Various Artists: I Am Enfant Terrible / Europ Europ – Repeating Mistakes

IAMenfantterrible[2x 12”, Enfant Terrible Productions]

Ik krijg pas schandelijk laat lucht van het Nederlandse label Enfant Terrible, gerund door Martijn van Gessel. Dit komt mede doordat het label zich vooral richt op vinyl, waar ik mijn zinnen niet op zet. Ze brengen eigengereide artiesten die elektro, industrial, experimentele muziek en andere underground produceren, maar tevens experimentele pop, indie, cold wave en dergelijke De eerste kennismaking middels de compilatie Exploitations is echter meteen een zeer aangename. Hierop maken verschillende, hoofdzakelijk Nederlandse en enkele internationale artiesten samen de soundtrack voor de nieuwe film van de eigenzinnige, onafhankelijke filmmaker Edwin Brienen (ooit betrokken bij De Moordlijst). Het is een mengelmoes van dark ambient, IDM, minimal, gothic, elektro en EBM met bands als Distel, Europ Europ en Neugeborene Nachtmusik. Ook de tweede kennismaking via de release puur van Distel is een geweldige en deze schopt het haast tot mijn eindejaarslijst. En fin, Enfant Terrible bestaat nu 10 jaar. Tijd voor een feest en jawel een nieuwe compilatie.
Het jubileumjaar wordt namelijk geopend met de 12” I Am Enfant Terrible. Hierop staan 9 artiesten die Martijn’s smaak zelf typeren en hetgeen het label uit wil dragen onderschrijven. De muziek loopt hierbij uiteen van cold wave, dark wave, IDM, ambient, elektro en zelfs synthpop. Het mooie is dat de meeste namen niet direct belletjes zullen doen rinkelen, maar het dikwijls niet onder doen voor de groten der aarde, zij het dat ze gewoon op meer authentieke wijze opereren. Underground zoals underground hoort te zijn. Sommige artiesten kan ik niet eens achterhalen op het web. De betrokken artiesten zijn The New Age (duistere alt-pop), Kim Ki O (vrouwelijke dark-wave uit Turkije), Family Jewels (grey area synthesizermuziek), Solitude FX (wave met synthpop uit Duitsland met een Joy Division touch), Europ Europ (experimentele waveband uit Noorwegen), Sololust (darkambient met EBM invloeden uit Utrecht), Kord (EBM met synthpop en industrial elementen), Former Descent (duistere IDM uit Nederland) en Neugeborene Nachtmusik (experimentele IDM met glitch uit Duitsland). Alle tracks zijn bijzonder intrigerend en meeslepend en verdragen het daglicht maar zelden. Door de overwegend melancholische en duistere sfeer vormen ze allen een fraai coherent geheel. Het is een daarmee een magistraal overzicht geworden vol ijzersterke acts uit de donkere ondergrond. Dat dit maar bovengronds mag komen, want de kwaliteit druipt er vanaf. Enfant Terrible bewijst het verschil te kunnen maken. Hulde!

Enfant24_europeuropHet tweede wapenfeit in het jubileumjaar komt van de eerder aangestipte Noorse formatie Europ Europ, die in 1996 zijn opgericht en dan nog als trio onder de naam Europe Europe opereren. Ze verschuilen zich graag achter aliassen en de groep, nu nog een duo, bestaat officieel dan ook uit Mr Europ (zang, noise, orgel) en Mr Europ (orgel, dubplates, sampler), al dan niet aangevuld met gasten op zang, bas, orgel, gitaar en altviool. Ze brengen meestal een ietwat bevreemdende mix van noise, drones, wave, tribal en rock. Op hun nieuwste 12” Repeating Mistakes, de 24ste release op het label, brengen ze 10 minimale, duistere klanklandschappen die opgebouwd worden uit noise, drones, jagende orgels en rudimentaire geluiden. De hoes is wat dat betreft misschien ietwat misleidend, hetgeen ook wel weer past. De muziek is er duidelijk niet altijd om te pleasen, maar wel om je een onvergetelijk biologerend hoorspel te verschaffen. De ene keer brengen ze angstaanjagende, paranoïde stukken die zo lijken te zijn weggelopen uit een David Lynch film en op andere momenten weten ze surrealistische pracht te brengen die ergens tussen The Residents (fijngemalen, dat wel), Human Greed, Philippe Petit, Boyd Rice, Lasse Marhaug en Father Murphy eindigen. Dit zonder dat het ooit helemaal past, want daarvoor laten deze heren gewoonweg een te eigenzinnige sound horen. Het is een volslagen uniek en meeslepend werk geworden, waar je enkel beduusd achterblijft. Een meesterlijk luisteravontuur.

MP3’s:
I Am Enfant Terrible (album)

Repeating Mistakes (diverse tracks)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.