De Wereld Draait Miles

Een half uur over ‘Kind of Blue’, het best verkochte jazzalbum ooit. Dat beloofde DWDD Summer School, uitgezonden afgelopen donderdag 2 juli. De aankondiging stond in NRC Handelsblad en kwam toevallig na een lange special over 40 North Sea Jazz, waar ook een mooie foto van de latere Miles Davis was afgedrukt, maar dat terzijde. Diezelfde ochtend had ik nog een cd gedraaid uit de box-set ‘Miles Davis & John Coltrane: The Complete Columbia Recordings 1955‑1961’. (Voor de geïnteresseerde: meteen aanschaffen – ‘Kind of Blue’ staat er ook op.) Nogmaals toeval? De website van Uitzending Gemist bood de uitzending aan op de voorpagina, dus ik ging er eens goed voor zitten.

kindofblue

Voor het zien van de uitzending had ik mijn bedenkingen en verwachtingspatronen: nou was ‘Kind of Blue’ al eens eerder aan bod geweest in het programma en dat was bepaald geen succes (een ‘welles-nietes’ discussie tussen Hans Mantel en Hans Dulfer, zonder ‘winnaar’). Dat lag niet aan beide Hanzen, maar aan het tempo en format van DWDD. Nu was alles anders: maar liefst een half uur mochten Wilfried de Jong en Michel van Egmond volpraten over de beroemde lp uit 1959.

Het staat wel vast dat beide heren elkaar mogen (ah, mannenvriendschappen), maar ze hadden de kijkers en het publiek wel een onderhoudend half uurtje te bieden: een grapje tussendoor, wat archiefmateriaal daar, een studioband met louter topmusici en vakkundig opgediende feitjes en anekdotes. Natuurlijk speelden beide heren toneel en maakten ze gebruik van stereotyperingen, maar er werden weinig onwaarheden verteld. Eerlijk gezegd viel er ook weinig te verpesten: de mythe van Miles Davis en verkoopcijfers van ‘Kind of Blue’ zeggen genoeg (nog altijd goed voor 5000 verkochte exemplaren per week). Er is geen jazzalbum dat meer tot de verbeelding spreekt en tegelijkertijd zo toegankelijk is.

Netjes kwamen alle nummers van de lp langs, middels geluidsfragmenten of besproken door de presentatoren. Er was een kort filmpje met ‘Blue in Green’ als soundtrack. Volstrekt oninteressant trouwens, maar die presentatoren moeten natuurlijk ook even de keel smeren met een (al dan niet) alcoholische versnapering. Leer mij een jazzfanaat kennen.

Bekijk de aflevering op NPO Gemist

EvR

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.