Vitaly Beskrovny – Life On Paper


Vb-lifeonpaper[cd-r, Preserved Sound]


Er is een aantal microlabels dat tot grootse dingen in staat zijn, waarvan het Poolse Preserved Sound label een mooi voorbeeld is. Het is een label opgericht door 4 muzikanten van 4 verschillende projecten uit 4 verschillende landen maar met de thuisbasis Kraków. Het merendeel van de muzikanten heeft een Poolse dan wel Oekraïense achtergrond. Deze verbroedering heeft meerdere interessante releases opgeleverd en tevens de prachtige verzamelaar It’s Not Boring, It’s Ambient (2012), met zowel bekende als onbekende hedendaagse artiesten. Het label focust zich overigens naast ambient ook op neoklassiek, singer-songwritermuziek en postrock.


De Oekraïense multi-instrumentalist Vitaly Beskrovny levert vorig jaar al zijn intieme meesterwerk Opus af. Hierop laat hij intense, melancholische pianostukken horen die hij verder aankleedt met klokkenspel, hobo, fluit, klarinet, harp en een strijkkwartet. Hiermee weet hij werkelijk zinnenprikkelende neoklassiek te maken, waarbij het kippenvel dikwijls op de huid verschijnt.


En nu is de tijd hoogzwanger van het nieuwe, tot 100 stuks gelimiteerde album Life On Paper, dat wel al te bestellen is maar officieel in februari uitkomt. Beskrovny heeft zaken als het zonlicht door zijn ramen, het fluiten van de vogels vroeg in de morgen en de lucht in de ochtend willen vangen in muziek. Zoals iedereen weet zijn die zaken meestal verstild en van een desolate, breekbare schoonheid. Beskrovny weet dat allemaal in zijn muziek te incorporeren en voegt daar nog eens pure, onversneden melancholie aan toe. Het is een tot de verbeelding sprekende mix geworden van dark ambient, gitaarambient, neoklassiek en rustieke postrock. Met wederom een arsenaal aan instrumenten, samples (de fluitende vogels uiteraard incluis) en elektronica smeedt hij toch een samenhangend album waarbij de muziek soms net iets meer op het ene dan het andere genre leunt. Vandaar dat de associaties ook bestaan uit verschillende artiesten als Heinali, Gas, Olan Mill, Thomas Köner, Jóhann Jóhannsson, Endless Melancholy, Arvo Pärt, Yellow6, Stars Of The Lid en Richard Skelton. Bijna een uur lang schets Beskrovny schitterende klanklandschappen, die van permafrost naar de reeds genoemde warme ochtendmomenten uitwaaieren. Diepgravende pracht tot ontroerende schoonheid. En dat is niet alleen op papier de moeite waard.door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.