Appliance – Re-conditioned

RR03PP - Appliance 'Re-conditioned' - Sleeve [3cd, Rroopp/Cargo]

Na de geweldige, monumentale overzichten The Beautiful Season Has Past van Yellow 6 uit 2006 en All Of Yesterday Tomorrow van Amp uit 2007 flikt het Rroopp label het weer. Dit keer is het de Britse post-rockband Appliance die gefêteerd wordt met een gigantisch overzicht. Net als bij de andere twee genoemde bands is het een 3 dubbele cd geworden, getiteld Re-conditioned. Het is ook weer het eerste levensteken van de band sinds Are You Earthed uit 2003.
Appliance wordt door de schoolvrienden James Brooks (gitaar, samples, zang), David Ireland (drums, drummachine, samples) en Stuart Christie (bas) gestart in 1995. Stuart verlaat de band als snel om met Harmony 400 verder te gaan. Voor hem in de plaats komt Michael Parker- (bas, samples) en zo is het gebleven. Ze brengen in hun eerste vier jaar 4 singles dan wel epees uit op kleinere labels als Enraptured, Plastic Cowboy, Earworm en Surveillance Com. In 1999 is er veel belangstelling van diverse labels als 4ad, Beggars Banquet, Island, Regal en Rough Trade. De band kiest uiteindelijk voor het uitstekende Mute, waar ze met een verwante band als Add N To X prima op hun plek zijn. Ze brengen er uiteindelijk 3 cd’s, 1 mini en 6 singles uit. Daarna blijft het stil. Het trio heeft ook nooit het welverdiende publiek gekregen, dat terwijl hun sound er mag wezen. Op uiterst originele wijze slaan ze een brug tussen post-rock, krautrock, new wave, psychedelische en experimentele muziek. De invloeden lopen daarbij uiteen van Can, Neu!, Joy Division, Spacemen 3, Brian Eno, Stereolab, Kraftwerk, Pavement en Wire. Binnen deze referentiekaders variëren ze behoorlijk. De ene keer is dampt het van de heftige rock, terwijl ze je op andere momenten opjagen met stevige mortorik of je de ruimte insturen met spacy experimenten. En soms komt ook alles mooi samen. Het is daarom ook niet te begrijpen dat er niet veel meer voor deze groep gevallen zijn. Nu moet wel gezegd worden dat het typisch een single/epee- en live- band is. Daar zijn ze vaker sterker dan op de langspelers.
Gelukkig put het Rroopp label precies uit die categorieën op Re-conditioned, waarbij de titel de drie weer in ere lijkt te willen herstellen. In totaal vind je er 44 nummers met een totale lengte van 3 uur en bijna 10 minuten. Op de eerste cd, die de subtitel BBC Peel Sessions draagt, krijg je het livegevoel bij de 15 gepresenteerde nummers, die tussen 1998 en 2002 zijn opgenomen. Ze vormen tevens een mooie dwarsdoorsnede van hun oeuvre. De tweede cd heeft de subtitel B-Sides, waarop alle b-kanten van al hun singles terecht zijn gekomen. Dit overigens zonder de oude epees, maar wel met compilatietracks, een aantal onuitgebrachte nummers of tracks die enkel als mp3 zijn verschenen. Het zijn stuk voor stuk ijzersterke nummers, die vaak net als de band nooit de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. Zo achter elkaar geplaatst luistert het ook wel een stuk gemakkelijker naar de 15 tracks. Het slotnummer ervan, “Weightless Conditions”, is de enige track met Stuart Christie erbij. De derde schijf met de subtitel Early Eps bevat 14 nummers die van hun beginperiode stammen. Dit is mijn favoriete periode van de band, met sublieme nummers als “Ursa Major”. Hopelijk betekent dit ook dat er weer nieuw materiaal aan komt, hoewel je met dit monumentale eerbetoon cq overzicht voorlopig een heel eind vooruit kan. Hulde!

Luister Online bij Soundcloud:
West Waves / Spies Of Rota / In The Event Of Just Looking / Pleasure Driving

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.