Dat was me het jaartje wel (een soort top-10)

Eens even zwaarwichtig over de kin wrijven. 2007. Een goed muziekjaar? Lastig te zeggen. Over het algeheel viel me op dat ik weinig signalen kreeg van de andere genres dat er daar wat gaande was in de orde van "dit moet je meteen horen!" Misschien vergis ik me en was het schrijven over muziek dit jaar wat aan de magere kant, of, en dat is natuurlijk de betere hypothese, ik heb zelf gewoon niet zo goed opgelet. Wanneer ik mijn top-10 van muzikale artefacten overzie (lijstjes van "tien albums – niet compilaties – verschenen november 2006/november 2007" zijn er meer dan genoeg) heb ik het voor elkaar gekregen om tien dansgerelateerde albums/optredens/mixen te verzamelen. Met gemak. Als ik dan voor house en zijn ontelbare vertakkingen mag spreken is 2007 een uitstekend jaar geweest. Veelzijdig, inventief, subtiel, obscuur, populistisch, met interessante nieuwe connecties en zelfs de succesvolle terugkeer van oude waarden. Met vooral in de laatste twee maanden veel sterke platen.

10 Justice – Essential Mix 10/6/2007
Heel typerend voor dit jaar. Het officiële album van Justice is geinig maar verdween snel uit mijn gehoor. In tegenstelling tot hun briljante Essential Mix die mij uiteindelijk veel meer over Justice zegt, of beter een idee van Justice representeert. Twee uur, in hoog tempo zeventig nummers, kris-kras door de tijd, Popmuziek. Hall & Oates, yé-yé, Gilbert O’Sullivan, Chic, Prince, Joni Mitchell, Midnight Juggernauts met het belachelijk goede ‘Into The Galaxy’ en heel veel bruut brommende house zoals een superieure versie van hun eigen ‘D.A.N.C.E.’

09 Agnès – Dumbles Debuts
De Zwitsers nemen heel geduldig house over. Agnès heeft een heerlijke eigen geluid waarbij de termen diep, dub, minimal de kern niet weten te raken. Jammer genoeg blijft hij tot nu toe voornamelijk de producer die door DJs wordt geapprecieerd. Goed voor het cultpotentieel en mijn hipster status natuurlijk maar het subtiel opgebouwde Dumbles Debut zou juist in de housekamer van de avontuurlijke muziekliefhebber moeten klinken.

08 Burial – Untrue
Waarom alles nog een keer herhalen?

07 Dominik Eulberg – Heimische Gefilde
Het beste pure housealbum van 2007. Met een beetje vals spel want eigenlijk is het een compilatie van wat Eulberg gedurende twee jaar op 12-inch heeft uitgebracht. Maar dankzij zijn droog komische biologenpraat tussen de tracks wordt het een mooi Gesamtkunstwerk. De muziek? Een foutloze collectie van even kale als inventieve house met af en toe een Oud Germaansche melodie voor de juiste "wat doet het woud mij edel voelen" vibe. Later in het jaar bracht hij nog louter nieuw materiaal uit met Bionik maar die plaat doet me op een of andere manier helemaal niks (met uitzondering van ‘Rückenschwimmzipper’ dat weer een van de beste housetracks van het jaar is.)

06 Ricardo Villalobos @ Voltt 17/2/2007
Onze hippiekoning was iets minder ver heen dan op de vorige editie van Voltt en dat kwam de kwaliteit van zijn set ten goede. Een slingerende reis door oerwouden van ritme, zonder echte climax maar vol vreemde wendingen.

05 Underground Resistance – Interstellar Fugitives 2: Destruction of Order
Ik dacht "het zal wel niets zijn." Ik werd daarna gewaarschuwd dat het verplichte kost was. Ik werd weggeblazen. De Terugkeer van Detroit. In volle glorie. Een dubbele compilatie die maar blijft geven en geven. Het begin is zo sterk dat de paar missers met gemak worden vergeven. En dan komt Mad Mike in eigen persoon nog even ‘Attack of the Sonic Samurai’ detoneren, een track die tot het beste van Underground Resistance hoort, denk ‘Final Frontier’, ‘Inspiration’, ‘Seawolf’, dat werk. Zit ook nog een teleurstellende DVD bij…je moet duidelijk niet weten wie er achter die maskers zitten.

04 Scan7 –  Live @ Arminius, Rotterdam 13/4/2007
Hoe toepasselijk, in de kerk hervond ik mijn Detroit geloof. Twee gemaskerde mannen die aan knoppen draaien en een drumcomputer bedienen met daarachter een groot scherm vol geprojecteerde foto’s. Onversneden techno. Knaller na knaller. Zuivere waarheid.

03 Joris Voorn – Resident Advisor Mix 062
Joris Voorn heeft dit jaar een eigen album uitgebracht. Na deze mix heb ik niet eens meer de moeite genomen om From A Deep Space te beluisteren. Het kan toch niet met deze mix concurreren (en dat terwijl er geen enkele track of remix van Voorn zelf in voorkomt.) Voorn gaat voor een ongekend intiem gebaar, ik kan eigenlijk geen mix herinneren die hier mee te vergelijken is. Agnès en Ripperton komen langs en dat verklaart enigszins de intentie maar er is zoveel meer aan de hand…ontluikende liefdes, sterrenregens, sardonische maatschappijkritiek. En dat was dus niet eens de beste Resident Advisor mix in 2007…

02 Ripperton – Resident Advisor Mix 050
…want die was van Zwitserse makelij. Nu wist ik bij de eerste beluistering en na drie tracks al "kat in het bakkie…mix van het jaar." Maar waarom? Je zou kunnen grijpen naar het welhaast onbruikbare woord ‘psychedelisch’, er waarom ook niet? Er zit wel iets in dankzij het onvoorspelbare van de mix, de ongebruikelijke geluiden, het wollige, de slingerende reis (net als Villalobos op Voltt krijg ik associaties met Apocalypse Now…maar wel, in de psychedelische traditie, met licht aan het eind van de tunnel.) Al met al een gevoel van opluchting maakte zich van mij meester: hier is iets nieuws, ambitieus zonder borstklopperij. De originele intentie van house hervonden. 

01 Daft Punk – Live @ Bierhal, Amsterdam 4/7/2007
Alsof Black Sabbath en Kraftwerk elkaar vriendelijk de handen schudden en samen stellen: "Laat ons Robot Rock maken!" Zo blij als een kind zijn, dat was lang geleden.

En laten we niet vergeten :
M.I.A. – Bittersüss; Panda Bear- Person Pitch; V/A – Soundboy Punishments; Melchior Productions – No Disco Future; Ricardo Villalobos – Fabric 36; Henrik Schwarz – Live; Motiivi Tuntematon – Speicher 46; VA – Total 8; The Field – From Here We Go Sublime; Sebo K. – Resident Advisor 055; Alex Robotnick – Resident Advisor 052; Control; Dinky – Get Lost vol.3 en last-minute: Pan-Pot – Pan-O-Rama.

Door OMC

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.