend. Het zijn zeven mysterieuze klanklandschappen geworden, vol van geluid maar kaal qua inrichting, die veelal op ambientachtige wijze starten maar gelardeerd worden met de dub en techno beats. Met enige regelmaat klinken er dan zijn veldopnames doorheen, zoals krekels, vogels, azan (oproep tot gebed), pratende mensen, enkele instrumenten, gezang en meer. De ene keer waan je jezelf in een uitgestrekte woestijn en op andere momenten plots in een bazaar. Dat is knap omdat Hatti Vatti nooit meer dan de contouren schetst en dat in een veelal rustieke elektronische omgeving. Alleen in “Algebra 4” zwelt het volume flink aan, aangestuurd door een tribale trom. Het houdt het midden tussen Burial, Rapoon, Philip Jeck en Muslimgauze. Zeker onder de koptelefoon gaat er een wondere wereld voor je open. Uiterst intrigerende, raadselachtige pracht!

Hattivatti-2De tweede cd Worship Nothing, die wel net verschenen is en boven de 41 minuten klokt, komt uit op het lekker aan de weg timmerende Poolse dubstep label New Moon Recordings. Je hoort al vrij snel dat dit meer bij zijn eerdere 12”-es aansluit. De beats liggen namelijk meer op de voorgrond en hier is juist het donkere achtergronddecor mysterieus. Hij brengt verder een heerlijke kruisbestuiving van dubstep, IDM, dub, ambient, lichte drum’n’bass en techno, die weer op originele wijze in elkaar steekt. De bastonen voeren hierbij de boventoon en voor de rest drapeert hij op caleidoscopische wijze de rest er omheen. Hij wordt in 5 van de 12 tracks bijgestaan, met name op zang, door Sara Brylewska (Enchantia, Izrael), dubstep en UK garage artiest Synkro, dub muzikant Cian Finn, de Britse dubstep producer en DJ VersA en Lady Katee, die voor extra franje zorgen. In enkele andere tracks gebruikt hij stemsamples. Het is sfeervol, spannend en toch ergens ook wel luchtig en goed doorwaadbaar. Denk hierbij aan een broeierige mix van de oude Autechre, Burial, Andy Stott, Laurel Halo, Locust, Zomby en DJ Rashad. Hatti Vatti brengt ook nu weer een schitterend biologerend geheel, dat heel anders is dan de vorige release maar deze zeker ook niet bijt. Een zeer interessante artiest om in de smiezen te houden!

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.