Diggin’ Demos 5: Abyss en Abyss

Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar volgens mij hebben popkollektieven, new wavers en postpunkers het gebruik van de demotape en de do it yourself mentaliteit begin jaren ’80 aangejaagd. Maar het zijn zonder twijfel de metalbands en hun fanatieke aanhangers geweest, die het demofenomeen groot hebben gemaakt. Mijn eerste demo? Drentse deathmetal! Ik weet nog heel erg goed dat ik – in de auto van God Dethroned drummer Ard – vol ongeloof luisterde naar Christhunt 🙂

Deze aflevering van Diggin’ Demos gaat over twee metalbands. Over Abyss en Abyss.

De eerste Abyss wordt in 1983 opgericht. In Krimpen aan de IJssel, vlakbij Rotterdam. In de decennia daarna zullen tientallen metalbands in de wereld deze naam dragen, waaronder een Abyss uit Brabant. Wat zal deze laatste Abyss – eind 1990 – gevloekt hebben, toen ze in de Aardschok de demorecensie van de Rotterdamse Abyss lazen. Ook zij hadden net hun demo naar het metal magazine gestuurd. Abyss uit Brabant en Abyss uit Rotterdam, ze weten niet van elkaars bestaan af!

Ik sprak beide bands over hun demo uit 1990 en over hun dromen. En wat blijkt: niet alleen hun naam komt overeen, ook hun ambities: “Veel spelen en beroemd worden.”

Luister naar de muziek en lees meer over Abyss en Abyss. Kennen jullie de bands? Wat vinden jullie van de muziek? Wat is hun plek in de Nederlandse muziekgeschiedenis? Laat het me weten!


Dit is de demo van Rotterdamse Abyss. Onderaan dit artikel is ook een luisterlink geplaatst.

 

Op onderzoek

Abyss is niet moeilijk te vinden, want ze heeft een Facebookpagina. Na een dag reageert Peter van Loo, de gitarist van de “legendarische heavy metal formatie uit Rotterdam en omstreken uit de jaren ‘80 en ‘90”.

De band

Abyss zou het zijn. Peter: “Want dat woord stond eigenlijk gelijk op pagina 1 van het Engels woordenboek”.

De metalband uit Rotterdam en omstreken, met zanger Rick Ritman, bassist Wim den Boer en gitarist Peter van Loo maakt al in 1984 hun eerste demo: A fridaynight with… . Volgens Peter het beluisteren niet waard. “Een slechte 8-sporen studio en waardeloze productie. De engineer had meer aandacht voor zijn whisky als voor de knoppen”. De demo Abyss, die medio 1990 wordt opgenomen in de Via Ritmo studio, is de eerste serieuze release van de band. Inmiddels met Anton Maurik op drums en Jeff van Dongen op gitaar.

De droom

Klik om te lezen!

“We wilden natuurlijk bekend worden!”. En om dat te bereiken worden 100 demo’s gedrukt, die Hill Management vooral verspreidt in het buitenland.

De demo krijgt fantastische recensies. In Polen, maar ook in het Nederlandse Aardschok. Robert Haagsma heeft het over “groot talent” en “fantastische arrangementen”. “Met zijn enorme bereik weet zanger Rick Ritman elke song te voorzien van een opbouwende spanning”. Haagsma eindigt zijn woorden met “P.S. Ik heb echt geen aandelen in firma Abyss!!”

Abyss heeft succes en heuse fans. Tot in het Oostblok. Ze krijgt zelfs fanmail. Er wordt veel opgetreden en enorm veel lol gemaakt. Het spandoek van fans met Abyss …. steeds pilsjes !! is tekenend voor de sfeer van bierhappen en headbangen. “Een optreden in St. Petersburg is door omstandigheden helaas niet doorgegaan.”

Het hoogtepunt

Peter: “Voor mij de opnames die we gemaakt hebben in Duitsland. In de Deltastudio’s in Itzehoe, vlakbij Hamburg. De eerste LP van Accept is hier ook opgenomen. We hebben daar ook de mannen van Fates Warning ontmoet: coole gasten! De opnames zouden worden uitgebracht door een Duits label, maar het contract was ons niet naar het zin.”

Op de stoep bij Delta Studio

“Daarna kwamen de echt gave optredens, waar ik nog vaak naar terug verlang. Met als hoogtepunt Trailerpop. Op 18 juli 1992.” Abyss speelt met een heuse backdrop met hun logo erop. Gemaakt door de vrouw van de manager, Conny van den Heuvel.

En toen?

De band draait erg lekker, maar na zo’n drie jaar is het toch afgelopen. Peter: “Het bekende verhaal! Huisje, boompje, beestje. Dat optreden in St. Petersburg dat niet doorging? Dat kwam omdat de band al bijna op springen stond en één of twee dames het er niet mee eens waren dat hun vriend een week van huis zou zijn.”

“En teveel wisselingen in de band.” Gitarist Jeff van Dongen gaat zingen, nadat zanger Rik Ritman vrij snel na de 2e demo vertrekt naar Vulture: de band waar Abyss al in 1984 mee op het podium stond. Bij Vulture zingt Rik in 1992 op de thrash klassieker Easier To Lie met daarop drummer Dirk Bruinenberg, die ook al was overgestapt van Abyss, maar later ook weer terugkeert op het oude nest. De complete line-up van Abyss? Zeven drummers, zeven zangers, vier gitaristen en één bassist.

 

Zie je de toenmalige bandleden nog?

“Met Rick Ritman heb ik nog een tijdje in een coverband in Den Haag gespeeld. Dat is nooit iets geworden. Daarna ben ik Rick uit het oog verloren. Anton Maurik heb ik nog als Facebookvriend.”

“Wim den Boer is helaas op jonge leeftijd overleden. Wim was een muzikant in hart en nieren, die altijd tijd maakte voor zijn vrienden en graag voor een bakkie en babbel langskwam. Een graag geziene gast, goeie bassist en waardevolle vriend. Ik denk nog elke dag aan hem. Wim den Boer … een begrip.”

Wim de Boer (r.i.p.)

Peter maakt nog steeds muziek, “maar dan in m’n uppie in mijn homestudio. Van Mozart tot Metal. Heb zelfs nog een poging gedaan met eigen nummers, ingezongen door Glenda Peters die ooit de allereerste soundmixshow won met One Day I Fly Away van Randy Crawford. De 24-sporen tape heb ik nog … er is echter nooit iets mee gedaan.”


 

Dit is de demo van Abyss uit Zeeland (Noord-Brabant). Onderaan dit artikel is ook een luisterlink geplaatst.

Op onderzoek

Drummer en manager staat er op de tape. Richard Timmers moet ik dus hebben! Ik tik zijn naam in op Facebook en kom er één tegen die vriend is van muzikant Ron van Herpen. Dat zal hem zijn! Contact is vervolgens snel gelegd. Nog diezelfde dag gaan we een kleine dertig jaar terug in de tijd.

Richard Timmers drumt eind jaren ’80 bij Deafen uit Oss. Samen met gitarist Ron van Herpen, die later furore maakt in Astrosoniq, The Devil’s Blood en die in 2015 de fantastische plaat DeeP maakt met zijn band ZooN. Met Deafen maakt Richard twee demo’s, waaronder Violators Of The Last Wisdom (1988).  Maar in 1990 wordt Richard Deafen uitgekickt en sluit hij zich aan bij Abyss. Uit Zeeland. Ook Noord-Brabant.

De band. De droom

Met Edgar van der Heyden (zang), Hans Bongers, Dennis Toenders (gitaren) en Alwin Roes (bas) heeft heavy metalband Abyss één droom: “Zo veel mogelijk optreden”, vertelt Richard. Juli 1990 neemt de band een demo op in Milsbeek (Limburg). In de nieuwe studio van Paul Adriaansens, waar later ook de Heideroosjes nog een demo opgenomen hebben.

 

Er worden tussen de 50 en 100 exemplaren van demo Guardian Gothar gemaakt, die vooral gebruikt worden als promotie richting zalen, kroegen en muziekbladen, maar er worden ook een paar tapes verkocht. Andere bands ontvangen een tape, in de hoop een support te kunnen scoren. “In het voorprogramma van een buitenlandse act, dat was de grote droom! Maar dat is eigenlijk nooit realistisch geweest”, blikt Richard terug, die destijds ook de boekingen verzorgde.

Het hoogtepunt

Richard: “Dat was de demo presentatie! Al hoewel daar niet heel veel mensen op af kwamen”.

Bassist Alwin kan zich de demopresentatie niet meer herinneren. “Pfhoe kerel, daar vraag je wat. Da’s zo fucking lang geleden. Weet niet eens meer waar die presentatie was. Hahaha. Intussen zoveel gedaan en uitgebracht. Ik weet nog wel dat er op een repetitieavond een paar jonge gastjes uit Oss kwamen kijken, die Richard kenden. Die kids wilden ook een bandje beginnen en vonden ’t wel cool allemaal. Later braken ze wereldwijd door als The Gathering!” Een anekdote die Hans en Frank van The Gathering op hun beurt trouwens niet meer herinneren 😉

De tape wordt gerecenseerd in de Aardschok, maar ondanks dat “heeft de demo ons uiteindelijk niets gebracht dan wat herinneringen. Een aantal optredens zijn eruit gekomen en meer niet.”

Aardschok noemt de demo Guardian Godfather (sic). “Abyss wisselt snelle stukken af met lange melodieuze stukken, al zijn de composities zelf nog niet sterk genoeg om constant te blijven boeien, sommige tempowisselingen komen bijvoorbeeld nogal geforceerd over, evenals enkele zanglijnen. Er wordt echter goed gespeeld en de produktie is in orde. En het blijft natuurlijk een debuut.”

En toen?

Het blijft ook bij het debuut! Toen Abyss er achter kwam dat ze niet de enige Abyss was, veranderden ze hun naam naar Xentor. En Richard? Hij verlaat de band, want Deafen vraagt hem weer terug te komen.

Met Richard brengt Deafen een EP op CD uit die uitgroeit tot een enorme thrash collector’s item en die op Discogs ooit voor € 560,- verkocht is! Regelmatig nog krijgt hij – zelfs vanuit Oekraïne –vragen of deze CD nog te koop is. Na Deafen drumt Richard nog in Stone Cold Heels, Undercovers en diverse andere coverbands.

In 2009 hangt Richard “de drumstokken definitief aan de boom”. “Ik heb er ook geen behoefte aan om nog iets in de muziek te gaan doen. Dat is een afgesloten hoofdstuk. Ben nu actief in de whisky wereld, dat bevalt me prima!”. Met het Whisky Blues Event en proeverijen promoot Richard tegenwoordig dus whisky. Met blues.

Bassist Alwin Roes gaat in Dead End spelen en later nog in Wish. Uit Oss. De band met Bart Smits, die met Marike Groot (van Mary Little BigAlways, de eerste plaat van The Gathering, inzingt. En Alwin maakt nog steeds muziek. Andermaal in Dead End, waarmee hij in 2016 – 28 jaar na oprichting – een debuutalbum uitbrengt. Deze band is trouwens helemaal wedergeboren, want zelfs hun drie demo’s worden weer op tape uitgebracht door Valours Music uit Indonesië!

 

De twee gitaristen van Abyss zitten sinds 2000 samen bij de Metallica tributeband The Unforgiven. Hans Bongers als gitarist en Dennis Toenders als sound engineer.

Gitaristen Dennis en Hans (Abyss)

 

Zie je de toenmalige bandleden nog?

Richard: “Ik zie ze zelden. Sommigen heb ik al twintig jaar niet meer gezien. Maar soms, ergens op een festival, dan kletsen we even kort. That’s it! Het is leuke tijd geweest, en daarmee basta!”


De demo’s zijn te beluisteren op het YouTube kanaal van Diggin’ Demos: Abyss, Rotterdam en Abyss, Zeeland.

Meer informatie over de demo van Rotterdamse Abyss is te vinden op Discogs. Abyss heeft ook een Facebookpagina. De feiten en foto’s van Guardian Gothar zijn ook in Discogs opgenomen.

Marco van Dalfsen wou archeoloog worden, maar dat liep allemaal wat anders. Lees hier meer over de drijfveren van de schrijver van het verhaal over Abyss en Abyss of volg Diggin’ Demos op Facebook.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.