sleepmakeswaves – “…and so we destroyed everything” / ”…and then they remixed everything”

Sleepmakeswaves-and[2cd, Monotreme/Konkurrent]


Post-rock heb je in vele smaken, van uiterst ingetogen elektronische tot de meest bekende variant met de wisselende harde en zachte gitaren. Daarnaast heb je er bands bij die gewoon een eigen weg banen in het genre. Zo één is het Australische combo sleepmakeswaves, dat in 2006 te Sydney wordt opgericht. In 2008 verschijnen ze pas voor het eerste ten tonele met hun mini cd in today walks tomorrow, die overigens 6 nummers telt en 36 minuten lang is, waarop ze hun bijzondere post-rockgeluid ten gehore brengen. Hierop onderscheiden ze zich niet alleen doordat ze instrumentale tracks brengen, maar ook dat ze de post-rock koppelen aan shoegaze, drones, prog rock en gitaarambient. In 2011 verschijnt dan het heuse debuut “…and so we destroyed everything”, waarmee ze in eigen land zoveel indruk maken dat ze genomineerd worden voor een prestigieuze prijs. Een jaar later brengen hun gelijknamige epee uit, wederom met 6 nummers van bij elkaar maar liefst 33 minuten, die overigens eerder in 2007 al in een digitale versie is verschenen. De groep bestaat uit gitarist Jonathan Khor, gitarist Otto Wicks-Green, bassist Alex Wilson en drummer Will Smith, waarbij ze met elektronica hun geluid nog extra diepgang geven. Hun sound is op z’n zachtst gezegd sensationeel te noemen.


Nu begint hun kwaliteit ook eindelijk hier door te druppelen. Het 10 jarige toplabel Monotreme heeft de mouwen flink opgestroopt en laat “…and so we destroyed everything” ook aan deze kant van de aardbol het licht zien en wel als dubbel cd. De eerste schijf bevat het debuut, waarop je intens kunt genieten van hun symfonische aanpak van de post-rock. Ze brengen zowel rustieke, tot de verbeelding sprekende als alles verpletterende muziek. Daarbij maken ze uitstapjes naar de shoegaze, prog rock, drones en experimentele muziek. Dit alles wordt door gasten nog gelardeerd met eenmalige bijdragen op trompet, akoestische gitaar, viool, zang en spoken word (van Matt Finney die ook met Heinali albums heeft gemaakt), de rest is gewoon instrumentaal en gitaar georiënteerd. In hun veelal langgerekte tracks, 8 in totaal en finishend na 52 minuten, zijn ijzersterk opgebouwd en weten je op de punt van je stoel te houden. Voor fans van Ana Never, Sigur Rós, Explosions In The Sky, Russian Circles, The Seven Mile Journey, Blueneck en bovenal door de elektronische elementen 65daysofstatic zal aanspreken.


Sleepmakeswaves-andremixMaar om een twee jaar oude release luister bij te zetten levert Monotreme er ook de tweede schijf ”…and then they remixed everything” bij. Hierop vind je zoals de titel al doet vermoeden remixen. Een instrumentale band als deze is dan ook uiterst geschikt hiervoor. De titel van hun debuut zou hier ook niet misstaan. Niet dat de remixers de boel stuk maken, maar ze laten wel een compleet ander geluid horen. Geestverwanten 65daysofstatic, die zelf ook net een nieuwe cd hebben uitgebracht, trappen af en maken van het origineel “our time is short but your watch is slow” een haast industrieel, zwaar elektronisch geheel. Ook de andere artiesten Rosetta, Klue, Tangles Thoughts Of Leaving, Kyson, Glasfrosch, Atlantis, Ten Thousand Free Men en Am Frequencies geven een eigenzinnige elektronische draai aan de originelen. Ruim een uur lang krijg je totaal ander, maar prettig materiaal voorgeschoteld, dat vooral de kwaliteit van de band zelf onderstreept. Het is dan ook echt een aanvulling op het debuut geworden. Sleepmakeswaves wordt op indrukwekkende wijze op de kaart gezet. Een grandioze band om in de toekomst in de smiezen te houden!door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.