THIS MORTAL COIL BOX

Tmc-image[4cdbox, 4ad]

Eind jaren 80/begin jaren 90 is het vooral het voortreffelijke Britse 4ad-label dat mijn muzikale smaak beheerst en zelfs dicteert. Overigens denk ik in eerste instantie dat er eigenlijk AAD (ofwel Analog recording, Analog mixing, Digital transfer) moet staan en zie deze “fout” vervolgens op meerdere cd’s staan met eveneens fraaie voorkanten, die ik dan gevoeglijk uit de bakken vis. Ja en zo word je bij toeval fan van een label. Dat label is al in 1979 opgericht door de van Beggars Banquet afkomstige Ivo Watts-Russell, hoewel het een jaar lang nog Axis heet, waarbij ik dus pas veel later aanhaak. Bands als Cocteau Twins, Xmal Deutschland, In Camera, Dead Can Dance, Bauhaus, Throwing Muses, Pixies, Pale Saints, Lush, Modern English, Mass, The Birthday Party, Clan Of Xymox, Dif Juz, His Name Is Alive, Le Mystère Des Voix Bulgares en later nog veel meer draaien overuren bij mij. Al hun hoezen zijn gestoken in de prachtige ontwerpen van Vaughan Oliver, die een heel belangrijke stempel drukt op de 4aduitstraling van het dan toch wel magisch/mysterieuze label. Tot de eeuwwisseling is 4ad sowieso het beste vertegenwoordigd in mijn collectie en haast het blind aanschaffen waard. Daarna is een ander verhaal.Bij al die genoemde bands mag zeker This Mortal Coil niet ontbreken, die hun naam ontlenen aan het toneelstuk Hamlet van Shakespeare dat een poëtische verwijzing is naar de aardse toestand.


 
Tmc1This Mortal Coil is een muzikaal project of eigenlijk beter gezegd supergroep dat labelbaas Ivo Watts-Russell er zelf samen met producer John Fryer (officieel zijn zij de enige “bandleden”) op na houdt. Hij laat artiesten uit eigen stal samenwerken met artiesten van daarbuiten. De nummers zijn dan weer afkomstig van hoofdzakelijk artiesten uit de jaren 70 zoals Alex Chilton, Chris Bell, Roy Harper, Gene Clark, Neil Young en Tim Buckley, die in een mysterieus klassiek, gotisch dan wel new wave getint jasje gestoken worden. Maar er worden ook nummers van de eigen 4ad-stal gebruikt en geherinterpreteerd. Er zijn onder meer bijdragen van Howard Devoto, onze eigen en dan nog totaal andere Richenel, Modern English, Colourbox, Tmc2The Wolfgang Press, Xmal Deutschland, Dead Can Dance, The Breeders en Cocteau Twins. Daarnaast maakt hij graag gebruik van vele gastbijdragen op strijkinstrumenten en naast zangers en zangeressen van de 4ad-stal ook gastvocalen van artiesten als Gordon Sharp (Cindytalk), Deirdre Rutkowski en Alison Limerick. Het levert de drie waanzinnig mooie albums It'll End in Tears (1984), Filigree & Shadow (1986) en Blood (1991) op. Ondanks de verwijzing naar het aardse is de muziek behoorlijk hemels te noemen. Het enige wat gewonere liedje “You And Your Sister”, maar zelfs die is van een bijzondere schoonheid, met Kim Deal (The Breeders) wordt een klein hitje. Er is naast dit alles ook een handvol zeer gewilde singles, die ik zelf ook heb moeten Tmc3missen mede doordat ik geen vinyl spaar. Ivo is uiteindelijk weer door Beggars Banquet uitgekocht in 1999. Vlak voor zijn vertrek brengt hij nog twee albums uit van The Hope Blister, dat een soort vervolg op This Mortal Coil is en op dezelfde manier wordt samengesteld. This Mortal Coil is een schitterend en invloedrijk project geworden en een belangrijke erfenis van een ooit zo mysterieus label; het ademt alles uit waar 4ad voor gestaan heeft. Zonder This Mortal Coil zou de wereld van de heavenly voices er heel anders uit hebben gezien, om maar een voorbeeld te noemen. Het zijn albums die ik nog steeds graag en veelvuldig draai, waarbij ze een uitzondering op de regel vormen. Ze zijn dan ook een belangrijk hoofdstuk uit mijn muziekgeschiedenis.
Nu zijn alle cd’s heruitgegeven in de schitterend vormgegeven box die simpelweg This Mortal Coil heet. Naast de reguliere, geremasterde albums die gestoken zijn in werkelijk schitterende digipacks, krijg je er ook het vierde album Dust & Guitars bij waarop eindelijk ook al hun singles zijn samengevoegd met onder meer de fijne Modern English en Neil Young covers, naast andere fraaie singles. Het is een overrompelend totaaloverzicht geworden. Een betere nostalgietrip dan deze zal ik zelden krijgen. Kip-pen-vel! Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt van elk album om een indruk te krijgen.
TMC300x300

Luister/kijk Online bij YouTube:
It’ll End In Tears
Kangaroo
Song To The Siren
Fyt
Dreams Made Flesh
Filigree & Shadow
Tarantula
Come Here My Love
Strength Of Strings
I Must Have Been Blind
Blood
You And Your Sister
Nature’s Way
I Come And Stand At Every Door
I Am The Cosmos
Dust & Guitars
16 Days/Gathering Dust
16 Days (reprise)
Acid, Bitter And Sad

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.