Happiness is just around the corner

Een analyse van de teksten van de Vengaboys

Wat Harry Mulisch met de Aanslag, deden de Vengaboys met hun doorbraaksingle “Up & Down”: de trend zetten voor een omvangrijk, eclectisch en toch samenhangend oeuvre (lyrics). De tekst bestaat simpelweg uit 64 maal de regel “Up and Down”, her en daar aangevuld met het woord “and”. Maar schijn bedriegt: deze tekst gaat wel degelijk over het leven. Over dualisme. Over dat zonder wit geen zwart kan bestaan. Zonder up geen down, zonder dalen geen pieken. Tina Turner bezong dit thema in “River deep, mountain high”, maar dat is toch een specifiekere, ingewikkeldere versie dan Up and Down.


Na deze doorbraak volgden de albums en singles van de Vengaboys elkaar in hoog tempo op. De muziek brak door in Nederland, maar ook in Ecuador, Japan en zelfs Ibiza. Bescheiden als ze zijn bewezen ze aan laatstgenoemde een eerbetoon met het nummer “We’re going to Ibiza”. Schijnbaar een nummer over hersenloos feesten is ook dit een lied met een diepere bodem: de “Midterranean sea” verwijst naar Bob Dylans “Subterranean homesick blues”, het eerste nummer met een passende videoclip, jaren voor Queens “Bohemiam Rhapsody”. Queen is overigens net als de Beatles en the Village People een viermansformatie. Zo ook, u raadt het, de Vengaboys. Waar de Village People uit een indiaan, politieagent en een construction worker bestaan, zijn de rollen bij de Vengaboys die van Army Girl, Doll, Cowboy en Sailorboy (zie Vengaboysrollen). De Army Girl treedt het meest op de voorgrond en heeft in die hoedanigheid meer voor het feminisme betekend dan Madonna, de Donnas en Aqua bij elkaar opgeteld.

A propos: hoe kun je een feest houden in de Midterranean Sea? Dan heb je een vlot nodig, terwijl de Vengaboys alleen een bus hebben. Is deze bus in werkelijkheid een amfibievoertuig??? Dat moet wel, hoe willen ze anders met de bus in New York en San Francisco komen?

Oorlogen, voetbal, drugs, feesten en politiek zijn terugkerende thema’s in het oeuvre van de Vengaboys. Maar ook een onderwerp dichterbij huis als depressie wordt niet gemeden: in “We like to Party” komt de frase “Happiness is just around the corner” voor. Het geluk is dus steeds net buiten bereik. Morrissey kan er nog een puntje aan zuigen. Maar hij komt niet verder dan “I am not sure what happiness means” (in het nummer Jeane). In het nummer “Shalala Lala” staat ook al zo’n depressief juweeltje: “Some sweet day no one knows he’ll return and you’ll be happy”. Ook hier weet niemand wanneer de happiness komt.

Vriendschap komt aan bod in het nummer “Boom boom boom”:

if you’re alone and you need a friend

Someone to make you forget your problems

Just come along baby

Take my hand

I’ll be your lover tonight

Als het in nummers gaat over “forget your problems” wordt meestal aan drugs of lethargie gerefereerd. Niet bij de Vengaboys, hier gaat het om een werkelijke helpende hand. En “boom boom boom boom, I want you in my room” wordt ineens stukken vriendschappelijker.

Het brein achter de Vengaboys, ex-top-40-presentator Wessel van Diepen maakt zijn naam waar: de teksten zijn diep. De hitmachine Vengaboys biedt in haar teksten een arsenaal aan filosofisch, maatschappelijk getint materiaal waar je U tegen zegt. We mogen in onze handen wrijven dat deze dance-act uit Nederland komt. Enige eend in de bijt is Rocket to Uranus, wat een knipoog lijkt ten opzichte van hun serieuzere werk en niet voor niets de allerlaatste hitsingle is geweest.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.