Voor de zondagse rust: Cucina Povera – Zoom

Een nieuwe zondag, een nieuw geluid. Een stemmig en rustig geluid welteverstaan. De zondag is per slot van rekening een rustdag. Vandaag kunt u, in onze rubriek “Voor de zondagse rust” genieten van Zoom van Cucina Povera.

Cucina Povera – Zoom (Night School Records)

Vorig jaar verraste de vanuit Glasgow opererende Finse muzikant en geluidskunstenaar Cucina Povera al met Hilja. Een album vol avant garde en experimentele, dromerige liedjes. Cucina Povera (geboren als Maria Rossi) bracht met Zoom recentelijk haar tweede langspeler uit. Evenals als haar debuut uitgebracht op het Londense Night School Records. Een album waarbij de stem centraal staat. De plaat is opgenomen in verschillende intieme ruimtes, op diverse locaties. Zoom is, zoals ze het zelf zegt, een ‘verzameling van situationele opnames’.

De naam Cucina Povera verwijst naar een kookstijl uit de Italiaanse keuken. Hierbij wordt van een minimaal aantal overgebleven ingrediënten, een menu gesmeed. Zo bekeken is de naam treffend en dekt het ook de lading van ‘het muzikale project Cucina Povera’. Ook de Finse maakt gebruik van een minimum aan ingrediënten. Al betreft het hier natuurlijk auditieve ingrediënten: een stem, een Tascam Zoom-recorder en een loop-pedaal. Wie goed luistert, hoort hoe ingenieus de nummers opgebouwd zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het eerste nummer van de plaat “ZOOM0003”. Maar ook van de daaropvolgende tracks weet ze van a-capella zangpartijen gevarieerde en sprookjesachtige composities te smeedden. Zo heeft “ZOOM0001” iets Gregoriaans en doet “ZOOM0010”, door de staccato-vocalen denken aan “O Superman” van Laurie Anderson. Het is tevens een van de prijsnummers op deze plaat.

Rossi zingt in een zelf ontwikkelde (en zo te horen aan het Fins gelieerde) taal, de voertaal in haar zelf gecreëerde universum. Sigur Ros kwam er ooit mee weg en ook van Cucina Povera kunnen we die fantasietaal prima verdragen. Zoom is een intrigerende langspeler dat met minimale middelen is gemaakt. De liefhebbers van Grouper en Julia Holter zullen hier geen buil aan vallen. Maar zo te horen is Rossi ook beïnvloed door de rijke Finse folk traditie. Met name de naam van Värttinä schiet mij meermaals te binnen. Zoom is een gevarieerd en duister album, waarop ook enkele ontluikende zonnestralen te bespeuren zijn. Een perfecte plaat voor een zondag in maart!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.