Artvark Saxophone Quartet – Bluestories

Artvark-bluestories[cd, Zennez/It’s All Happening]

De vier heren van Artvark Saxophone Quartet, kortweg ook wel Artvark geheten, hebben bepaald geen blaasproblemen, want de ene na de andere spannende plaat weten ze te lanceren en het leidt zelfs tot samenwerking met de topsopraan Claron McFadden en Efterklang. Ze experimenteren binnen de jazzkaders er lustig op los en flirten daarbij ook dikwijls met andere genres. Nu zijn ze allen betrokken bij diverse andere projecten, hetgeen hun open mind maar eens te meer onderstreept.
Altsaxofonist Rolf Delfos is onder andere te horen in The Jazzinvaders, The Houdini’s, The Lewinsky Quartet, Delmontis, Licks & Brains en met Gino Vanelli. De tweede altsaxofonist Bart Wirtz geeft acte de présence in Monsieur Dubois, Young Sinatras, The Very Next, The New Rotterdam Jazz Orchestra, New York Quintet en zijn Bart Wirtz Quartet. Baritonsaxofonist Peter Broekhuizen vind je terug bij Aiff, Candy Dulfer’s Funky Stuff, The Cubop City Big Band, Rumbatá en The Auratones. Tot slot is tenorsaxofonist Mette Erker die tevens van de partij is bij Kindred Spirits Ensemble, Martin Fondse Oktemble (met tevens Eric Vloeimans), Blink, The Groove Troupers, Quadrant en Estafest. Hij heeft ook met de geweldige muzikant Banabila de prachtige cd Route Planner (2011) gemaakt. Samen heeeft dit kwartet al de albums Artvark, The Jazz Saxophone Quartet, Busy Busy Busy, Truffles en Sly Meets Callas (met Claron McFadden) het licht laten zien.
Nu komen ze met hun vijfde album Bluestories op de proppen. Zoals de titel al doet vermoeden gaan ze nu vooral aan de haal met de blues, al blijven ze dichtbij hun jazzroots. Op verhalende wijze weten ze hun muziek aan de man te brengen. Dit doen ze onder meer door op staccato wijze te “praten” met de saxofoon of door stemgeluiden via de saxofoon uit te spreken. Daarnaast zorgen ze altijd ook voor voluit gespeelde stukken, die de sfeervolle decors zorgen waarbij ze hun nachtelijke verhalen op caleidoscopische wijze ten gehore brengen. Kamermuziek vol jazz en blues, die het prima op het toneel of in de film zou doen. Ze gaan deze muziek vanaf januari dan ook spelen in de muziektheatervoorstelling Het Polderbeest in samenwerking met acteur John Buijsman. Ter referentie moet je denken aan een avontuurlijke kruisbestuiving van de muziek vanHenry Mancini, John Coltrane, Palinckx, Peter Brötzmann en Curtis Mayfield. Het is melancholisch, meeslepend en ook vol humor. Dat laatste zie je al aan de titels “Half Turk Shuffle”, “Biking In The Polder, Resting A Bit” en “Bank Account Blues”. Het genot om muziek te maken spat er vanaf. Een heerlijke soundtrack voor de kleine uurtjes.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.