Alva Noto + Ryuichi Sakamoto – Summvs

Anrs-summvs [cd, Raster-Noton/Kompakt/Dense]

Het grootse muzikantenduo Alva Noto + Ryuichi Sakamoto komt voor de vijfde maal samen om hun langlopende vijfdelige project te completeren.
Alva Noto is het experimentele elektronische project van de Duitse muzikant Carsten Nicolai, die al sinds 1996 op zeer eigenzinnige wijze aan de weg timmert en mede-eigenaar is van het prestigieuze en innovatieve Raster-Noton label. Daarnaast heeft hij ook albums gemaakt onder zijn eigen naam en met projecten als Noto, Aleph-1, Signal en Cyclo (met Ryoji Ikeda). Hij is eveneens joint ventures aangegaan met Blixa Bargeld, ø en Opiate.
De Japanse componist en acteur Ryuichi Sakamoto heeft een nog grotere staat van dienst. Al sinds 1978 brengt hij uiteenlopende innovatieve muziek ten gehore. Dat doet hij zowel solo als met spraakmakende groepen als Yellow Magic Orchestra en Geisha Girls en in samenwerkingsverbanden met David Sylvian, DJ Spooky, Fennesz, Hector Zazou en Morelenbaum. Zijn werk bestaat uit jazz, rock, klassiek, avant-garde, elektronische muziek en minimal. Daarnaast is hij een gevierd filmcomponist. Een buitengemeen veelzijdige artiest, die voor heel veel dingen in is.
Alva Noto en Sakamoto werken al sinds 2002 op regelmatige basis samen, hetgeen diverse uiterst interessante albums oplevert. Dat begint met Vrioon (2002) gevolgd door Insen (2005), Revep (2005) en Utp_ (2007). Na een gat van vier jaar zijn ze weer bij elkaar om hun vijfluik te voltooien met het album Summvs. Dit is een samentrekking van het Latijnse woord “summa” (som) en “versus”, waarmee ze de tegenstelling tussen beiden duidelijk willen maken. Maar je kunt het ook zien als het feit dat ze meer brengen dan de som der delen. Nooit eerder namelijk zijn hun symbiose van ruis en piano zo goed uitgevoerd als hier, ook al zijn hun vorige albums al van een hoog niveau. Alva Noto bewerkt hier de stemmige pianopartijen van Sakamoto met zijn intense, atmosferische en subtiele elektronica. Je hoort hierin zowel de filmische en minimal kracht van de Japanner terug als de stemmige elektronische finesse van Alva Noto. Ze vormen perfect in elkaar hakende hybriden van glitch, minimal music, pianomuziek, filmmuziek en ambient. Het is uitdagend, aangrijpend en ontzettend essentieel. Ondanks het minimale karakter is de uitwerking ervan gigantisch. De muziek zou absoluut niet misstaan in de voormalige Made To Measure serie van het Crammed label, alwaar toonaangevende artiesten thuis horen. De muziek is dan ook van een bijzondere schoonheid die je zelden treft. Elke klank is een schot in de verstilde roos, van de fraaie Roedelius, Moebius en Eno cover van “By This River” tot aan de 11,5 minuut durende “Naono” vol wonderschone, filmische pracht. Denk aan mooie en bovenal emotionele kruisbestuiving van Talk talk, Ryoji Ikeda, Cluster, Helios, Kangding Ray, Dean Roberts en Murcof en je komt enigszins in de buurt van het fantastische geluid van beide heren. Een kroon op hun samenwerking. Summa cum laude!

Luister Online:
Summvs (albumsnippers)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.